Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години

Без налог за жилищата с клас на енергопотребление „A“
Обновена: 24 ное 2023 16:25 | 24 ное 2023 16:05, Камелия Цветанова
274
Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години
Снимка: БГНЕС

Данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, реши парламентът като прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Това означава и промяна на данък сгради, тъй като той се определя именно на база данъчна оценка на имота.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения.

Предвижда се още размерът на данъка върху недвижимите имоти да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Поправките в закона предвиждат още сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификати, издадени по реда на Закона за енергийната ефективност с клас на енергопотребление "A", ще се освобождават от данък за срок 6 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси
За сгради, сертифицирани като такива с близко до нулево потребление на енергия, срокът е 10 години.
Сградите, получили сертификати с клас на енергопотребление "В", "C" и "D" по реда на Закона за енергийната ефективност, за които не е упражнено правото на освобождаване от данък върху недвижимите имоти.

Освен това заведенията с оборот до 100 000 лева на година ще плащат патентен данък, който остават в общините.

Данъкът, с който депутатите обложиха с поправки в Закона за данъка върху доходите на физическите лица, гъбарите и събирачите да диви плодове, също ще остава в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано това спре спекулантите и ръста на цените най-накрая. Даже да не ги спре, поне държавата ще има повече пари.
76
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ах, мамини сладки. Нахлузиха ни го големия немит и четвъртит след изборите. Айде, честито! Гласувайте пак за Промяната.
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
най-бурно развиващата се индустрия в българия е тази свързана с недвижимите имоти...нормално тя да бъде ударена най-напред...така е в европа-собственият имот се превръща в лукс.цяла европа и сащ са в имотна криза...масово европейците и американците не могат да си позволят покрив над главата(не собственост).и ще става още по-зле...това е само началото.очаквам като в ню йорк и лос анжелес и в софия да започнат да изникват палаткови градчета по улиците.
74
0
 
41
 
! Отговори
Бунгар преди 9 месеца
До сега бяхме с ниски данъци и безкрайни такси.Сега ще бъдем с по-високи данъци и безброй измислени такси за какво ли не. До кога банките ще оперират с влоговете на гражданите,които са милиарди евро и вложителите няма да получават и една стотинка лихва.Пладнешки обир,но никой не роптае.Заспал народ.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жилище трябва да се прави със заплатата за 1 година, значи до 200к ЛЕВА, от заплатка толко.
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я да видим сега цените на имоти , как ще станат , ако изобщо някой даде пари .Тези направо пратиха имотите в шеста глуха .Срамота е Асене , хората за двете стаи работят .
71
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жълто-паветната столична ш лака, усети ли как лубимият и КоКорчу проникна любезно в задният двор на столичните къщи на Интелектуалците
70
8
 
5
 
! Отговори
до ДС кмета преди 9 месеца
Социалисти от МЗХ са го измислили. Ако има нива дето никой не я обработва се дава служебно срещу минимална рента. Собсвеника ни знае ни го интересува. Та кмете, направи тъй и с жилищата, служебно да се раздават от общинкия фонд ако 3 месеца никой не живее у тех. Така хем наемите ще са евтини хем хората в софия ще станат още повече. 3х
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи ДС сине имам една идея за теб как да поосвободиш софия... вдигни данъците. Ако има празни жилища чети следващия ми коментар какво да правиш. ^^
68
5
 
6
 
! Отговори
Грешка преди 9 месеца
До Май данъците Не сме под американско приятелю! Под българско сме си, което е още по-страшно. Да не би американците да избраха този нежния за кмет на София и т.н.
67
0
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
ПП/ДБ преди изборите:Данъци няма да се вдигат.След:Данък сгради скача.Про100то пак излъга.Продължаваме Промяната.Шарлатани в действие.
66
5
 
21
 
! Отговори
Май данъците преди 9 месеца
Под турско робство не са били толкова толеми колкото под Американско робство!
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По коректно е да се каже - един апартамент в София е струвал 250 000 евро . Защото вече и 50 000 не знам кой ще даде .Мача свърши , който не го е разбрал си е за негова сметка . Дори в Европарламента казаха че имотите ще падат и спад ще е с години . 250 000 евро , абе нормални ли сте ?
64
22
 
11
 
! Отговори
Един преди 9 месеца
Аз плащам 150лв за двустаен, това нормално ли е? Това са по-малко от това което някои плащат само за цигари за 1 месец. После искате хубави тротоари и улици нали? Как да стане бе глaвчовци селски?
63
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато данък на апартамент във София не стане минумим 2000 лв, оправия няма да има. Плащат 100 лв данък, 3 коли иначе по 80000 карат.
62
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време беше да се актуализират данъчните оценки. Сега едни апартамент в центъра на София струва реално 250 000 евро, но по "дабъчна оценка" е 50 0000 и плаща данък, като за Опел кадет регистриран в Павликени
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А за паркоместата ще важи ли ? те през последните години поскъпнаха повече от жилищата .Гугутки сладки .
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Асене , изчакй , че имам един апартамент да продавам , поне да му взема хубава цена преди срива .
59
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време беше да имаме евроатлантически данъци, браво на Асен ще ни направи евратлантици :)
58
0
 
33
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
е те това е черен петък -честито на печелившите -докато има телета ще има и касапи

Спонсорирани публикации