България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна

Те трябва да са предадени на Киев до края на годината
27 фев 2024 16:00, Нели Христова
172
България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда на България, които ще достави на Украйна.

Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. За това съобщи "Шпигел", позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

Български боеприпаси

122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi.

България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия.

Основният производител на тези снаряди в България е заводът „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да се поиска увеличение на цената или почваш да бавиш поръчката ,особено при тая суша на пазара.И ние чакаме едно ф =16 ама неисе няма ги,
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До НякойКакви цени ще увеличаваш по 3, ве ***? Нали си има сключени договори... то да не е като на женския пазар... Ей, иначе сте големи антиспекуланти, освен ако не може някъде нещо да се чопне... те на запад все ***... 100 години вече ги клатите...
150
0
 
4
 
! Отговори
Бай Спиро преди 2 месеца
Да припомни каква беше цялата галимация....първо заплати щяхме да пращаме, после жилетки, палатки, и всякакво къмпинг оборудване, после патрони щяхме да пращаме, ама няма да пращаме, пък през посредници щяхме да пращаме, пък на черно щяхме да пращаме, пък БТР-и щяхме да пращаме. И накрая какво се оказа? Един голям Х*Й!
149
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Германия има пари да ги плаща. Сега снарядите са много търсени. Нека военните заводи в България увеличат цената им по 3. Да дават премии на работниците.
148
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
според некои източници, първата документирана употреба на "славяни" е по времето на петер ди ерсте и оная кокошка щерка му, катето. имайки предвид че от тогава се опитват да изкарат московците византийци, и да обединяват, ми е интересно, имайки предвид матерния им език, к во е било в главата на оная пълничката, като е нарекла населяващите земите, към които има интерес "slave-яни"
147
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Анонимен158 абсолютно вярно. да изкарат списъка на директорските съвети с партийната принадлежност и да ги питаме некой дал ли им е право да се гушат, а бачкаторите да опинят три смени за минималка
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 157 Нищо в главата ти не е добре. Македония е съществувала като държава до 168г- до Христа, когато Рим я разгромява. Но там винаги са живели траки, включително и тези, които по-късно първи са наречени и българи(мизи и пеони). Според теб руснаците имат право да си сменят името от Московия на Русия през 1721г. но украинците не могат да нарекат своята Русь на Украйна през 12 век, когато се появявя за пръв път името Украйна. Русь не Россия. Нито етруските са руснаци1
145
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Анонименшизи, не изкарвай само траките славяни, на александър фол един живот му не стигна да заличава поселения
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България го прави,без Одобрението на Българските граждани!!!!
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 156Е добре само дето.украйна като държава я има от ония ден като Македония та даже и на Северна я промениха гърците
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 154 Драги всезнайко, ако не знаеш имената на народите се менят в хода на историята. Нима мислиш, че германците винаги са напичали така? Иранците са имали 6 имена - артеи, кефени,перси, мидийци хорсари. А гърците- данайци, еллини, граики(идва от граовци- тракийско), гърци. а Московията взима името Русия през 1721г. Владимир Дал, авторът на Речника на великоруското наречие на руския език през 1861г- пише, че руският език е украинският и белоруският език. Но ти си по-грамотен него!
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 126 . Драки всезнайко. Украйна не значи края на нещо си, а Родина, роден край, родна страна, У- крайна означава (от страната), (от родния край). Те ка славяне като нас, защото и са наследници на траките;скитите и гетите). Славяни е общото самонаименование на всички тракийски народи и техните роднини венетите. Първите славяни са траките гети. Прочети Теофилакт Симоката - от 7 век, а не московските историчари .Мизите и гетите са по-голямата част от българите, редом с още и други траки.
140
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 151Е казваш украинци ,що.е киевски рус,а не укр и хората са ги наричали рутени ,а не урки или уркени или нещо па макар и близо до Украйна
139
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 2 месеца
Ми нали затова ги произвеждаме. Много важно на кого и къде
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 139Какви работници бе като всичко се унищожи кой е учил за стругар или фрезист ти ли щото аз такива не познавам от 30 години някога беше
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 142. Секли са монети. Първите са изложени в Ермитажа и руснаците ги смятат за руски-Те са сечени с матрици дадени от българите и на тях се чете името на нашия цар Петър. Неговата дъщеря Анна е била жена на княз Владимир, а бабата на Владимир, княгиня Олга, е дъщеря на цар Симеон или на брат му Владимир. Тези монети са с високо качество. После после секат с техни матрици и се вижда, че качеството на монетите спада.Руската история е лъжа, крадена е от нас, българите и украинците.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 145 И как като на 200 човека леко си им вдигнал заплатите ,на 6,5 милиона сметките
135
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 148А укопите пък съвсем са ни никакви или като гориха българското знаме трябва да си затворим очите ,както и за намацания с боя паметник на българските опълченци,а сега са ни първи дружки,айде стига бе
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Национален позор!!! Нито са ни братя, нито са християни, имат едно извратено християнство, многоооо далеч от учението на Христос. Даже и славяни не са и славяни, а угрофини и тюрки. Просто говорят с български думи,ь руският е създаден на основата на българския, преди 200г., пише Макс Фасмер, автор на Етимологичния речник на руския език. През 16 век са знаели 10 славянски думи, а през 17 - 40 думи. Те са крадци на българска и украинска история. От 250 години те унищожават всичко българско
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През пандемията нашите масово шиха маски и защитни облекла. Сега произвеждат мунициите. За каквото дадът поръчка - правим и му лепим печата Made in EU.