Защо колите втора ръка поскъпнаха значително?

Търговци предупреждават и за зачестили онлайн измами
6 апр 2024 09:47, Елка Василева
46
Защо колите втора ръка поскъпнаха значително?
Кадър: bTV

Сериозно поскъпване на колите втора ръка отчитат търговците. Купувачите плащат с над 40% повече при покупка на употребявани автомобили.

Според официални данни най-масовият автомобил, който кара българинът, е 10-годишен, внесен от Германия или Италия, посочва bTV.

На този фон китайските електрически автомобили стават все по-купувани в Европа въпреки опитите за регулация. Причината – значително по-ниските им цени.

„Ръстът идва от забавянето на производството на авточасти, от забавянето на новите автомобили. Отделно от пандемията и малкия внос на коли втора употреба скочиха всички неща, които се правят по колите втора употреба“, коментира търговецът Велизар Митков.

По-скъп е и превозът на автомобили от други държави до България.

Близо 300 000 коли втора употреба са регистрирани у нас през последната календарна година. При новите броят е значително по-малък – около 55 000.

Друга тенденция у нас е да се търсят по-луксозни автомобили, с по-малко доказано изминати километри и по-надеждни.

Търговците предупреждават и за зачестилите онлайн измами в търговията с коли.

„Обикновено се разпознава по ниската цена на автомобила, след това има измама от рода: „Аз съм украинец и закупих кола с български номера, но трябва спешно да се върна“. Обикновено събота и неделя се случва, пращат някакво капаро около 1000-2000 евро по банка, защото има интерес. След това този човек не вдига телефона. Има ли ниски цени, разговори по телефона – не изпращайте пари.  Най-разумно е да отидете, визуално да видите автомобила и тогава да се пристъпи към подаването на средства“, съветва Митков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
42 : високо е гроздето, да. Цял живот ще доизносваш старите играчки на такива като мен.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-изгодно е да се купи 5-6 годишна кола, висок клас. Хем парите прилични, хем комфорта си е комфорт. За мен чисто нова кола е голямо разхищение. В момента, в който я купиш и вече е с 30% поевтиняла. :-)
41
1
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Втора употреба поскъпва защото няма първа.Просто няма нови коли или ако има са много скъпи!Заради Ковид и чипове се наруши цикъла на 3 годишния лизинг,при който имаше редовна ротация и освобождаваше огромно количество автомобили,които с малко по-висока месечна вноска позволяваха да се возиш вечно в нова кола.Фактор е и глупотевината към електрички,неразумно скъпи и ненадежни.Хибрида си е скъпо решение.В Щатите фактор е и лихвата по заемите и лизинга,от там реципрочно спада в продажбите на нови к
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм украинец и закупих кола с български номера, но трябва спешно да се върна - Хахахахахахахахахаах!!! Кой би повярвал на подобна глупост? Че защо му е на xoxлопитека да се връща, нали ТЦК ще го хване още на ГКПП и ще го нарита в бус за фронта при ФАБ-овете и "Ланцетите"?
39
1
 
2
 
! Отговори
Кирчо преди 1 месец
До Очевидец , намери ми и аз да си купя ! :D
38
1
 
4
 
! Отговори
Грък преди 1 месец
Защото батерията на електроташаките струва колкото колата и 5 години след като си я купил трябва да я хвърлиш !
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя е най-хубавата кола втора ръка?!? Ами новата от магазина, дори и да е на изплащане. Аман от акъли - напълнихме задния двор на Европа с пушляци, бракми и таралясници.
36
1
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Поскъпнаха защото изпращаме в европарламента кухи ***,дето не знаят на кай свят се намират,и вземат меко казано глупави решения.Зелени ,червени сделки и т.н ,останалият свят си живее както му изнася!
35
2
 
14
 
! Отговори
Очевидец преди 1 месец
Коли дето тука са 5 хилки в Германия са 800Е ....
34
2
 
17
 
! Отговори
Мутри и общинари! преди 1 месец
Имам чуството ,че след 10 години нашите мутри ще заровят в недрата на родината милиони батерии със тежки метали и ще приключат с България завинаги. Само една батерийка от телефон може да замърси 600 хиляди литра вода до степен токсична , а една батерия от електричка е над 100 000 батерии за телефон. Една батерия на автомобил може да убие едно езеро, една река , а един коръб изхвърлен от мутри в морето може да унищожи цялото море. Съмнявате ли се ,че щего направят аз не.
33
1
 
13
 
! Отговори
Инж. Пипитков преди 1 месец
Истината е , че европейците (ония истинските ) се чудят какво да купят. ДВГ тата уж ще ги забраняват и ще им налагат зелени данъци и ограничения за градовете, а електричките се самозапалват със силен неугасяем огън при допир с вода над една педя. Дали да опушваш или ти да пушиш докато гориш е дилемата. Друг е въпроса ,че тези еко аелектрички са много по вредни за природата от ДВГ тата за производството им се отделят токлова вредни емисии, колкото оделя едно ДВГ за целия период на експлаатация.
32
2
 
13
 
! Отговори
спедитор преди 1 месец
Последните 5г цената на транспорта не се е вдигала.Даже има леко понижение.Всички търговци на каквото и да било първо изтъкнат високата цена на транспорта.Лъжат!!!Тези джамбази автокъщите им пълни с бракувани коли от наводненията в Италия и вече стабилно ръждясват.Няма да могат горките да си развържат парите.Ако ще купувате 15г кола за 20 хил.лв, по добре си вземете нова на изплащане.
31
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Еь, че изказ журналистически: "визуално да видите автомобила"!
30
1
 
20
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Нарича се инфлация, много и лесно достъпни пари, аз много обичам някой кат каже взех си апартамента за 100к.,сега е 200к.да де ама не можеш да вземеш два апаетамента, пак един, инфлация
29
5
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
няма как ферари ( пък дори и Мерцедес ес класа ) производство 2004 год. да струва 2000 лева ( илядо евра )
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спекула.
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бидон с деменцияЛично аз не виждам смисъл в това да се пазарува 20 годишна кола.Ако някой иска да плаща по-малко за кола може да си купи автомобил на от 1 до 5 години
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19В моят блог има съседи при които всеки от семейството им е със стара кола.
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото има хора които си мислят че като дадат няколко хиляди за една такава кола то са си купили мега добрата кола.Според мен една кола която е модел от 2004 не трябва да струва повече от 2000 лева.
24
1
 
18
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Както всичко и това е спекула.