Азербайджан готов да закупи рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас"

Посланик Хюсеин Хюсеинов: Засега обаче конкретно предложение няма
26 дек 2023 15:02, Анисия Иванова
147
Азербайджан готов да закупи рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас"
Снимка: БГНЕС

Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, ако получи конкретно предложение, пишат редица азерски, руски и украински медии.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други държави от ЕС получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов пред Евронюз.

Дипломатът допълни, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма".

Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София, припомня БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нефтохима до азерите няма да стигне защото Шиши ще я купи.
67
3
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 9 месеца
Честити празници и успешна 2024 г. на всички, които ме познават от времената, през които им пусках химна на вечерните им проверките. Сега ги проверяват тези от поредното им НС. Те, така и не искат да разберат, че са станали за смях на българите, а дори и на дипломатите от другите страни. Ами, техни проблеми са си. Аз не съм от НАТО, а все още ефрейтор. А и, никой не може, да ми го отнеме . А пък, парите ми са в банките. Колкото имам, толкова са. Дори и други активи имам.
66
1
 
1
 
! Отговори
Кларинетите преди 9 месеца
Джимарката Димитров си ни беше старшинката в поделението им 42 820. Джими Пейдж му казвахме, а той все се чудеше къде съм на вечерните проверките им. Честито на офицерите им на тези от УБО-то им. Както и на всички от новмобранцзите ни, които ме мислеха за ди джей. а пък, дори и тоганва не я знаех тази думичка. А пък, другият ни старшинка, този с големите мустаци, беше Гриша Топалов от Българския им извор на помаците.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От трън та на глог,че е по-висок и ще плащаме повече.За всичко са виновни от укро пропагандата.
64
0
 
6
 
! Отговори
Ашколсун преди 9 месеца
И кой казал, че само през едно място може да се забременее? Явно може и през другото място да се забременее и роди, ето ги примерите (сглобката), решават бъдещето ни.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хасан, Хюсеин ... абе ние в България ли сме или в Диарбекир ?!?
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Май сглобкаджиите бавно и полека ще ви сложат чал мите.
61
3
 
27
 
! Отговори
от БАН преди 9 месеца
Ще продаваме рафинерия притежавана от компания топ 100 на NASDAQ на азърбайджанска държавна социалистическа фирма и така ще борим руското влияние. От Турция петрола, от азерите преработката, за Путин парата, за кирчо офшорката, а за вас будали - дръжката!
60
6
 
22
 
! Отговори
Хелоу преди 9 месеца
Добре значи от омраза към Русия ще дадете ключовата национална рафинерия на Турция и Азерите???Незнам хора вие съвсем загубихте ума си. Тези които ги защитавате.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България и Азербайджан са все на Ротшилд, Лукойл-също.
58
3
 
4
 
! Отговори
Политкоректен преди 9 месеца
Няма значение, че новият собственик ще е същият като стария. Важното е собствеността да е уредена по политически коректен начин.
57
3
 
1
 
! Отговори
От певците преди 9 месеца
Хайде хайманите му. Повечето от тях са от Ловешките обикновените българи. Хайде Саше, хайде Детелине, а пък на г-н Вяльо МАРКОВ изобщо не трябва да му казвам. Той си ги знае земите, както и игрите ни. Те изобщо не са бедни, нито пък аз и тези, които бяхме от следващите МУ ХАЙМАНИ. С г-н Петър Стоименов и г-н Тинко Ко(ев сме си израстнали пом под високите скали на Стратеш. Както и с Люгфи и Мустафа. А г-н Фикри ми е голям приятел.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 47Защо не я купи Българската държава ,а Азербайджан)))Защото собственикът Руската държава в лицето на,, Лукойл" продава. Ние може само да гледаме отстрани и да си мечтаем, да стане наша.Рафинерията въобще не трябваще да се продава, но за това е виновен,, евроатлантика" Иван Костов който я подари на,, Лукойл" (срещу добра комисионна) с оправданието, че имали нефт и бензина ще ни е евтин.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предлагам рафинерията да се казва Мултиойл!
54
1
 
16
 
! Отговори
Селски тарикат преди 9 месеца
Някакси не е добра идея и при газа и при петрола да сме зависими от Азербайджан. Дано не се стигне до такава сделка. Така сменяме руската с азерска зависимост, а те руснаците имат поне 15-20% дял от азерските петролни и газови компании.
53
2
 
1
 
! Отговори
Певеч от народните преди 9 месеца
Хайде Влади Марков. Починалите поздравяват настоящите политици и техните лидери за изгубените им дни. Аз пък поздравявам приятелите си, тези истинските и обикновените д простичкото Честита да им е Новата 2024 г. Не съм нито президент, нито пък генерал. Обикновен ефрейтор от бившето им УБО съм, но пък ги разбирам нещата. Хайде барабаните и кларинетите. После пък акордеонистите и гайдарите. Като ми ги засвирят, аз просто си ги запявам.
52
4
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 9 месеца
Прабабата ми ме е научила да пея като Борис Машалов жт Севлиево и Гюргя Пенджурова взети заедно. Не ми е леснжо да им взимам едновременно и мъжките и женските гласове, но многогласовото епеене не е само за хороте от поповете и попадиите им на тези от БПЦ. Честита 2024 г. на всички приятели. А те са наистина много. Дори и знаят защо са ми. Както и аз.
51
0
 
2
 
! Отговори
Bulgarian преди 9 месеца
Оставете ги тези мък за политиците и банкерите ни. Оми, те са си техни, но искат да си ги прехвърлят на хората, избирателите и обикновеншите българи. Този път, просто няма да им се получат нещата. Защото я познавам психологията на българите и българките. А и, няма как да е иначе, като аз съм си от истинските. Макара и особен. Честита 2024 г. на мисирките и мисирите. Такива са според мутрата от Банкя. А те работят като журналисти и журналистки. Once agai, have happy New 2024. Year, surely.
50
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България вече е една тотално прецакана държава и никога от тук нататък не може да влезе в правия път
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зашо отказвате да пишете за "солидарна" с Украйна Полша, която държи блокада на границата с Украйна? Тировете са около 1 500 на дължина вече 40 км, през границата пропускат по един на три часа, има починали шофьори....