Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки е чувал за нея, ама никой не я е виждал!
157
1
 
9
 
! Отговори
до 143 преди 1 година
Не можеш да разбереш...не се мъчи...Русия просто не е започнала настъпление...600 000 души чакат думата атака за да премажат цяла Украйна...но това не е целта..Русия изгради защитни съоръжения и чака Украйна да и увре главата че не може да спечели и е по добре да преговаря...но всяко търпение си има край и когато търпението на руснаците приключи тогава ще видиш в действие 600 000 души...по добре е да не виждаме но най вероятно ще видим....украйна има време до идващите избори в САЩ...
156
4
 
2
 
! Отговори
Реалист неграмотен преди 1 година
До 147 реалист Догодина по това време путин ще е храня за прасетата. . . . . Пише се храна, а не храня! Едното е съществително, а другото е спрегнат глагол! А за Путин не знам! Той още ли е жив, защото няколко пъти миналата година умираше от рак! Той и капитализма по соца все умираше, ама надживя соца! Имаше един виц от преди за загнилия капитализъм, че е както мушмулите, колкото по загнил, толкова по вкусен!
155
2
 
6
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Войната на алчните кравари срещу Русия ,на територията на продажните укропи , е плод на краварската агресия и наглост.Навсякъде ФАЩ носят смърт ,разруха и погроми.Зельо продаде страната си като всеки евреин.Заради пустите пари и нашите продажни политици ни водят към гибел.
154
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ на радиоактивното украинско зърно!
153
1
 
13
 
! Отговори
до 151 преди 1 година
добре че Русия губи....защото ако печелеше щеше да стигне до полската граница...губейки превзе Донбас и Луганск....само да не почнат да печелят че ще стане лошо
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 148....Тук е България си доброволец русофил.Но в Русия няма да си доброволец русофил.Не го забравяй.никога.Зсщото жестоко ще се каеш
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започват дългите обяснения......
150
5
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Тагарев ще се справи с Русия . Сигурен съм .Вече парите за Зърнопроизводителите са пренасочени към купуване на Земя на България - за САЩ Бази .След 1-2 години ще имаме и Ядрени Ракети в Слънчев Бряг .
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами нормално в митовете се раждат гироите те така и украинските гирои....ей го де вчера превзели някаква нефтена платформа която никой не е и превземал....и ето нови гирои се родиха гироите на нефтената платформа
148
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия губи 100% във всеки един вариант на развитието на войната ... Независимо от мокрите сънища и болни фантазии на вмиpиcaните русофили и руски алкохолици в Кремъл и Мордор като цяло....
147
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма защо да крие.Питин е искал да превземе Украйна.Но неговите не способни стратези са го подвели.И той си е повярвал прекалено много.Че Украйна няма да се съпротивлява, и няма да получи Западна подкрепе.Сега е в нерешима ситуация.Ьащото вижда , че нищо не ползва от онова което превзе.А русофилите да си бълнуват сънища каквито искат.
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг нещата сега са много зле.През ВСВ имаме компартия с висок международен авторитет на Георги Димитров.Тогава България е можело да продъжи съществуването си спокойно, макар в съветска орбита.Сега не е такъв случая, Бг е с никакъв авторитет, знаят ни като крадци на фондове и коли, *** и тн.Няма кой да пледира като падне ЕС и НАТО за България даже в орбитата на някоя супер сила...Ще ни изсмучат или ще сменят името, но България ще престане да съществува.Трагедия, колеги.
145
3
 
11
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Путин вчера в интервю обяви , че има 300 000 армия от доброволци не мобилизирани и това е от началото на контраостъплението !!!Виждате как се набират воиници за окраинската армия ,насила с бой , а руснаците отиват доброволно да защитават родината си от фашагите !!!
144
16
 
0
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Догодина по това време путин ще е храня за прасетата
143
1
 
3
 
! Отговори
MNENIE преди 1 година
Мита беше подържан от Медии на Посолството , Народа виждаше Пародия .
142
2
 
9
 
! Отговори
Укропитек преди 1 година
Реалноста е че от Укротата НИЩО НЕ СТАВА. Тотал щета . Единствено за пушечно месо ги бива . Публична тайна е че американски "доброволци" управляват атаките с дронове а най-големите победи на Украйна са дело на американските, френски, английски и канадски професионални военни които се бият за Украйна . МИЛИАРДИ долари се изсипаха ... модерна техника от цял свят... боеприпаси... Интернета на Мъск ... ТРИ големи разузнавателни агенции снабдяват Укрите с данни... И резултата - МИЖАВА КОНТРАОФАНЗИВА.
141
8
 
1
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
Свинята най *** като види ножа тъй и русия
140
10
 
0
 
! Отговори
Увалиев преди 1 година
Пуйлото каза че освен 300те хиляди мобилизанта имало още толкова доброволци. Демек за една година нови 600 хил войници и отрицателно продвижение на фронта. Как да го разбираме това? А на всичкото отгоре усилено се говори за нова мобилизация и тя ще се случи съвсем скоро. Къде се дяват тез салдати бе друзя?
139
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин знае , че не може да вземе повече от това , защото го чака мощна Западна въоръжена сила.Путин знае , че никога няма да влезе в Киев.И сега е в патова ситуация.Помпат се само неграмотните русопиклонници от ,,Възраждане"със непозволени стероиди.