Светослав Бенчев: Горивата ще прехвърлят 3 лв. за литър

Българските цени са доста по-ниски от тези в чужбина
27 сеп 2023 10:54, Анисия Иванова
70

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки.

Надявам се "Лукойл" да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен - преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на "България сутрин"  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ", обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре", прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски - без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Йдйд преди 11 месеца
С никъдърното управление не само горивата а и продуктите услуги транспорт всичко по веригата става на горе защото не гледате интересите на народа...Късати всякакви международни отношение с Русия и в крайна сметкаа народа плащаа
52
0
 
5
 
! Отговори
Шишо преди 11 месеца
Как ще прехвърлят , от 4 дена падат като цена. Явно политиците са готови за нови спекулации с цените и услужливо подканват търговците да вдигат цените
51
4
 
11
 
! Отговори
В,В,ПУТИН. Z, преди 11 месеца
Като. искате. да сте. слуги. на. колективния. запад. и. евроатланрици. и. шарени дженжъри. чукайте си. главите. на. тях. неим. пука. за. вас. САЩ. им. трябва. България. като. територия. и. всичките. си. пари. и. колкото. оръжия. има. да. заминават. за. Украина
50
0
 
14
 
! Отговори
aaa преди 11 месеца
То и качеството на горивата в България е доста по-ниско от другите държави, но това не е темата, нали. "Ниски хора" - ниски доходи, ниско качество на продукти, услуги и каквото се сетиш. Но що пък да им е нормално - "евтино" според бизнеса? Направи някой една бензиностанция, друг вземе един плаж на концесия, трети складова база и всички искат от този бизнес да станат милионери. Иначе как се купуват къщи за 1-2 милиона евро в Гърция.А ние искаме само да ни е нормално. В ЕС 5 евро ли плащат?
49
9
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Боко Тиквата подкрепи отказът от дерогация, защото е руски агент, а руската политика залага на дестабилизация на България. Другото, с което ще ни суровакат, са арменски бежанци. А тези са от най-лошия сорт. И така - бясна инфлация и арменски банди ви очакват.
48
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Ще прехвърли и 4, 50 лв/литър. Колкото е навсякъде в Европа. А може би и повече, защото там хората си имат рафинерии, а ние тук нямаме.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Г-н "експерте"защо никога не споменавате ,че средната брутна заплата в една Германия е 4000евро,а в София където взимат най-големи заплати е 1300евро.Тогава говори за бензина ,че бил най-евтин в България.Напротив най-скъп е в Европа на фона на заплащането.Математика!
46
0
 
13
 
! Отговори
Ghffh преди 11 месеца
Бойко и онзи лилипут нали щяха да смъкнат горивата с един лев , или това се забрави?
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а заплатите кога ще прехвърлят 3 000 euro ???
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тя държавата вече се намеси с дерогацията, а от това следва само повишение на цената въпреки, че Денков обещаваше, че това нямало дя се случи. А така и не разбрахте, че рафинерията работи предимно с руски нефт по дизайн. Това не е пералня за да я пренастроиш и пуснеш на друга програма. В устрема си да угаждат на ЕС докато загърбват интересите на народа правителството ни заби един голям кол отзад и цените ще хвръкнат нагоре защото всичко е зависимо от транспорт
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това всичкото е ясно. Пазара си е пазар и никой не го интересува колко ви е заплатата при положение, че горивото в целия ЕС е на такава цена. На мен ми е по-интересно тия заблудени душици дето подскачаха за нискочелия и шайката му от дс наследници как хем са твърдо против раашшията, лукойл и всичко свързано, как после искат да плащат по лев и пийсе за бензин. Нали и против дерогацията бяхте, че ни обвързвала. После ревете, че искате евтин бензин :))))
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Минаваме на ток, шах и мат наглецо, който му е нагоре да минава на газ, три пъти по-евтино е на газ!
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При бай Тошо беше евтино, защото селският хитрец знаеше на кого да прави орална любов. На руснаците правеше орална любов и на арабите. Но получавахме евтин бензин. А сегашните правят орална любов на САЩ и на запада, но не получаваме нищо в замяна. Това е разликата.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В града карам основно с колелото вече. И така спестявам много пари. Колелото е най-евтиният транспорт. Препоръчвам го на всички. Имам и кола, но я ползвам рядко. Когато ми се налага да отида извън града.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 44И защо да не е евтин бензина....защо Бг опрости дълга на Ирак....сега Ирак можеше да си плаща в петрол...защото от посолството казаха да го опрости...а и от къде знаеш какви щяха да са отношениярта на Бг с Русия или Арабския свят..Като са продажници политиците ти ще си плащаш бензин по 10лв....
38
3
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Гответе се да стане 3,50лв !!! При нас е вече 2 евро и нещо :) не знам какъв е процента такси и акцизии в крайната цена, но при нас държавата прибира 60% и няма никакъв интерес да се свалят цените. Та се научих да карам колело всеки ден по 40 минути!!
37
11
 
6
 
! Отговори
НИК преди 11 месеца
Руска по д ло га. Само настройвате по медиите и задавате някакви прогнози и внушения, по които почват да се водят малките търговци, а след няколко дни и големите вериги. Скока на цените не е заради някакви пазарни принципи, а заради вашата измислена асоциация подкрепяна с парите на Лукойл. Вас трябва да ви разследват службите.
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Любимия довод на пазарния манипулатор. Цените в чужбината, ами заплатите в чубината симпатяга? Ами оперативните раходи в чужбина?После се кумим на следващата статия със заглавието "Рекордни печалби за бизнес Х"...
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е нали предната седмица същите тези спецове казаха, че горивата няма да минат 3 лв. ? Аман от специалисти и консултанти в тази България. Прочел 3 книги на Смит и Котлър, разгледал 5 статии в Гугъл и вече консултира. Такива консултации и сам мога да си направя. Народее, трябва работа, а не консултиране.
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При бай Тошо бензинът беше 20 стотинки. Скачахте по площадите и викахте "демокрация". На ви сега "демокрация", бензинът ще стане 5 лв.