60% са против пластичните операции, за 76% фолк певиците налагат модата

74% смятат, че младите момичета прекаляват с естетическите корекции
108
60% са против пластичните операции, за 76% фолк певиците налагат модата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

60% от българите не одобряват естетическите корекции на външния вид, а 74% са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическата намеса. Близо 900 хиляди българи биха променили нещо във външния си вид, а 62% са на мнение, че на младите момичета не трябва да им се позволяват естетически корекции. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо естетичните корекции. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

60% от българите не одобряват естетическите корекции във външния вид. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които не одобряват такъв тип намеса във външния вид. 27% от своя страна изразяват одобрение към естетическите интервенции. В данните от проучването ясно се вижда, във всеки един въпрос, поколенческата разлика по отношение на тази тема. Най-младите, в по-малки дялове, възприемат отрицателно естетическите корекции, докато по-възрастните са значително по-консервативни към съвременните методи за разкрасяване.  56% от хората на възраст 18-29 г. одобряват естетическите корекции. Делът на жените, които отговарят положително на този въпрос, е по-голям от делът на мъжете (30% на 24%). Данните показват, че живеещите в Столицата в по-големи дялове одобряват естетически интервенции за сметка на живеещите извън София.

76% от хората са съгласни, че естетическите корекции се налагат от популярни лица, докато 15% не споделят това мнение. Същият дял (76%) са съгласни и с твърдението „От естествената красота по-хубаво няма“.
Едва 35% от хората са на мнение, че естетическите корекции правят жените по-красиви, а 52% не споделят това мнение.

Близо 2/3 от хората са съгласни, че естетическите корекции не трябва да се позволяват на млади момичета, а 26% посочват, че не са съгласни. Данните показват, че младите на възраст 18-29 г. в по-голям дял не са съгласни с това твърдение. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които са съгласни, че такъв тип интервенции не трябва да бъдат позволявани на млади момичета.

60% от българите са на мнение, че естетическите корекции правят жените еднотипни. Прави впечатление, че жените в по-голям дял са съгласни с това твърдение за сметка на мъжете.

Близо три четвърти (74%) са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическите процедури, а едва 13% не споделят това мнение.

Едва 16% от българите посочват, че биха променили нещо в своя външен вид. 80% посочват, че не биха променили нищо. 36% от най-младите (18-29 г.) биха променили нещо във външния си вид. 26% от хората на възраст 30-39 г. също биха направили някаква промяна, ако имат възможност. С увеличаване на възрастта рязко намалява делът на хората, които искат някаква промяна във външния си вид. Живеещите в Столицата също в по-голям дял биха искали промяна за сметка на живеещите извън София.  

Едва 26% биха подкрепили техен близък/ приятел да си направи естетическа корекция, докато 55% не биха оказали такава подкрепа. По отношение на интимния партньор, то 22% биха го подкрепили, ако иска естетическа корекция, а 65% не са склонни да го направят.

Уголемяването на устните в най-голям дял среща отрицателно отношение сред хората (78%), следвано от корекция на носа без медицинска необходимост (74%). Високи дялове на неодобрение се открояват и по отношение на пластични операции на лицето с цел разкрасяване( 67%) и уголемяване на гърди (63%). С по-ниски дялове на отрицателно отношение са слагането на изкуствени мигли (56%), както и изкуствено удължаване на коса (52%).

