Свалянето на инфлацията не било възможно с административен натиск

Трябвало да отпаднат всички данъчни облекчения за бизнеса
93
Свалянето на инфлацията не било възможно с административен натиск
Снимка: Pixabay

Трябва да се махнат всички компенсации и всички данъчни облекчения по линия на данък добавена стойност и т.н.; помощи, където има, трябва да се съсредоточат върху онези, които се нуждаят; трябва да се даде перспектива на онези, които вече са заредили своите производства за относително дълъг период – което означава удължаване на всички договори за държавни поръчки, удължаване на всички концесии и пускане на концесии, които са спрени от предишни правителства. Това заяви доц. Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg tv с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Станчев свалянето на инфлацията у нас не е възможно с административен натиск. Той посочи, че около един милион души – работещите сами за себе си, за последните десет години имат увеличение на доходите от 7% - докато при всички останали, включително пенсионерите, увеличението на доходите покрива инфлацията.
„Няма нито една група от населението, която да е заплашена от инфлация в много сериозен размер, с изключение на тези, които работят сами за себе си“, посочи той.

Още по темата

Гостът коментира и предложението на временното правителство за налагане на данък „свръхпечалба“, като изтъкна, че не е направен анализ на рисковете. Според него данъкът прокарва възможност за корупционни схеми.

„В този вид, в който се предлага и е одобрен от Европейския съюз, (данъкът) сега ще означава, че между фирмите и данъчните ще възникне един елементарен спор – дали нещо се смята за инвестиция и трябва да бъде включено в изчислението на печалбата, или не трябва. Отваря се врата за много интересна корупция“, каза Станчев.

Той добави по темата, че не вижда по какъв начин ще са изпълнени очакванията за шест милиарда лева приходи по линия на този данък.

Що се отнася до икономиката, гостът заяви, че основно предизвикателство и повод за тревога на всички прогнози остава неопределеността във войната. „В края на миналата година – въпреки пандемията и затварянето на икономики, бедността в света не се е увеличила – напротив, тя продължава да спада“, заяви Станчев.

„Големи катаклизми не би трябвало да има. Възможно е да има по-нисък растеж поради пренастройването на глобалните вериги на добавена стойност“, смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: инфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
Става въпрос за ИСКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛО ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПОДСТАВЕНИ НА ВЛАСТ срещу ограбване на десетки милиарди с нагло високи спекулативни цени на ТОК и горива. Подставените на власт за да пазят наглите крадци от протести ограбват милиарди от бюджета за да плащат компенсациина ограбваните ..ЗА ИКОНОМИИ ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ ВСИЧКИ ДОКАЗАНО ПРЕАСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натиск, без натиск. Сваляне цените на газ, ел енергия и горива. Всичко е в ръцете на държавата. Договор за тръбен газ през Турция, без борси за ел енергия за Бг, без посредници за газ и нефт.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиевропейци, като Красен Станчев, почитатели на африканската либертарианска икономика и африканската данъчна система, могат да се ползват за плашила и пример, какво да очакава населението от десните им политически партии, фенове на Африка, Индия и Латинска Америка. Концесии като в Африка, ниски данъци като в Африка.
57
0
 
3
 
! Отговори
12akud преди 1 година
високата инфлация в българия се дължи на картелни уговорки защо са тези уговорки защото когато българия в мене в еврото ще трябва да навържем всички институции с институциите на еврото а оттам ще спрат хиляди далавери с ддс застраховки и какво ли още не от което се огрява българския гражданин
56
2
 
0
 
! Отговори
Аngelov, Valve Corp преди 1 година
Aко не сте разбрали моя приятел с тъмното копие имате 165 часа тая свинщина да се прекрати и всекиму своето! Което означава, че имате да връщате едни работи и да плащате едни пари, а мениджмънта и МОН ще се разберат!
55
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Или пък защо ексцентризмът е по-важен от центъра понякога , като например защо Финландия строи Онкало, а не САЩ, РФ, Великобритания, Франция или другите велики ядрени сили използващи ядрена електроенергия ... Аз оставам с впечатлението , че някой хора няма да цитирам имена използват въображението си само да създават проблеми на другите и пълни свои портфейли ....
54
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Друг един любим мой цитат:"Ще използваме въображението си да решаваме или да създаваме проблеми"
53
2
 
1
 
! Отговори
Даам преди 1 година
Инфлацията идва от западните *** Уолстрийт, където определя цените на запада се намира в СанФрациско,ФАЩ! ВИЕ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКАТА ПУТИН ЛИ Е ВИНОВЕН ДЕГРАДИРАЛО ОБЩЕСТВО?
52
2
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Точно така е . Свалянето на инфлацията става със свалянето на Путин и Радев.Успех.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сопата ше стане ли?
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивам на зъболекар-той работи сам за себе си.Взема ми 50 лв.за преглед и ми обещава мост/долен/за 4000 лв.Плащам му на ръка без касов бон.Отивам на адвокат-консултация 50 лв.без касова бележка,а за услугата стотици лв.без касов бон.Викам майстор за ремонт и той отсича-30 000 лв.без фактура,с фактура още 600.Тези работят сами за себе си и според Красен са много бедни.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Париж имат техническото средство; доказало се 1789 година като достатъчно ефективно за всякакъв род проблеми. А в Брюксел са подходящите субекти.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията ще падне,като престанете да купувате като за последно.Особено по празници.Веригите пълни с народ,който пълни колички като не видял,а после се оплаква,че бил беден.
47
2
 
6
 
! Отговори
Copocoидите преди 1 година
От НПО-тата, като Америка за България, Карнеги, Конрад Аденауер, Отворено общество да изчезват!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красене,много си се объркал.Тези,които работят сами за себе си са най-богати,защото никой не знае какви доходи имат и какви данъци плащат.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една вафла - 5 лева. Това на какво прилича? Протеинов бар преди беше 2 лева, сега го направили 5.50! Излагат се
44
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Свалянето на инфлацията ще бележи своят най-голям успех, след като НЕдържавата Украйна изчезне.
43
0
 
4
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Или както е казал поетът: "Като няма прокопсия, Плюл съм в тази орисия!"
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Abdsl *** в украйна да се биеш за ценностите
41
5
 
7
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
Инфлацията няма да спадне скоро. Откъде знам? Защото на власт са хората, които я докараха! Визирам зеления чорап румен радев ...