Търсенето на жилища по-голямо от предлагането, затова цените щели да растат

Финансовият ресурс на населението обаче не е безкраен, посочи Георги Шопов
244

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. Ще продължават ли да поскъпват имотите?

"Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува", коментира в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Той припомни данни от анализ на банките у нас, според които ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити.

"Имаше и писмо от Европейската банка, на което нашите банки отговориха, че кредитната задлъжнялост у нас е в пъти по-малка от Западна Европа. Много се спекулира с думата "балон", "пране на пари", без да се замислят какво стои зад това. Ако се излеят на софийския пазар 50 000 жилища, то тогава ще има балон, защото другите 10 000, които са построени, ще са построени при разчети за цена по-висока от събраните 60 000", заяви инж. Шопов.

По думите му все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, затова и цените се качват. А се купува това, което клиентът може да си позволи.

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв, като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", уточни инж. Георги Шопов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че хората вече не търсят луксозно жилище в некачествена среда.

"Представете си кален, панелен комплекс и луксозен апартамент в него. Не може да изгради съответната поддръжка и озеленяване. Ние като частен бизнес правим затворени комплекси, поне в рамките на комплекса околната среда да отговаря на изискванията - децата да играят без паркирани коли, без масло по тротоара", даде пример събеседникът.

На финала на разговора инж. Шопов каза също, че предстои да се увеличава разликата в цената на кв.м строителство между панелното и новото, която в момента е средно 400 евро. И не толкова заради качеството на строителството, колкото заради средата на живот.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой ги търси? Хора няма вече в страната! Работещи няма в страната. Новородените са най-ниския брой изобщо. Студентите емигрират веднага след дипломиране или още на бригадата или направо след бала. Вече няма и ц....и, масово заминават.
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Балонът се надува, надува, надува. Надувайте момчета да стане на парчета Бум!
18
2
 
25
 
! Отговори
циник преди 6 месеца
Ха-ха-ха! Някои хора не могат да се спрат и се изпускат вече. Полюциите на един брокер, на който му предстои да се събуди в мокри чаршафи.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Надуват балона...
16
0
 
54
 
! Отговори
555 преди 6 месеца
Имам наследствен апартамент в Бс, точно до Морската градина. Входът ни е с 18 апартамента, от които 6 стоят празни, а 2 се дават за нощувки. Мисълта ми е, че никой не си продава празния апартамент, нито го отдава под наем, дори ремонти не им правят. И сигурно това се отнася за половината от сградния фонд в Бг.
15
2
 
28
 
! Отговори
СМЕШКОВЦИ !! преди 6 месеца
Да бе ,да .Търся да закупя три апартамента за внуците , а съм пенсионер ,и парите ми са от голямата пенсия която получавам.
14
0
 
37
 
! Отговори
Ще мести хората преди 6 месеца
А защо давате само монолога на председателят на строителите? До него е Георги Ангелов - икономист на друго мнение по въпроса. Имах си аз този да каже, че строителите спекулират и създават балон. В България има 2 причини за жив имотен пазар - ниските лихви (все още, защото в Германия гонят 7-8%} и липсата на финансова грамотност. Българинът е много консервативен с парите си. Предпочита да купи нещо, дори го заключва и чака да продаде на по-скъпо. А това със затворените е поредното модерно.
13
0
 
37
 
! Отговори
Чичо преди 6 месеца
Е какво да му вярвам на тоя? Има да продава и раздува колкото можал. Абсолютна дезинформация! Жилища колко щеш, ама не са изкарани на пазара, щото още надуват.
12
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всяка седмица публикувате едни и същи мнения на брокери и строители.Скапан сайт.
11
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много хора търсят апартаменти лукс в София, всичките тия ми ти прокурори, адвокати, за тях за децата и т.н. От провинцията също купуват от години на децата апартаменти в София. Хората се пенсионират в Щатите и се връщат в БГ защото в Щатите не остават след пенсия и събрали пари купуват хубави имоти. В *** София разбира се, но хубави имоти в затворени комплекси с басейн и т.н.
10
2
 
36
 
! Отговори
?!?!!? преди 6 месеца
Ха ха ха, едно и същи статии на определено време се пускат + след няколко дена ще пуснат на 180 статията, как стоят непродадени новопостроените жилища
9
1
 
28
 
! Отговори
до 6 преди 6 месеца
Именно. Никой не знае какво ще стане. Затова вадят парите от дюшеците и вкарват на зелено. Спрете да купувате да видите какво ще стане с цените.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде е статията за мамините синчета?
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чудят се как да увеличат изкуствено цените.
6
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е какво пък ще стане след еврото? Какво? Което до сега не е ставало. Разбира се, че цените ще вървят нагоре. Те винаги вървят нагоре от 33 години до днес. Какво толкова
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам два апартамента и къща във Варна. Празни са ама и не продавам. Има и много като мене. Даже не зная дали ще се прибера там след 30ина години на пенсия, ама и не ми се продават и не ми се пускат наематели. Това е то причината за търсенето, хората си вкарват парите в имоти щото не знаят какво ще стане след еврото
4
0
 
31
 
! Отговори
Верваме преди 6 месеца
Да бе, така е, точно както го казвате.
3
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че то кой остана да търси жилища в България? Винаги ми е било интересно как така хем се топим като нация хем масово търсим жилища. Освен ако хората не се опитват да си набутат парите в имоти преди да дойде еврото 2025та. С друго не мога да си го обясня
2
1
 
49
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 месеца
И пак ми поканили "специалисти", заинтересовани от високи цени само. Следя определен тип имоти и масово са със стрелка надолу, за понижение, но не толкова, че да стигнем до сделка. Звъннах на един- двама брокери- готови веднага за оглед и ако съм бил сериозен, щяло да има коментар за цената.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жадни пак за коментари, драскачите