Търсенето на жилища по-голямо от предлагането, затова цените щели да растат

Финансовият ресурс на населението обаче не е безкраен, посочи Георги Шопов
244

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. Ще продължават ли да поскъпват имотите?

"Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува", коментира в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Той припомни данни от анализ на банките у нас, според които ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити.

"Имаше и писмо от Европейската банка, на което нашите банки отговориха, че кредитната задлъжнялост у нас е в пъти по-малка от Западна Европа. Много се спекулира с думата "балон", "пране на пари", без да се замислят какво стои зад това. Ако се излеят на софийския пазар 50 000 жилища, то тогава ще има балон, защото другите 10 000, които са построени, ще са построени при разчети за цена по-висока от събраните 60 000", заяви инж. Шопов.

По думите му все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, затова и цените се качват. А се купува това, което клиентът може да си позволи.

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв, като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", уточни инж. Георги Шопов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че хората вече не търсят луксозно жилище в некачествена среда.

"Представете си кален, панелен комплекс и луксозен апартамент в него. Не може да изгради съответната поддръжка и озеленяване. Ние като частен бизнес правим затворени комплекси, поне в рамките на комплекса околната среда да отговаря на изискванията - децата да играят без паркирани коли, без масло по тротоара", даде пример събеседникът.

На финала на разговора инж. Шопов каза също, че предстои да се увеличава разликата в цената на кв.м строителство между панелното и новото, която в момента е средно 400 евро. И не толкова заради качеството на строителството, колкото заради средата на живот.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 208 Говорим само разходите за жилището- стойност/ипотека, пари за ремонти, които си вложил, сметки, данъци да са ти поне 6-7000. Искаш да кажеш, че на 10000 си готов да покриваш такива суми дългосрочно и 60-70% от дохода ти да са само това без храна, кола и всичко останало? Нормално кредитите на човек трябва да са под 15-20% от дохода му. За това с каруцата не те разбрах. Мислиш, че ново жилище за 400-500 000 евро е обзаведено? Не ги ли продават на голи стени без плочки и мебели?
199
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това отговаря ли на истината, защото още преди месеци търсенето и предлагането се баха изравнили. Или на брокерите вече не им вървят сделките и се опитват да излъжат хората.
198
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Населението намаля с 800 000 за 10 години. Дано има на кого да продадете след 5 години това, в което сте инвестирали сега и преди няколко години.
197
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Догодина данъците на недвижимите имоти нагоре със 600% на всички!
196
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
доста нови блокове се строят в София а България намалява с около 100 000 на година ,аз не бих залагал на тая мантра
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ще взимаш 10000, ама разноските ще са ти 6-7000? Затова и слагам 50000+. Иначе днес си с едно дете, утре ще имаш второ. След години ще искаш да има място да спят със семействата си, като са ти на гости, и т.н." - О моля ти се, пак с глупостите. 6000 лева разходи, ама му трябвали 50000 лева. Децата се плануват, не се правят" ей тъй". И какви семейства да спят? Да не идват с магаре и каруца...
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 203 Ами, имотът при 20г ипотека ще е с вноска 4-5000лв минимум. Сложи обзавеждане, ремонт още 100-200 000, сметки, подръжка. Според теб кой с пари би взел нещо с вноски над 5-10% от дохода си? Ще взимаш 10000, ама разноските ще са ти 6-7000? Затова и слагам 50000+. Иначе днес си с едно дете, утре ще имаш второ. След години ще искаш да има място да спят със семействата си, като са ти на гости, и т.н. Който има пари, нормално ще иска повече. Но тези имоти са за наистина богатите.
193
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 202 - То са си социалистипески извращения. Има и по-зле - да задължават роднини и родители, да гледат пораснали деца, както и да задължават хората с имоти, да ги ДАВАТ под наем. Нали - да няма чивок други жилища в други градове... Да спи по чужди легла. Отврат и извращения...
192
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 201 Ако тези фирми се грижат за отдаване на имоти, дето иначе собствениците не биха ги погледнали и биха се рушили, ок. Това няма нищо общо с купуване на имот, защото вече е изплатено. Ако сега купиш апартамент с вноска 2000лв, ремонтираш за 50-100 000лв, щото всичко е на шпакловка, плащаш данъци, ремонти и вкараш наемател на 1000-1500лв, то да ти имам и инвестицията. Покупка, докато си млад, за подсигуряване на старини, когато пенсия я има, я не, е различно, но по-скъпо от наем.
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 200 - ой по дяволите ще си купиш 5 спални ,за едно дете? Хората с такива средства, исвен ако не са спортусти или чалга изпълнители, са много наясно, колко безсмислено е това. Затова са глупости! Все едни сега, аз да живея на 500 квадрата площ, защото "мога да си го позволя". Безмислена загуба на пари е. А и още нещо - какви 50000 доходи приказваш?
190
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 197 Е, с тези врътки *** само правят нещата още по-страшни за хората. В момента в Испания наемите хвърчат в небесата, а, даже и при висок доход, младите минават куп цедки преди някой да им даде да наемат. Една стая стига 1500 евро в Мадрид. Просто наемодателите искат да са подсигурени, че няма да спреш да плащаш наема и сметките. Това е от година-две, откакто са приели този *** закон, че не може да гониш наематели за неплатен наем, щото нямало да има къде да живеят.
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 192 - чак па толновавързан бе си. Има фирми, който за 10% отдават имота под наем и се грижат за нещата вместо теб. Имам познат, дето така и имат 300 апартамента - все са на разни баби или наследници, дето просто не им се занимава.
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 192 Всъщност не са глупости. Вече е съвсем различно какво се определя като "може да си позволи". За да купят имот с 5 стаи, да го обзаведат и подържат, ще са им нужни доходи примерно 50000 и нагоре на месец. Колко хора ги взимат тези пари? Но и "двустаен" за младо семейство е нереално. Това се наричаше гарсониера навремето. Къде да спи детето? В хола-кухня? Ако си млад с планове за семейство и деца, минимумът е тристаен. Там цената е непосилна за масата.
187
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 190 Ами, всъщност, колкото и да е нелогично и да не го подкрепям, си бая по-защитен. Ако имаш имот, нямаш право на социални помощи. Ако си под наем, държавата ще ти даде помощи, често и дава общински жилища с нисък наем. Системата наказва хората, които инвестират и се борят да вървят напред. А и, ако си под наем, е лесно да решиш да смениш с много по-евтино жилище в забутан район или някое диво село. Имотът те връзва на едно място. И наемът, и собствеността имат плюсове и минуси.
186
3
 
3
 
! Отговори
ТВЪРДО НАЕМ преди 6 месеца
Кредит или наем
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 194 - Общинуте така си измиват ръцете - тоемоз над хората със средства... Ужасен номунизъм!
184
1
 
3
 
! Отговори
ПИЙ СИ ЛЕКАРСТВАТА преди 6 месеца
25 годишен ипотечен кредит
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 188 Ако вноските по ипотеки не бяха далеч над наемите, щеше да си прав. За съжаление наемите не покриват ипотека плюс данъци плюс ремонти. За 15-20г трябва да си предвидил да си дал цената на апартамента само за ремонти. Или мислиш, че банята и мебелите, дограмите ще ти държат 20г без подмяна? Това с гоненето също не е баш вярно. Все повече отиваме на див соц и в немско насилват наемодателите да не пипат наема на стари договори, в Испания не може да изгониш за неплащане на наем...
182
2
 
8
 
! Отговори
До 190 преди 6 месеца
А ако живееш под наем, какво става когато те съкратят и дохода ти стане нула?
181
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи." - Глупости!