Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "А, какво става със специал..." - 20% от територията на Украйна. Близо един милион укронацисти денацифицирани на два метра под земята, Населението на Украйна от 50 милиона стана 19 милиона. Други въпроси имаш ли да питаш?
57
6
 
2
 
! Отговори
Пищаков преди 1 година
Друзята плашат с руска и скорейска технология, праблема е обаче само един - тея технологии винаги работят като луна25.
56
3
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Ако Путин, бъде сменен, то на мястото му ще дойде генерал, който няма да бъде милостив към Европейските нацисти, които не спират да пращат оръжия, Европа ще се превърне в изорано поле от картофи!
55
1
 
12
 
! Отговори
Проба-грешка преди 1 година
Рано или късно всеки си намира майстора,особено тези които се имат за най велики и се имат за Господари на всички държави.Либия,Ирак,Югославия,Сирия.Още не се разбра каква бе причината да се унищожат Ирак и Либия.
54
1
 
10
 
! Отговори
Знаете ли че преди 1 година
България и другите членки на ЕС ще плащат лихвите по еврозаеми на Украйна. Става въпрос за програма, по която ЕС е обещал да даде на Украйна заеми до 18 млрд. евро с преференциални условия. Честито аборигени!!!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превзели Външния двор на някоя бабушка за за 14 милиарда евро и 70 000 загинали укри! Това верно е постижение..
52
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами контраофанзивата си върви макар и с по-бавни темпове. А, какво става със специал...аа пълномащабната война на путинака? Нападна 25 пъти по-малка държава от 3 места с пълно преимущество на жива сила, артилерия, авиация и флот. След година и половина завзе ли Киев, спря ли разширяването на НАТО? Последните 4-5 месеца превзеха ли нещо или чебурашките са в глуха защита?
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И малките деца знаят, че Украйна няма никакъв шанс. Избиха и осакатиха стотици хиляди украинци напълно напразно. Просто няма как да победят Русия. Без да стане световна война и пряк сблъсък Русия - НАТО, няма как да стане по военен път. А дори и тогава не е хич ясно какво ще стане накрая. Защо избиха толкова народ???
50
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да село Андреевка е нищо на картата, но хората бранят земята си с всички сили. Това ако беше България , с хляб и сол щяхме да си я дадем на рашките. Ние сме сополи, не сме народ със сигурност. Украинците са народ.
49
12
 
2
 
! Отговори
Паскалев преди 1 година
Опорките на друзята ги слушаме от година и половина. Искат да внушат че ако за два месеца 40 млн държава не може да победи 140млн държава с най-гоелмите ресурси на земята всичко е приключено. Друзя ако някой може да се оака стабилно това е рушняка, винаги го е правил и ще го прави, това си е ген. Всички пабеди на русняците се дължат на помощ от вън в комбинация с много жертвано пушечно месо.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея разработва сама междуконтинентални балистични ракети, които могат да нанесат непоправими щети на САЩ. А какво ще стане ако СК ги усъвършенства на хиперзвукови, и вече не летят до там където падне, ами летят точно до главата на Байдън в Белия дом. И ръката на другаря Ким дори няма да трепне ако реши да ги използва.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СК пусна нова подводница, оказа се че могат да строят добри подводници. А какво ще стане ако Корея разработи и ядрени установки за подводници, и корейските ядрени подводници започнат да патрулират в международни води около Ню Йорк или Калифорния къдети са 2/3 от индустрията и БВП на САЩ
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин подготви космически подарък на Ким. Разбира се, за мирни цели.
45
1
 
9
 
! Отговори
Нато преди 1 година
Също е твърде митологизирано!Досега не е защитило никой..само е нападало пастири на козе! Но и там загуби срещу тях..
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко: "Благодаря ви Владимир Владимирович, че ме поканихте, според мен, ние можем да помислим за тристранно сътрудничество между Русия, Северна Корея и Белорусия".
43
2
 
7
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Източна Европа, ще бъде руска, вече се разбира от всички, въпроса е, дали няма Русия да приключи с Германия, Франция и Англия, един път завинаги! Тези 3 агресивни страни, трябва един път завинаги, да бъдат под Руски контрол, за да няма тласкането им в пряк конфликт с Русия, от господарите им САЩ!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще продължи да спазва санцкиите срещу Северна Корея и задълженията си към ООН, но ако Северна Корея получи военни технологии от Иран, или от Белорусия примерно, Русия няма нищо общо с това.
41
2
 
12
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Повярвайте и се молете Путин да е жив и здрав. Защото това, което се задава да заеме поста му е тотално непреклонно и ще хвърчат ядрени ракети като домати на доматина. При руснака положението е "няма какво да губя". Виж, в чистичкия и уреден западен свят има какво да се губи. И то много.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е ясно, че така рекламираната и многоочаквана контраофанзива на Украйна е колосален провал. За три месеца украинската армия има малък напредък в отблъскването на руснаците. Всъщност тя още не е излязла отвъд така наречената "сива зона" силно оспорваната ивица земя, която се намира пред първата основна линия на руската отбрана.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направих си труда да отворя картата и да видя какво село е Андреевка. Преброих общо около 30 къщи. А за него Украйна хвърляше в атака хора повече от месец. Селото вече го няма. С тези темпове след около 10 години може да направят нещо. Само дето няма да има останала украинска армия още следващата година.