Прокуратурата иска от МРРБ да възстанови собствеността на Руската църква

Поне месец е срокът
Обновена: 1 ное 2023 15:38 | 1 ное 2023 15:03, Стела Стоянова
80
Прокуратурата иска от МРРБ да възстанови собствеността на Руската църква
Снимка БГНЕС, архив

“Получихме писмо от Прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква. Ние бяхме сезирани да проведем процедура по възстановяване на собствеността”. Това заяви регионалният министър Андрей Цеков, предаде БГНЕС.

Цеков коментира, че материалите по този казус са 4 папки с документи. “Ще се запознаем с фактологията, ако има основания ще предприемем нужните действия”, поясни Андрей Цеков.

Министърът на регионалното управление даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса с Руската църква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

“Основното, на което сме наблегнали в предложението до МРРБ е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава”. Това заяви Виктор Малинов, прокурор от ВАП.

Още по темата

Прокурорът е установил и че след като храмът е пострадал от бомбардировките след втората световна война, 2/3 от възстановяването на храма са от българската държава и само 1/3 от СССР. “Не сме намерили и документи, че от съветска страна са изпълнени тези задължения. Не сме намерили доказателства не само за строежа на църквата, но и затова че са изпълнени нормативните изисквания”, добави прокурорът от ВАП. Малинов допълни, че болшинството от документите идват от Държавни архиви.

Казусът с руската църква възникна, след като тя бе затворена от посолството на Русия, когато нейни свещеници бяха обвинени в шпионаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Кой е Андрей Цеков!? Че защо министерството трябва да върши работата на прокуратурара и на хитреца депутат- юрист Пеевски? Ако Прокуратурата смята, че досъдебното производство показва, че Руската църква е българска, да предаде делото на съда и той да отсъди. Защо ми се струва, че държавното обвинение и Пеевски прехвърлят горещия картоф на МРРБ?
64
3
 
10
 
! Отговори
някой преди 6 месеца
Подобни новини навяват тъжната мисъл, че държавните чиновници се набират с конкурс от училища за бавноразвиващи! Бива бива тъпотия но това си е направо оливане. Ми подарете църквата на американците. те са я слинали при бомбардировките на София значи е тяхна. А може за бонус и з*д*ика да им оближете!
63
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
Църква не се краде.крадеца не се свени да краде църква камо ли човешки животи виж Украйна и не питай каква *** има в парламента
62
3
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 6 месеца
Конфискация на църквата, сваляне на златото от покрива и отива в едно чекмедже...
61
9
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
Тази църква е българска . Строена от българи В Царство България се затваря 1935 г. По причина , че руски емигранти . Симпатизанти на Руската Империя се събират и подклаждат анархия . Конспирацията им идва в повече. Когато е прокопан тунел до посолството. На ул Московска и Раковска . Сградата сега е на Лукойл. Бивша сграда към БАН
60
6
 
8
 
! Отговори
Църквата е българска преди 6 месеца
Първото нещо, което правителството на Ленин прави да се откаже от дълговете на Царска Русия и да заяви, че СССР не е правоприемник на Царска Русия! А днешна Русия се обявява за правоприемник на СССР!
59
4
 
6
 
! Отговори
Кой е Андрей Цеков!? преди 6 месеца
"Ще проследим фактологията и ако има основания ще предприемем нужните действия"!? Основанията са налице, посочени от Прокуратурата! Министърът просто трябва да извърши работата по решението на прокуратурата!
58
0
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 6 месеца
Дали прокуратурата или журналистите!?
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като казах, че прокуратурата е скарана с вещното право ми изтриха мнението. Владение и собственост са две различни правни понятия. Собственост не се възстановява, освен ако няма реституция , има възстановяване на владението и този спор се решава от съда, ако има абе кво да ги уча. Имате неоспорен констативен нотариален акт, до отмяната му със съдебно решение, собствеността е на този, който е признат за собственик.
56
3
 
13
 
! Отговори
Подсещане преди 6 месеца
Прокуратурата не иска нищо. Прокуратурата изпълнява нареждане на изпрания от ПП/ДБ Делян Пеевски. Успеят ли с Руската църква, от ДПС ще използват схемата, за да осигурят връщането на вакъфските имоти в България на наследниците на техните собственици в навечерието на Руско-турската освободителна война. От гледна точка на властите на Турската република, това ще бъде възстановяване на справедливостта.
55
10
 
3
 
! Отговори
Ушанка преди 6 месеца
Браво , всички чебурашки на амбразурата да защитим Матушката щото ние сме написали славянската азбука и сме направили булгеристанците православни! Панимаете!
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава. Това заяви Виктор Малинов, прокурор от ВАП. Тоест, котката си нямала работа и си близала заддника, та да и стане рана? Интересно, след като други не намерят правоприемство на сегашното ни управление и това на Бай Тошо и преди него, тогава какви ще ги къдрят тези хубавци???
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
нотариусът и заврения зет Пепеляшко също да са изправени пред съда
52
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според прокуратурата ни няма правоприемство между Народна република България и Република България. Браво.
51
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега и църкви ли ще крадем? Това ли е демокрацията, за която след 1989 едни подрипвахте и ревяха като мага рета по площадите?
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо да в възстановява,ако не е тяхна щом е строена що писаха с благотворителни средства на руски емигранти заселели се в България,предобили и българско гражданство след 1920 г,а някои преди това още от 1879-79 г,а може преди относно документи за благотворителност по внесени средства да се е образувало фонд,който да е кандидатствал за придобиване на место за строеж на църква за руските имигранти пребиваващи в България по реда на придобиване и застрояване,които тогава са били законово регулирани.
49
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като цитираните институции не виждат правоприемност между царска Русия и СССР, значи не виждат връзка и между Царство България и НРБ, както и България на Аспарух с Република България. ... Толкова е нелепо всичко написано, толкова е абсурдно, че чак вони на фашшшизъмм.
48
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Православието иска първо смирение. Насила взета , иззета, конфискувана, секвестирана, и т. н. собственост , още повече църква, добро за НИКОГО няма да донесе.
47
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Властимащите в България съвсем се изложиха с всичките си силовашки методи покрай Руската църква.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо прокуратурата не заведе делото в защита на обществения интерес? Когато прокуратурата установи, че някой е неспособен да се защитава или дебилен прокурора може да се намеси и да защити обществения интерес! Явно тук никой не иска да загуби такова дело и да се набута с големите разноски после и подигравки! Министерството усеща как го слагат на пачи яйца и вече си трае- зер то си беше само за политическа употреба, но прокурора няма мярка и натиска главата на министъра под водата... мъка.