76 процентни пункта смятат, че фолк певиците налагат критериите за красота в българското общество, следвани с 56 проценти пункта от световните звезди. Инфлуенсърите са с 37 процентни пункта като образи налагащи съвременните критерии за красота в българското общество. По отношение на инфлуенсърите, то при най-младите, в най-голям дял, за сметка на останалите възрастови групи, налагат критериите за красота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите "моралисти" много не одобряват пластичните операции, но като мине някоя "бомба" и 90% от мъжете не могат да си съберат ченетата от земята, а 90% от жените съскат злобно в продължение на дни. :))))) Абе, лицемери сме си и това си е :))))
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои жени си напомпаха устните и заприличаха на жаби. Отврат.
30
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дамите не одобряват, защото не могат да си ги позволят....
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мода се "налага" и то от про сти певачки, само на пилешки мозъци. Те си личат по нажилените дебели бърни, вирнати до веждите носове, гърдите пред избухване и ханш като на пубер в 6-ти клас.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как чалгарките ще налагат модата, когато много хора не ги слушат, не ги гледат и не ги познават, а това да повече от половината от хората.
27
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Цитат: Едва 35% от хората са на мнение, че естетическите корекции правят жените по-красиви, а 52% не споделят това мнение. +++ И още 13% или нямат мнение или смятат, че не стават нито по-красиви, нито по-грозни. Има един тънък момент - с дрехи или без дрехи. С дрехи може да изглеждат по-добре, но махнат ли жените дрехите, става страшно.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60% "не одобряват" корекциите, но 80% по цял ден гледат и слушат чалгарка със 100000 корекции. Лицемерен народ сме си и това си е :)))) Морални, ама само за пред другите. :))))
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах веднъж една реклама на присаждане на коса. Внушаваше прос то тии от рода "повишава самочувствието". Що за *** би си определял самочувствието по количеството фоликули по главата. Да си прецени живота и приоритетите в него, че явно нищо в него не е наред.
24
1
 
12
 
! Отговори
Хмммммм преди 2 години
Има корекции, които понякога са наложащи. Пример са клепачите, които с върастта се свличат върху очите и правят отварянето им доста трудно. Друг сериозен проблем са торбичките под очите. При мен са огромни по наследство. Може да се коригират и човек да не изглежда. катонеспал 3 седмици. Има и други корекции, които са опция при сходни проблеми, но онези с напомпаните джуки са просто грозни! Няма нищо естетическо в тях, още по-малко красиво!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите момичета се татуират като зебри а муцуните им като патки.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз си се харесвам с голо теме. Аз съм плеш от 20 години, не съм мислил и за минута за смешни процедури по присаждане. Ако си достатъчно уверен, само че увереност, която идва от постижения, професионални и лични, то за какво ти е. Доколкото знам една процедура е 3-4 хил. евро, всеки на 40-50 може да си я позволи (ако не е пълен ***, разбира се).
21
1
 
12
 
! Отговори
? преди 2 години
Тъжното е, че много хора живеят в заблудата, че ще са вечно млади и незаменими. Всички остаряват един ден. Правете колкото си искате корекции, но погледнете така наречени световни звезди дали не ги застига старостта рано или късно, колкото и да се грижат за тялото си... :)
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-нелепото е джyджe с мегаломания да си прави подобни процедури и да си нахaкa ботокс, от което да заприлича на Пудинг.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да 21 Всеки луд с номера си - нал знайш! Закъснял си с " присаждането" - сега на мода са гооолеми бради и голи глави. Поогледай се! Хахахаха
18
0
 
14
 
! Отговори
Шарана преди 2 години
неа начин и през това трябва да се мине . Шаранестите джуки вече отиват при прическите тип каска . В комедийните сериали :)
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли операция нарязване на гънки на мозъка?Илипрез ухото едно USB?
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...налагат мода .....на такива пилешки акъли като на певиците...Да имаш нужда...разбирам...но от чепотия..значи нещо е сбъркано в главата...
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се корегираш БЕЗ НАЛОЖИТЕЛЕН МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ говори само за едно: НЕЩО МУ ХЛОПА НА ТЪРСЕЩИЯ КОРЕКЦИИ. Нищо идеално няма в природата и да се "подобряваш" е индикация за личностни проблеми. ХАХАХАХАХА Завалийките! Щом не можеш да се харесаш сам и "подобрен" едва ли ще те харесат.
14
1
 
11
 
! Отговори
Че как да преди 2 години
издаде албум без 3 кила силикон по тялото? С пеене ли?!? Да бе, да...
13
15
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
60% неодобряват, но ако имаха възможност щяха да си направят ;)