Енергетиците не искат преговори с Денков, блокадите остават

Те освиркаха енергийния министър
30 сеп 2023 21:37, Стела Стоянова
172
Енергетиците не искат преговори с Денков, блокадите остават
Снимка БГНЕС, архив

Блокадите на протестиращите енергетици и миньори на магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката остават, а нито един от синдикалните лидери няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за преговори в Министерския съвет. Това са резултатите от преговорите на министъра на енергетиката Румен Радев с недоволните работници, които продължиха повече от 2 часа. Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които вчера бяха приети от правителството.

Енергетици и миньори поискаха от Радев извънредно заседание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и за пореден път ги призова да приемат поканата на Денков за разговори утре в София, пише БНР.

Радев беше освиркан, след като не даде конкретен отговор на въпроса колко от работещите в мините и ТЕЦ-а ще бъдат принудени да се разделят с работните си места догодина. Той обаче увери протестиращите, че по плановете ще може да се преговаря с Брюксел.

Още по темата

"Първият срок за предаване беше 30 юни. Най-последният беше 30 септември. Уточнението, което постигнахме с тях, беше: "Ето ви го този вариант, но по този вариант ще се преговаря". Отговорът беше: "Да! По този вариант ще се преговаря".

По-рано през деня Радев обяви след тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2", че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Изненадващо енергийният министър заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход. И добави, че не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства.

Министърът увери, че работата на енергийния комплекс "Марица изток" е гарантирана до 2038 година, както и че няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоро почваме да извършваме граждански арести на всички от ППДБ , започваме с гей-баровете , там феновете на ППДБ са 80%
58
4
 
6
 
! Отговори
Перничанин преди 11 месеца
До 89-та Перник е индустриално сърце на България! И сега са с най-високите пенсии, защото мина, металургия и тежко мапшиностроене не са за всеки и за да работи някой, взимаше висока заплата! Парите от Перник платиха репарациите и построиха половин България! После всичко се закри без причина. Перничани са принудени да работят в София/чужбина, в града има предимно магазини и цехчета. Стомана и ТЕЦ-а са бледа сянка. Никой не инвестира, че "по-добре в София". Станахме спалня. А СТЗ няма да е и това!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Агентите за вас честен и неплатен протест е кога трябва да се руши някой паметник? Бесове
56
6
 
4
 
! Отговори
До Шарлатани преди 11 месеца
А тия 150 бона защо трябва да си купуваш апартамент?Започни собствен бизнес и печели .Ама не можеш,защото си свикнал държавата да те храни.
55
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Студентчее....В България Няма Много и Смели Полицаи....Да Не Си Търсиш Миша Дуупка да се Скриеш.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
54
12
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
Платени протестъри! Като получите оставка какво? На кой ще кажете исканията си? С кой ще преговаряте? Кое НС ще приеме промени в закони, че да се изпълнят исканията ви? И кога да се приемат тези искания като вече изтървахме крайният срок! Миньорите са изкарани с една единствена цел, приетият и изпратен план за справедлив преход да си остане в тази си форма в която го пратиха вчера! Това целят ДПС и ГЕРБ! Затова изкараха лакейте си по улиците!
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гражданино, ти плати ли си данъците и осигуровките, че искаш?
52
8
 
7
 
! Отговори
Ами,много преди 11 месеца
Важно.Да затварят тецовете и никакви компенсации.Като фалира някоя фирма,правителството компенсира ли служителите?
51
6
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
Никой не иска преговори с алхимик .
50
6
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Българо-Убийци Атлантици- НЕ ИСКАМЕ - Да Скачат в Атлантическия Океан.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
49
13
 
8
 
! Отговори
Бай Ганю преди 11 месеца
Като не искат преговори пратете им Жандармерията с големите палки да ги спукат от бой да разберат ,че не се върти света около тях,не стига,че взимат по 4000лв.заплати ами и по 150 000 при съкращение ами и още са нагли и те не знаят какво искат, затова бой и да ги съкращават без обезщетение да седят гладни като повечето българи да видят откъде изгрява слънцето,а пък ако не им харесва на наглеците да хващат пътя за Европа или Хамерика и повече да се не вращат наглите хрантутници на държавата
48
8
 
11
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИ! преди 11 месеца
"Всеки напуснал ще може да получи до 150 000лв" - и после какво??? В Стара Загора работа НЯМА ДА ИМА и единствено с тези пари може да търсиш да си купиш апартамент в Бургас или Пловдив, ако намериш работа там! Стара Загора умира! По-лошо - унищожаваме енергетиката и независимостта си БЕЗ ДА Е НУЖНО! Нито са свършили въглищата, нито има адекватна алтернатива на тях! Просто някой е наредил и дава милиарди, които денков, василев и т.н. искат да ОТКРАДНАТ! За жълти стотинки ли бре? Кого лъжете?!?
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откъде накъде тези неосталинисти ще имат претенции бе алоо? Няма ли полиция да им разкатае майката на тези копейки?
46
2
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 11 месеца
Бългоро-Убийците - 0% на Изборите, Машините на Мадуро Вече Ти Няма......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
45
4
 
6
 
! Отговори
А преди 11 месеца
Лекарите защо вече не стачкуват? Почна и приватизарането на болниците.
44
6
 
9
 
! Отговори
Тагаренко преди 11 месеца
Всички от ППДБ чемодал вокзал Киев и да не сме ви видели повече продажни агенти! Скоро ви почваме с тоягите и ще спрете да пишете глупости по форумите!
43
7
 
2
 
! Отговори
До 456 преди 11 месеца
Какви синдикати в енергетиката? Там поне от тях са се отървали.
42
3
 
12
 
! Отговори
Joko преди 11 месеца
И правилно не искат. Денков е г-н Никой !
41
3
 
7
 
! Отговори
Нане преди 11 месеца
гробаджийски зърнари, клоуни краварски де сте бре... На вас скоро ще ви орежеме субсидиите укренски продажници... ===)))
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Миньорите са корави, не са меки китки като зърнарите. Протести до оставка!