Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има определени сектори, в които се изисква инвестиция от много пари за да стартираш. Това пречи на работещите да стартират собствени фирми и да се конкурират. Стартовия капитал може да е доста голям. Тук държавата би трябвало да отпуска заеми(повтарям заеми, не подаръци) с ниска лихва. Това ще стимулира хората да пробват.. Проблема е, какво ще стане, ако не върви и има ниски събираемост? А с нашата корупция, ще се източат от роми и други, които после не могат да бъдат осъдени...
90
2
 
8
 
! Отговори
До94 преди 1 година
Кое е глупости бе момче,вземи инженерните професии,тук те са заплатени в пъти по малко,лекари,медицински работници и всичко за което се сетиш е абсолютно на същото положение,ако беше малко по различно нямаше да сме свидетели на тоя демографски срив!
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 91, ами да си направят техни си компании и да си работят за тях щом ги експлоатират :) Къде е проблемът? Или мрънкането ни е повечко.
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85, глупости! Подобно твърдение може да изкаже човек, който няма умения. Или такъв, който не познава професията си. Всеки сам си преценява от коя страна ще стои. Нищоставащите винаги си намират оправдание.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картелите са проблема. Ако заплатите средно се вдигнат с 20% - цените ще се вдигнат с 30%. Няма вариант да се промени нещо, ако не бъдат разбити.
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората работят толкова, колкото им плащат. Няма балами, които да се вържат на лъжите на дебеловратите - ти работи яко, а аз някога ще ти платя повече. Като ми плащат 1000 лева ще работя като за 1000 лева, а ако ми плащат 5000 лева, ще работя като за 5000 лева.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същевременно майстори, таксиджии, техници по климатици, автомонтьори и много други професии, които се учст на място без висше са доста добре оценени. Същевременно има много, които не са. Често причината е просто - работят хората за фирми с шефове, които искат да печелят много на гърба им. А фали проблема не е със спекулациите станали от 2020-та? Цените в БГ бяха доста по-ниски от навън, а сега вече понякога са и по-високи. Та почнете с контрол на монопола - свалете цените.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен!
83
4
 
9
 
! Отговори
интервюиращ преди 1 година
Проблемни са младежите. Искат високи стартови заплати (без нищо насреща). Искат да не им е натоварена физически или психически работата. Същевременно искат болничен защото са били на дискотека предната вечер. Не уважават авторитетите - шеф, началник, колега с повече опит. Масово не проявяват никаква инициатива или желание за работа, а гледат само да им мине денят, но след кратко време искат увеличение на заплатата. Като цяло е зле положението масово. Искат да си "чилват".
82
3
 
5
 
! Отговори
Иноватор преди 1 година
Веднага ще ви кажа две неща, чрез които огромни суми пари ще излязат от сивия сектор и мафията и ще се влеят в бюджета и държавата. Легализиране на марихуаната и проституцията(неща, които така или иначе ги има, но не се облагат с данъци и парите не отиват където трябва)!
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заемайки сам позицията "аз съм лош, ти си добър" спрямо Запада, сами си го просим.
80
2
 
12
 
! Отговори
До75 преди 1 година
Всякакъв вид умения с малки изключения са тотално подценени като възнаграждение във България,това е и причината страната ни да е в тая демографска катастрофа!
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато не му стига заплатата в България, българина се изнася заработи в чужбина, където му се плаща според труда, а не според милостинята на дебеловратия демократ работодател.
78
2
 
4
 
! Отговори
Прсметнал преди 1 година
В чужбина правех същото каквото тук. Но там просто заплащането е 6-ст пъти повече. Другото, всичко е еднакво ..освен стандарта.
77
2
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
До АнонименТИ СИ ГЛУ ПАК! НЯМА ТАКОВА НЕГО В БГ! ТУК Е ТИ ИЗКАРАЙ 10 000, АЗ ЩЕ ТИ ДАМ 500!
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да получиш, трябва да дадеш - за да получиш повече труд, първо трябва да дадеш по-висока заплата.
75
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 34 години слушам едно и също - работи повече, за да ти платя повече, но това плащане така и не идва, колкото и да работи повече човека. В този смисъл правилото "заплащането според труда" се обърна и сега е "труд според заплащането".
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите нарочно се обезценяват. Защото са свързани е долара, а той поне от 60 години официално няма никакво покритие. Договореността за златно покритие отдавна и демонстративно е убита. Проблеът в това обезцемяване е, че заради изтичането на парите от пръстите те не се влагат в големи дългосрочни и общополезни обекти и дейности, а се разпиляват ежедневно в битово шматкане и пилеене за безнислени показни гевезелъци, които освен това съсипват природата.
73
4
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
В ПАНОРАМА ДАНИЕЛ МИТОВ КАЗВАШЕ, ЧЕ ФИРМИТЕ САМИ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ, А НЕ ДЪРЖАВАТА! А НАРОДА ГЛАСУВА ЗА НЕГО! НАЙ СПРАВЕДЛИВОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ЕДИН ПРО СТ НАРОД Е НЕГОВАТА БЕДНОСТ!
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи ,искат да изсветлят уж доходите, а накрая те убиват