Търсенето на жилища по-голямо от предлагането, затова цените щели да растат

Финансовият ресурс на населението обаче не е безкраен, посочи Георги Шопов
244

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. Ще продължават ли да поскъпват имотите?

"Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува", коментира в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Той припомни данни от анализ на банките у нас, според които ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити.

"Имаше и писмо от Европейската банка, на което нашите банки отговориха, че кредитната задлъжнялост у нас е в пъти по-малка от Западна Европа. Много се спекулира с думата "балон", "пране на пари", без да се замислят какво стои зад това. Ако се излеят на софийския пазар 50 000 жилища, то тогава ще има балон, защото другите 10 000, които са построени, ще са построени при разчети за цена по-висока от събраните 60 000", заяви инж. Шопов.

По думите му все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, затова и цените се качват. А се купува това, което клиентът може да си позволи.

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв, като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", уточни инж. Георги Шопов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че хората вече не търсят луксозно жилище в некачествена среда.

"Представете си кален, панелен комплекс и луксозен апартамент в него. Не може да изгради съответната поддръжка и озеленяване. Ние като частен бизнес правим затворени комплекси, поне в рамките на комплекса околната среда да отговаря на изискванията - децата да играят без паркирани коли, без масло по тротоара", даде пример събеседникът.

На финала на разговора инж. Шопов каза също, че предстои да се увеличава разликата в цената на кв.м строителство между панелното и новото, която в момента е средно 400 евро. И не толкова заради качеството на строителството, колкото заради средата на живот.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
30
 
! Отговори
Швайнщайгер преди 6 месеца
Растат,докога и накъде повече.Стр.предприемачи и банки играят заедно.Мафия.В Ню Йорк цените са по ниски.Но балона един ден ще се спука.
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един бог знае каква е сега себестойността на жилищата. Първо има неясно каква сума за закупуване на земята и/или други условия. После проекти. После трябва някаква сума за рушвети в общината, за да разрешат строителството, че иначе ще протакат до безкрая. После има и други подобни разходи извън непосредствените разходи за труд и материали. Накрая има ли и търсене, а такова има. Новите жилища в София се продават много на зелено, защото ако не купиш на зелено, няма да намериш. Личен опит.
38
0
 
34
 
! Отговори
значи основния въпро преди 6 месеца
Отговора е лесен,бг е супер "пералня" ,затова
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цената която излиза да се построи жилище е толкова колкото власт имащия плаща за имот.!
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който е купувал жилище/имот,знае че,като реши да чака,не става по евтино.Не агитирам да купувате сега,само казвам какво знам от опит...на 50 години съм,не помня да са поевтинявали имотите.2-3 процента,не ги броя,освен ако няма да купувате нещо 500К +.
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изчакайте една година и ще ползвате промоция на половин цена ;)
34
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха ха тея от алчност яко надуват балона но взрива ще е брутален.
33
3
 
40
 
! Отговори
200 000 преди 6 месеца
Хиляди празни апартамента има в София...кво търсене ви гони
32
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
пълни тъпотии!!! Хора, които се разхождат вечер, са забелязали много отдавна още, че в огромни блокове-половината апартаменти са с ръмни прозорци!! Само в Бг има ненормални, които купуват апартаменти с цел инвестиция!!! С това намаляващо население, кой ще ги купува след време тези "инвесриционни" имоти?!?! Мигрантите ли?!? Клоуни такива, не сте народ, а сте м.ъ.р.ш.а!!!
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тристаен 90 квадрата зависи кога е строен. Ако е стродния преди 1990 година, рова,си е чиста жилищна площ без общи части от сградата, но ако е строен в последните над 20 години, в тези 90 квадрата влизат неясно колко квадрата общи части -10,20,30 квадрата общи части.
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ... 28. На каквото ти прилича - такова е. То реалната цена на един двустаен апартамент в България едва ли е повече от 30 хил .евро. Все пак не строиш двуетажна къща отначало до край плюс двор и т.н. където наемаш фирми за всяко нещо поотделно и строителството се проточва с години. Апартаментите са масова продукция.
29
1
 
28
 
! Отговори
М да а преди 6 месеца
Българите не сме предприемчиви, ако тези пари се въртят в реалната икономика ще сме много по-добре, а в момента всеки си заключва парите в един празен имот
28
1
 
37
 
! Отговори
... преди 6 месеца
значи основния въпрос е защо! защо при положение, че БГ е в демографска криза! Защо при положение, че БГ губи 100000 човека всяка година! Защо има строителство на жилища и въобще такова голямо строителство! Прилича на пералня на пари! Не прилича то си е това! Но явно прикриватурата в БГ съдебната система в БГ и полицията в БГ това пак го пропуска! Еми така е в БГ! Надяваме се ЕС да ни оправи бакиите дето тука са натворени от рашистан! Еми ха дано ама ако ние не си помогнем то ...!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, щом казвате...То и без друго из разни забутани села продават къщи по 100 000 евро...редно е да се дигнат цените в градовете.
26
2
 
40
 
! Отговори
Човек преди 6 месеца
В цял свят цените на имотите падат, само тук сме уникални. Ама, ние сме най-умните бе.
25
2
 
32
 
! Отговори
Гъчо преди 6 месеца
А мисирките кълват ли кълват... Дано поне ви плащат за тези статийки, че инак се излагате безплатно.
24
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много ясно че 90 кв м ще е маломерен, защото обитаеми имаш 60.
23
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О да, в държавата с най-голяма демографска катастрофа, в която се вдигат жилища на поразия цените баш ще се вдигат. Сделките с имоти за година са спаднали с 20%, населението във всички градове включително и в столицата намалява, тоя си мисли, че с лъжите си ще задържи балона. Повечето имоти висят вече с месеци на пазара, някои и с години. По места имотите им смъкват цените с повече от 15-20% и пак са непродаваеми.
22
2
 
32
 
! Отговори
Общинския бек преди 6 месеца
Споко, идва краят на агонията, жесток край.
21
1
 
33
 
! Отговори
Чичо преди 6 месеца
За тия дето чакат еврото - отдавна цените на жилищата са в евро. Ако има инфлация с минаването към евро, по-скоро ще иде към стангнация в цените на имотите. Нека сложат една правилна данъчна основа, за да накарат тоя народ не само да стиска, но и да поддържа тия имоти. Е тогава ще видите лавина от предлагане.