Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
14
 
11
 
! Отговори
.... преди 1 година
КОгато не ти стига заплатата има едно правилно действие: учиш нови и ценни умения. След това си търсиш нова работа! Седнали да чакат някой да се сети за тях! Хахахахахахахахахахахаххахахахаххахаххаха Много е забавно да наблюдаваш манталитета на 75% нископроизводителни индивиди. Вашите доходи са ВАША отговорност! Не на държавата! Не на политиците! ВАША!
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, Васил Велев мълчи. Но само след седмица ще излезе в медиите да се оплаква от лошата държава, която непрекъснато вдига минималната работна заплата.
69
2
 
9
 
! Отговори
Много IT-a преди 1 година
малко овчаре...
68
3
 
14
 
! Отговори
До до 16 преди 1 година
Фукарията тук не върви. Можеш да пишеш всякакви суперлативи за себе си - никой не го вълнува твоя комплекс. Едно ту7к твърди, че нямало плочкаджии. Ми няма - и те се изнесоха, очевидно ги търсят навън срещу по-високи надници. Без значение е колко лесно ви се вижда - като ви е лесно - хващайте се. Очевидно не е, щом няма и такива хора.
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потомствените Янко Шумкари държат бизнеса в България тъй че не се чудете защо е така!
66
4
 
11
 
! Отговори
KAUFLAND преди 1 година
предлага работа: Първа година 1600, втора 1700, трета 1800.... БРУТОЕ как да устоиш на тая оферта...
65
1
 
2
 
! Отговори
До Гнус преди 1 година
Пишеш глупости - отговаря ти се. Кой те "замесва"?
64
3
 
12
 
! Отговори
Пинко преди 1 година
виждам двете страни тук... едните за разни псевдобизнесмени които не искат да дават , а другите които са малко за тез пари не бачкат... и какъв е смисъла... мотивация трябва и мързела изчезва... на запад ги знаят тия тънкости... и на запад не бачкат много ама се строи и създава постоянно нещо... как се получава... имат просто качествени бизнесмени и управители които знаят как се прави бизнес
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 - Ще дойде ден, ще работиш като вол за един хляб на ден, ще си поговорим пак тогава ...
62
5
 
2
 
! Отговори
66 преди 1 година
101 минуса да сложиш, това е истината. "Трябва да даваш" - но кого, какво и за какво?
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65 - Повечето хора иксат редовно правителство, но не ТОВА правителство. Тук е "парадокса".
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Другарят Неризанов - Давал съм 90 чови смени, батка. За да получиш, трябва да си вземеш!
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната на Радев! След 2 години Радево управление кво искате?! Като гледам обаче и вие не знаете кво искате щото едновременно се оплаквате, а от друга не щете редовно управление. Стокхолмски синдром некъв.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пинко - Парите и отношението с много важни. Не случайно сега в САЩ видяха зор. Не могат да намерят хора, защото доста посспестиха, посъбраха пкрай ковид помощите и ... Никой не сика да го мачкат за 2000 долара на месец, при положение, че с тях или без тях, може да оцелее.
57
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих казал жестоко надценен.Няма по мързеливо и скатаващо същество от българина. Повреден тежко от 50 години комунизъм.
56
3
 
11
 
! Отговори
Пинко преди 1 година
в една работеща икономика всички трябва да са добре... иначе нищо не става
55
3
 
16
 
! Отговори
до Йо йо преди 1 година
Ами и българите се изучиха като западняците да не искат да работят.
54
3
 
13
 
! Отговори
Пинко преди 1 година
ниското заплащене води до мързел и невършене на задълженията... кой очаквате да бачка за без пари... не случайно сервитьорката обръща гръб , а служителя в държ. администрация не иска да работи... който не дава и не получава...
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 - Болнавите фантазии на крайно дясни самовлщбени парчета, дето не осъзнават, че са на ръба на фашизма с идеологията си. И това ти го казвам, като човек, които е към дясното. Разбира се, прав си и за инветторите, но проблемът е в корупцията. АЗ лично съм съветвал хора, ДА НЕ ПРАВЯТ бизнес в България. И не, не съм го направил, защото имам против Бъглария, дори наротив, а защото това беше баш като се случи скандала с "Осемте джуджета". Корупцията убива ВСИЧКО добро за нас.
52
2
 
10
 
! Отговори
Бай Гуньо преди 1 година
Аз се правим че работим...те се правят че ми плащат.Българска поговорка.