Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години

Без налог за жилищата с клас на енергопотребление „A“
Обновена: 24 ное 2023 16:25 | 24 ное 2023 16:05, Камелия Цветанова
274
Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години
Снимка: БГНЕС

Данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, реши парламентът като прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Това означава и промяна на данък сгради, тъй като той се определя именно на база данъчна оценка на имота.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения.

Предвижда се още размерът на данъка върху недвижимите имоти да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Поправките в закона предвиждат още сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификати, издадени по реда на Закона за енергийната ефективност с клас на енергопотребление "A", ще се освобождават от данък за срок 6 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси
За сгради, сертифицирани като такива с близко до нулево потребление на енергия, срокът е 10 години.
Сградите, получили сертификати с клас на енергопотребление "В", "C" и "D" по реда на Закона за енергийната ефективност, за които не е упражнено правото на освобождаване от данък върху недвижимите имоти.

Освен това заведенията с оборот до 100 000 лева на година ще плащат патентен данък, който остават в общините.

Данъкът, с който депутатите обложиха с поправки в Закона за данъка върху доходите на физическите лица, гъбарите и събирачите да диви плодове, също ще остава в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мале работа е много зле, българи с американско самосъзнание...то да имаш такова трябва да знаеш култура и език и да ги приемеш, но те не знаят а имат?! Колко е жалко и смешно!
196
5
 
10
 
! Отговори
Ще гласувам за преди 9 месеца
Възраждане и излизане от еврозоната. Ти нещо недоразвит ми изглеждаш. И не си ми колега...
195
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мале работа е много зле, българи с руско самосъзнание...то да имаш такова трябва да знаеш култура и език и да ги приемеш, но те не знаят а имат?! Колко е жалко и смешно!
194
2
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 9 месеца
Отгоре върху отромните данъци, огромните цени и инфлация ще започнат да одържавяват дълговете на все повече предприятия за да не фалират! Като например Тец София итн..вие ще субсидирате енергията и дълговете за индустрията иначе ще фалира при тези цени на ток и газ!
193
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ЛУКАШЕНКО!
192
0
 
1
 
! Отговори
Другаря Дзипин преди 9 месеца
Време ви е за *** Амин
191
7
 
5
 
! Отговори
Оливия-J преди 9 месеца
До Ще гласувам за -" Възраждане и излизане от еврозоната. " - колега, айде първо да влезем, пък тогава да мислим излизаме, какво ше каеш?
190
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК В ГАЛАКТИКАТА! СЛАВА НА РАДЕВ!
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз само не разбрах, ще ни ремонтират ли тротоарите, осветлението, градинката пред блокаи пътната маркировка в София като ни натрисат по голям данък сгради? Или ще газим в калта, с мъждукащи газени лампи като в Лондонска мъгла 17 век, и ще ни газят по улиците, щото една пешеходна пътека няма измазана като хората в София
188
2
 
9
 
! Отговори
До 194 преди 9 месеца
Значи ние ще спасяваме със заплатите си Украйна, а Русия ще ни спасява нас?! Ти луд ли си?
187
4
 
4
 
! Отговори
...--... преди 9 месеца
До Ивелин Михайлов - вие там в този парк подозрително много приличате на неква секта. Надявам се не накараш хората там да се самоyбият като Джим Джоунс?
186
3
 
8
 
! Отговори
Ще гласувам за преди 9 месеца
Възраждане и излизане от еврозоната.
185
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия съвсем се забравиха. Имаш имот от преди 40-60 г., какво налага промяна на данъка, да не би общините да ти сменят плочките пред входа на две години за да са на някакви нови цени. Само на новите строителства е по приемливо, защото докато ги построят са съсипали всичко наоколо. Не се сещам какво общо има енергийната ефективност с данъка. Като имам такива крушки и уреди ще намалят ли данъка. Такова безумие не е било.
184
3
 
2
 
! Отговори
До 190 преди 9 месеца
Русия бе, разбира се! Защо питаш?
183
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА НИКОЛАС МАДУРО! Ако сайта не цензурира името на венецуелския президент. Ако го цензурира, ВРЕМЕ НИ Е ЗА ПУТИН!
182
5
 
8
 
! Отговори
Ми аз напълно преди 9 месеца
Съм съгласен: В България данъците са ниски. В България и заплатите са ниски. В България за данъците които плащам сега нищо не получавам. В България пенсията не е равна на пенсията като в Италия. В България има престъпно забогатели индивиди които никой не съди...
181
0
 
5
 
! Отговори
А може ли преди 9 месеца
само за депутатите сътворили поредното м***л0умиЕ "данък въздух" за дишане и да не дишат,докато не го платят?!? Така е демократично! И евроатлантическо...
180
2
 
5
 
! Отговори
До 188 преди 9 месеца
А нас българите кой ще спаси ??!
179
1
 
3
 
! Отговори
НГИПСВ преди 9 месеца
А какво мисли най-големия Исторически паркинг в Света до Варна
178
9
 
2
 
! Отговори
До 179 преди 9 месеца
Защо използваш това за проруската си пропаганда бе, рашист? Това е за много примитивни хора! Като путинофилите! Не разбра ли, българския народ е Спасител, спасили сме арменци, евреи, руски белогвардейци...ще спасим и тях...ние сме благороден народ, а не унгарци! И Господ ни е избрал за такива! Тия руснаци защо говорят диалект на български, те нямат език?