Свалянето на инфлацията не било възможно с административен натиск

Трябвало да отпаднат всички данъчни облекчения за бизнеса
93
Свалянето на инфлацията не било възможно с административен натиск
Снимка: Pixabay

Трябва да се махнат всички компенсации и всички данъчни облекчения по линия на данък добавена стойност и т.н.; помощи, където има, трябва да се съсредоточат върху онези, които се нуждаят; трябва да се даде перспектива на онези, които вече са заредили своите производства за относително дълъг период – което означава удължаване на всички договори за държавни поръчки, удължаване на всички концесии и пускане на концесии, които са спрени от предишни правителства. Това заяви доц. Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg tv с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Станчев свалянето на инфлацията у нас не е възможно с административен натиск. Той посочи, че около един милион души – работещите сами за себе си, за последните десет години имат увеличение на доходите от 7% - докато при всички останали, включително пенсионерите, увеличението на доходите покрива инфлацията.
„Няма нито една група от населението, която да е заплашена от инфлация в много сериозен размер, с изключение на тези, които работят сами за себе си“, посочи той.

Още по темата

Гостът коментира и предложението на временното правителство за налагане на данък „свръхпечалба“, като изтъкна, че не е направен анализ на рисковете. Според него данъкът прокарва възможност за корупционни схеми.

„В този вид, в който се предлага и е одобрен от Европейския съюз, (данъкът) сега ще означава, че между фирмите и данъчните ще възникне един елементарен спор – дали нещо се смята за инвестиция и трябва да бъде включено в изчислението на печалбата, или не трябва. Отваря се врата за много интересна корупция“, каза Станчев.

Той добави по темата, че не вижда по какъв начин ще са изпълнени очакванията за шест милиарда лева приходи по линия на този данък.

Що се отнася до икономиката, гостът заяви, че основно предизвикателство и повод за тревога на всички прогнози остава неопределеността във войната. „В края на миналата година – въпреки пандемията и затварянето на икономики, бедността в света не се е увеличила – напротив, тя продължава да спада“, заяви Станчев.

„Големи катаклизми не би трябвало да има. Възможно е да има по-нисък растеж поради пренастройването на глобалните вериги на добавена стойност“, смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: инфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Обрулен и абдалест търпи народът наш, той все пак има 500 години стаж!!!
39
1
 
10
 
! Отговори
Минувач преди 1 година
Ако един производител на домати наеме сезонна сергия на пазара и продава на себестойност +30-40% печалба, то неговата крайна цена ще е поне с 50% по-ниска от цената на търговците, което плодават на този пазар. Това няма как да се случи обаче, защото още на втория ден ще му бъде напомнено, колко скъпи са услугите в ортопедята. Съответно той е принуден да продава на цена, която не определя той.Въпросът е как държавата ще го защити?
38
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нека целия български народ се обедини и да кажем дружно "НЕ НА ИНФЛАЦИЯТА"!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация ще има поне още 5-6 години, но няма да е чак толкова висока колкото беше. Ще е до 10% годишна, и нито едно българско правителство не може да направи нищо по въпроса.
36
1
 
3
 
! Отговори
СВАЛЯТ СЕ преди 1 година
ДОЛНИ ДРИПИ НЕ ИНЛАЦИЯ
35
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 година
А ние имаме ли реална конкуренция и пазар, или монополите и картелите диктуват цените на горивата,тока,храните???Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
34
0
 
3
 
! Отговори
СВАЛЯТ СЕ преди 1 година
*** НЕ ИНФЛАЦИЯ.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35. И ся кво прайм тогава ? Чакаме търгашите да станат милостиви и богобоязливи ли ?
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавната намеса води само до изкривявания и дефицити,както и до гигантски кражби и хаос!
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хахаха. Тия, дето мечтаят за социализма са пенсионери бе неадекватен. Кво искаш от тях ?
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До mazen. Те руснаците ти виновни, че нямаш акъл и те е страх и не искаш да се размърдаш и да направиш протест като във Франция
29
8
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Проблемът на България е, че е пълна с червеноглави мързелuвцu, ридаещи за социализма и кретеноиди-диктаторчета като Боко Обратното на Умното.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е основна същностна характеристика на капитализма. Сега управляват банките. За да имат печалба, трябва да има лихви. Трябва да се вземат и кредити. За да се вземат кредити, трябва да се създава модел за бързо и мащабно потребление, хората да живеят с много малък хоризонт напред и да разрушават създаденото преди тях. Парите нямат реална стойност, нямат резлно покритие, ч единствено доколко американските кредитни институции ги възприемат.
27
4
 
6
 
! Отговори
mazen преди 1 година
Във Франция може, тука - не! Там обаче, си нямат путински бандити в управлението.
26
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Да връщат отново плановата икономика вървим към забрана на пазарната, както виждам.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 22. Сигурно...нелепо е да обявяваш произволни цени. Дори трябва да се криминализизра.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че не може. Инфлацията е причинена от печатането на долари и евро през Ковид кризата. Ако червеният Радю ограничи цените, търговците или ще спрат да ги продават или ще потърсят най-евтиния ***. Пазарът е цар!!! Радю и Гълъба да си гледат Путин и да не се занимават със сложни неща.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога се инициира инфлация за да се спаси бюджета!Страшното идва после!
22
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Да осигурява равни условия и да следи за спазването на закона. Цените не влизат в нито едно от тези неща. Всеки може да обяви каквато си иска цена за стока, негова собственост. Ако държавата може да определя цени както сметне за добре, то какъв бизнес план можеш да следваш, ако не знаеш в нито един момент какви биха били приходите ти? Нелепо е.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами тя инфлацията не тръгна от българия - кото спрат да печатат зелени книги дето нямат никакво покритие ще изчезне и инфлацията- до гога няма да го разбирате това - станахте по зле и от индианците