Светослав Бенчев: Горивата ще прехвърлят 3 лв. за литър

Българските цени са доста по-ниски от тези в чужбина
27 сеп 2023 10:54, Анисия Иванова
70

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки.

Надявам се "Лукойл" да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен - преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на "България сутрин"  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ", обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре", прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски - без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
16
 
! Отговори
Моите преди 11 месеца
уважения към столичани, (софиянци са малко) но и в други части на България живеят хора. Същите човешки същества като вас. А може би и по-добри. Там заплатите са доста по-ниски.
32
0
 
8
 
! Отговори
Седенков преди 11 месеца
Ето ви и поредната на лъжа на Седенков, който преди няма и месец каза, че горивата няма да надхвърлят 3 лв.
31
1
 
8
 
! Отговори
Интересното преди 11 месеца
е дами и господа, че нито един евроатлантик, катосе започне от кръчмарския политикан и се стигне до депутати и правителство не може да отговори на средните въпроси. Ако не дай си Боже било поради дерогация/навеждане към посолството или друга причина тук не едва руски нефт -1 кой ще ни даде - 2 на каква цена? Нито Бойко и сие, нито Кирчо и сие, нито Атанасов и сие, нито Карадайъ и сие. Започва се едно въртене и общи приказки.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 31ти никога не си бил в България нали ?Заплатата в склад на спиди е около 1200 лева... нето.След известно време достига 1500. Работата в складове на куриери и заплащането на самите куриери е едно от най-ниските в София и е много далеч от 3000. Това че някой пиян твой приятел е решил да се похвали че не е такъв бедняк какъвто всъщност е е отделен въпрос.В Сф баровците са стиснати клошове. 3000 дават ама само в евро и за квадрат апартамент у Лозенец.Представителна извадка - Баневи.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-правилно е да сравняваме медианна нетна заплата в България с медианна нетна в Германия и да се гледа PLI. Както и по-долу е написано, хич не сме толкова зле. PLI при тези данни ни е около 55% от този на Германия при медианна заплата. Да не говорим, че данните са изкривени леко, защото и медианната не е реална заради заплатите в плик. А, ако гледаме доходите на младите спецове в чуждите компании, те отдавна имат в пъти по-висок PLI от колегите си на запад.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нали денкооглу каза няма да стигнат 3 лв :)))
27
7
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 11 месеца
До Ехааа,пъво заплатата(реалната,а н еофициалната) на българина на ден е повече от на европееца на месец,каква покупателна способност те гони,българина ток и вода не плаща,краде си ги,мисли,че това му е право,храна не купува,жилища си има и отй не знае колко на брой,но виждаш ли му била малка покупателната способност,акъла му е малък,даже го и няма,що за наглост е вашето
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
при бойко бенцина беше 1 лв :)))
25
7
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 11 месеца
Прав си, в София обичайната заплата няма как да е 3000, при условие, че ги взима студент в склада на Спиди. Много над 3000 е.
24
1
 
5
 
! Отговори
Ток преди 11 месеца
До АнонименА от 2025, когато киловат стане 1лв, какво правим?
23
5
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 11 месеца
Окей, сменяме София със средна заплата в България- 2200лв. бруто. Сметките са подобни- повсевместен сив сектор и реална СРЗ над 3500лв.. Капиш? А да не говорим, че през 2023та да си говорим кой е в София и кой- не при факта, че 99% от квалифицирания труд може да се извършва дистанционно, е смешно.
22
6
 
3
 
! Отговори
Брахмапутров преди 11 месеца
Аз пък казвам че няма да ги надхвърлят. Дори ще започнат да спадат скоро с настъпването на есенния сезон. Арабелите гонят максимална печалба, а тя се постига при цена не по висока от сегашната. При 3 лв потреблението рязко ще спадне.
21
6
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 11 месеца
Престани да говориш безумия. Много малко хора в София получават 3000 месечно че и нето. В Сф живеят 200 хил пенсионера и още толкова бхаратци. Мислиш ли че са на 3 бона? Просто има разни държавни търтеи които получават 3000 дневно. Например директорът на ТУ софия. Човек открил кололото. ха-ха *** се. сигурно има някакви постижения за 100к месечно. Но това че средната заплата е 3000 и че в СФ обичайната заплата е 3000 са глупости. Това е евтина пропаганда навремето в "Работническо дело" подобн
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този е много умен .
19
1
 
4
 
! Отговори
Пен преди 11 месеца
Вчера на OMV на бул. България в софия бензина и нафтата бяха 2.95 лева !
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние "простите селяни" въобще не плащаме дизела. Пълним от трактора , от Лукойл ли е , или не е . Не ни интересува. Така правят всички. От кмета надолу по веригата
17
7
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 11 месеца
Нека малко те апострофирам. 1.90 евро литър в Германия. Окей. Знаеш ли колко е средната НЕТНА заплата там? Че тия цифрички, дето ги гледаш, са БРУТО? М? Да го кажем така- средната НЕТНА заплата в Германия е малко по-висока от средната НЕТНА в София. В София е към 3000лв. по данни на НСИ бруто, а всички знаем, че реалните цифри са доста по-високи заради заплатите в плик. Сметките оставям на тебе. И е нормално в БЕДНА държава да не можеш да си купиш много. Но хич разликата не е толкова голяма.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека бъдем реалисти. Разликата между руският петрол и "демократичният" който също е руски но през няколко демократични прекупвача е двойна. Значи от 2.60 та на 5,20. Разбира се може и да греша може да е 4.85.Миналата година ЕС е платила на Русия 100 млрд евро заради горива.Отново някакви безмислени напъни да се покажем колко мразим руснаците и колко какво? Ни дреме за УКР?
15
3
 
11
 
! Отговори
Московские новости преди 11 месеца
Санкциите явно работят. Срещу кого е друг въпрос.
14
5
 
8
 
! Отговори
Демократ програмис преди 11 месеца
Като ти е скъпо, ходи пеш, бе....