Азербайджан готов да закупи рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас"

Посланик Хюсеин Хюсеинов: Засега обаче конкретно предложение няма
26 дек 2023 15:02, Анисия Иванова
147
Азербайджан готов да закупи рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас"
Снимка: БГНЕС

Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, ако получи конкретно предложение, пишат редица азерски, руски и украински медии.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други държави от ЕС получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов пред Евронюз.

Дипломатът допълни, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма".

Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София, припомня БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
10
 
4
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 9 месеца
До Психолог 102 Азерито не могат да гледат руснаците. Толкова ги мразят.
87
6
 
8
 
! Отговори
Питам преди 9 месеца
Какво става. Зеленски купи двата ядрени реактора , Азербайджан ще купи Лукойл,ама не сега, а някога.Същото е и с Еф-ките.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ясно, значи уж не е Шиши, а цял Азърбайджан има интерес.
85
6
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 9 месеца
Тоест - Пеевски ще купи Рафинерията ? Много плоско , поне да бяха заобиколили през САЩ Фирма .
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог Делян,Бог Киро,Бог Бойко бдят над скотонаселението. Скотонаселението е щастливо !
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Азерския газ, дето го купуваме знаете от къде е. Хаха! Та и кой ще е"новия"собтвеник на Лукойл дали ще го познаете от първи път?
82
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Държавната рафинерия на Азербайджан национализира Нефтохим, Продажниците Боко, Киро и Пеевски одържавяват частни компании. Частните компании стават чужди държавни.
81
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
На г-н Лютви дядо му се казваше Ахмед, а моите бяха Тодор и Цано. Първият не беше нито от Прамец, нито от БКП, нито пък Живков. Честитао 2024 г.
80
3
 
1
 
! Отговори
Скалите на Стратеш преди 9 месеца
Джимарката Пейдж не го познават нито мутрата от Банкя, нито лидерът им на тези от ПП-ДБ. Техни проблеми са си, както и този зда сглобката им. На нас си ни беше старшинката. Правеше ни вечерните проверките. Хайде сега, акордеоните и, кларинетите и ГАЙДАРИТЕ. Да ни ги засвирят. А пък, ни еси ги знаем и работите, и игрите. Те да си извадят пачките. Поздрави за г-н Ибраимов. За мен си е просто приятелят от детството ЛЮТВИ.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До КРАЙ..... Охооо тепърва ще видиш робство ти тъъъпако ***. Кой каквото си направи, друг не може да му го напарви.
78
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Азербайджан е практически вилает на Турция и се направлява от Ердоган. Освен това, в петролното производство на Азербайджан поне половината е с руско участие. Ако такава сделка стане, руснаците ще се съгласят, защото са в добри отношения с Азербайджан и вероятно ще имат % от бъдещото производство, а ние ще излезем от руско влияние и ще попаднем под турско. Хитрата сврака, влиза в капана с двата крака! Но с такива управници на каишка, друго не може да се очаква
77
2
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Още преди да се появи тази новина ,коментирах на друго място,че новогодишните празници на Шиши ще бъдат помрачени от намеренията на Азербайджан.
76
3
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО-то преди 9 месеца
Хайде Джимарка, разкажи им я играта на вийничетата от ротата ти. така му казваше командира му. Де г. ни я разказваха, сега вече ние им я разказваме на такива като тях почти 40 г. Хайде, ШОХЬОРИТЕ. Банкянската мутра да им реже лентичките на магистралите, а вие си карайте камионите и личните колите си. ЧЕСТИТА ДА СА ВИ ПРАЗНИЦИТЕ И НОВАТА 2024 г. Живи и здрави да сме си още дълго време.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Очаквам веднага след Нова година медийното пространство да бъде залято с коментари и тежки мнения на специалисти, че фактически зад сделката са .... отново хора на вовата и в последният момент, преди подписването,договорът едностранно от наша страна, да се откаже... Следва бг собственик, с банка регистрирана в Кипър, например.
74
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 9 месеца
Хайде тези от на Джимарката, шофьорите от радиорелейната им ротата. Както и тези от транспортната им ротата. Шофьорите, Драгоманският, Кочев Стефанов и другите. Те ще ме познаят. А и, няма просто как да е иначе. *** пичовете. Както и тези от тежко кабелните, шофюорите. Радослав, Лазар и дпругите, които караха Уралите и Зиловете им. Ами, шофьори се си, та дрънкат.
73
0
 
4
 
! Отговори
Радиовъзел, 42 820 преди 9 месеца
Ами, Йордан Томов им беше старшинката на тези от тежко кабелните шофьорите. Аз бях всъщия им батальон на поделеиетж им 42 820. Тогава си бяхче от специалните им части, а сега сме си просто от най-специалните. Уволниха ни, а после ни върнаха да си дослужваме, защото тези от БКП-то им прекръстваха турците. Демек, възраждаха ги. Бойко Борисов им беше пръв партиен лидер и взводен командир на тези от БКП. А пък аз, обикновен взводен командир на взвода на тези от ПСД. Подвижните средства. Дайке сега.
72
7
 
2
 
! Отговори
КРАЙ..... преди 9 месеца
...НА РУСКОТО РОБСТВО И ШАНТАЖИ !...КЕФ...!!!!!!!!!!!!!!!!!
71
10
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 9 месеца
ПУТИН АКО МЕ ОБИЧА ШЕ МИ ОБЛИЖЕ ГЗ!!!!
70
9
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 9 месеца
АЗЕРИТЕ НИ РЕШИХА ПРОБЛЕМА!! ПУТИН ДГД!!!!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Милионер- подла хамерска подметка