Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 195 НЕ бе к..а..у.н наричате специална военна операция Беж да си чакаш касетката в окопа блатар смотан
197
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е ясно, че така рекламираната и многоочаквана контраофанзива на Украйна е колосален провал. За три месеца украинската армия има малък напредък в отблъскването на руснаците. Всъщност тя още не е излязла отвъд така наречената "сива зона" силно оспорваната ивица земя, която се намира пред първата основна линия на руската отбрана.
196
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През лятото на 2023 г., вместо бърз пробив на руската отбрана, натовските въоръжени сили получиха тримесечен побой от Русия, което беше резултат от невъзможността (или нежеланието?) на американските генерали да адаптират своите методи за провеждане на настъпателни операции към реалностите на украинския театър на военните действия.
195
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е да се разбере, че НЕ "контранастъплението", започнало на 4 юни 2023 г. се провали, не, провалиха се САЩ, провали се НАТО. Всичко беше извършено от същите украински въоръжени сили, чиито формирования бяха обучени от НАТО, оборудвани с въоръжение и военна техника на армии на страните от НАТО, и най-важното, действаха в съответствие с плановете, разработени за украинската армия при прякото участие на щабните структури на НАТО, сред които "първата цигулка" беше, разбира се, щабът на американската армия.
194
13
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Има нещо ромско в руския ген То верно идола им сталин е по баща ром Тъй че нищо чудно че когато не лъжат крадът а когато не крадът лъжат и после защо имало русофобия че кой че харесва такива у...р..о..д..и ?
193
11
 
5
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Предайте се или ще бъдете унищожени!
192
14
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Украйна отдавна е определена за заличаване. Всички знаят, че това ще се случи.
191
18
 
26
 
! Отговори
До 192 преди 1 година
Чий го дири САЩ да се меси във вътрешните дела на друга държава Русия на друг континент?!! Нарича се агресия!
190
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълското, просто джyдже постъпи с Украйна както действаха едно време мутрите в България и бандитите в Русия, които правеха каквито си искат престъпления без никой да им държи сметка... Обаче това беше и фаталната му грешка, че не прецени възможностите на украинците и решителността на Запада и САЩ да се противопоставят на неговата арогантност и поведение.Кремълското, просто джyдже постъпи с Украйна както действаха едно време мутрите в България и бандитите в Русия, които правеха каквито си иска
189
5
 
12
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Никой никога не е очаквал Украйна да спечели, целта беше Русия да мине на военени релси и да пропадне икономически и да се разпадне, другата цел беше Европа да пропадне икономически, което и стана, а умните украинци допуснаха това да се случи на тяхна територия, вече има нов световен ред и нашия лагер е по малко като хора, без ресурси и производствена база
188
14
 
5
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
Най голямата грешка на САЩ е че се мъчат да направят от терористичната държава русия Демокрация вместо просто да и дадът каквото заслужава Свиване до блатата на московска област
187
4
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Урките се мъчат до срещата в Рамщайн да закрепят некоя позиция пред първа линия на руснаците и да се укрепят за до година, ама не се знае Русия какво мисли, че група армии център е готова и чака заповед, много вероятно е в момента да има преговори и дори Украйна да не участва в тях, ще видим
186
6
 
7
 
! Отговори
Други митове преди 1 година
Украйна ще спечели, Нато е защитна организация, Украйна е демокрация,България е демокрация,България е суверенна държава
185
0
 
8
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
Украйна рине само могили в новото най-голямо на света гр о бище в Киев!
184
13
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 година
Глупава статия. Украйна рине ручки в момента. Путин ходи при Ким за помощ. Нямал оръжия.
183
1
 
8
 
! Отговори
До 179 преди 1 година
Така де, Турция за това не напада, ама Украйна кат почна да гони руснаци, щото САЩ им викат споко ние ще ви пазим, те за тва са на тоя хал, аз що не скачам на двама мъже на бой, кой квото ще да ми обещава после, бития бит.
182
0
 
12
 
! Отговори
Укритие сами преди 1 година
Се самоутрепва да се напъват да превземат чужда за тях територия до последния украинец,до като не разбере че,това е Руска територия,като различните етноси във България ги чака същото,като депесарите да гледат и се учат че,род и родина се пазят като светиня на Богинята майка на всички Православни народи в свещените Божи земи на Арийската раса.С нами Бог!!!
181
1
 
10
 
! Отговори
До 180 преди 1 година
Украйна жертва към 50 хил човека за 0,4 върната територия, за да си върне всичко с тоя ритъм ще и трбаяат към 70години, нищо не им върви по план
180
8
 
8
 
! Отговори
Митове преди 1 година
Украйна ще спечели, Нато е защитна организация, Украйна е демокрация,България е демокрация,България е суверенна държава
179
1
 
5
 
! Отговори
Токмаков преди 1 година
Истината Доброто и Търпението са Добри. Не бързайте. Всичко хубаво идва бавно.