ГРАО с обяснение за ЕГН-то на Мартин Божанов, 95 000 българи били с променено ЕГН

Номерът вероятно е променен заради датата на раждане
12 фев 2024 19:12, Красимир Ангелов
69
ГРАО с обяснение за ЕГН-то на Мартин Божанов, 95 000 българи били с променено ЕГН
Снимка: БГНЕС

Главна дирекция ГРАО в МРРБ предостави официално информацията, с която разполага по отношение на лицето Мартин Ангелов Божанов, известен и с прякора си Нотариуса.

По акт за раждане лицето Мартин Ангелов Божанов е родено на 21 март 1973 г. В Акта му за раждане е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г.

Още по темата

От ГРАО уточняват, че лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни „Население“, за лицето Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

ЕГН номер се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени.

В хода на настоящата проверка ГД ГРАО установи, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ.

ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на лицето Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации, отчитат от ГРАО.

Съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) начинът на формиране и редът за даване и промяна на ЕГН се определят с наредба. Материята е уредена в Глава четвърта Създаване и поддържане на регистър на Единните граждански номера, Раздел III Ред за промяна на ЕГН от Наредба № РД-02-20-9 от 21 май 2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация. Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, произтичащи от ЗГР, установи несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му граждански номер. Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГД ГРАО.

Както е посочено по-горе, причините за смяна на ЕГН могат да бъдат несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия единен граждански номер.

В Регистър на населението – Национална база данни „Население“, има запис за 94 452 лица с коригиран ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 г.           

Към  момента служители на МВР не  са извършвали проверка на  място в ГД ГРАО по изясняване  на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов, отчитат от дирекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Не е преди 2 месеца
трудно да си направиш ЕГН. Сваляш си програмката за изчисление на ЕГН, генерираш си ново и готово. Няма да минава пред МВР и някои институции, но навсякъде другаде ще върви. Може да си измислиш съвсем нов човек и дори ако имаш възможност да си направиш фалшива лична карта. Има свободни ЕГН-та за всяка рождена дата, по-трудно е да се разбере дали се дублира.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"деветата цифра обозначава пола на лицето тя е четна за мъж и нечетна за жена" Тази система с ЕГН е много остаряла, не са я актуализирали за безполовите :)
63
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
В случай ,не това е най- важното ,а престъпната дейност на лицето и нейното покровителстване от висшите етажи на властта. Ако се "фокусират" върху ЕГН - то е от значение ,кога е направена такава промяна.При "мотива" ,който се посочва - грешка в деня ,би следвало промяната да ме е направена скоро след неговото раждане ,а не да чака да стана "пълнолетен".Унищожителят на човешки съдби "Марто" е едно и също лице ,освен че АКФ го "осветиха" отдавна и за този период "органите " не предприеха НИЩО.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Роден на 21 март 1973 г. - зодия луд овен като Копейкин ... добре са го утрепали :)))
61
3
 
6
 
! Отговори
Други хватки преди 2 месеца
Имам колеги в службата, а също и състуденти, които при запознанство се представят не с фамилното, а с бащиното си име по най-различни причини - защото го харесват повече, защото фамилията им съвпада с тази на други колеги или защото в недалечното минало са сгазили лука, изложили са се, разчуло се е. Но нито един не си е сменил името официално и макар че новите им познати ги знаят по второто им име, в личните им карти фамилните им имена са си същите. Само че тези хора не са престъпници.
60
1
 
5
 
! Отговори
РУСКИТЕ БГ АГЕНТИ... преди 2 месеца
И ТЕ СА С ПРОМЕНЕНО ЕГН..... ЗАТОВА ТРУДНО ГИ ОТКРИВАТ И АРЕСТУВАТ.
59
0
 
4
 
! Отговори
кокетка преди 2 месеца
Ама то било лесно, бе. Още утре сменян ЕГН и се изкарвам 10 години по-млада. Е, после ще обяснявам, че съм гении и съв завършила училище на 8 и университет на 13, ама карай.
58
0
 
4
 
! Отговори
ПеПеДеБе преди 2 месеца
Божанков и Асен Василев са с мъжки ЕГН-та, а всъщност са жени!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля, че след тази "информация" трябва незабаво да се публикуват данните на всичките, които са си сменяли ЕГН-тата. Знаем, че и Лили Иванова ще изгърми, ама останалите са къде по-интересни.
56
3
 
2
 
! Отговори
Народен съд преди 2 месеца
И после демократичен плач, че комунистите биели лошо. Нищо ново под слънцето.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са пълни глупости. Как така ще се ожени 4 пъти с егн-то си от след 99та, само че през 92. Някой лъже много здраво. Всички имаме родители и т.н., е как пък на един не са му сменяли егн-то, въпреки че се е родил преди 99та година. Пълни глупости. Пълни.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закони писани от престъпници!!
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стар номер! Лица, осъждани по няколко пъти за да се сдобият с "чисто" свидетелство за съдимост, водят в съда 1-2 баби на по 80 - 90 годишна възраст за свидетели, че "лицето" се е родило не на посочената в документите дата, а 2 дни по- рано или късно (например). Съдията "удря чукчето", бабите отнасят по 10 лева, а "лицето се сдобива с нови документи, различно ЕГН, и "чисто" свидетелство за съдимост.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕГН не означаваше ли - ЕНЕРГИЧЕН ГЕНЕТИЧЕН НEГPAМOТНИК?
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕГН не означаваше ли - Енергичен Генетичен ***?
50
0
 
11
 
! Отговори
Разследване преди 2 месеца
Не бил ангел, а Бог. Както един бивш главен прокурор, беше казал, че над него е само Господ.
49
1
 
8
 
! Отговори
Майчин ми е преди 2 месеца
Тези от ДПС-то им на куката Ахмед Доган си ги сменяха имената дори няколко пъти. Самият Бойко Борисов им е съдействал. Те и затова сега правят правителство и некоалиции с неговата лична партия. Дори и сглобки, които скоро ще ги разглобяват. Не разбирам само дали значението на дучичките правителство и кабинет е едно и също. Според мен, изобщо не е. Едното е за министри или с министри, а другото е стая или офис. Толкова с безплатното ограмотяване.
48
1
 
7
 
! Отговори
Гаф преди 2 месеца
Пак ли Гешев е виновен?
47
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
95 хиляди по 100 хиляди на всеки оооох котьоооооо
46
1
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
Не разбрахме само Съдебната Система ли разследва Божанов,МВТ-то или Кака Пена чистачката на входа? Кой точно се интересува кой е бил Божанов?А,...а и защо се интересува също?