Очаква ни демографска пустиня, ако не се раждат повече деца

Проблемите ще се решат с нарастване на раждаемостта, смята проф. Надежда Илиева
14 май 2024 21:30, Инна Ангелова
576

Страната ни е изправена пред четири тежки демографски проблема - свръхвисока смъртност, драстичен вертикален демографски дисбаланс, драстични териториални дисбаланси и висок процент неграмотно ромско население. Какво трябва да направим за да неутрализираме тези проблеми и защо населението ни продължава да се топи?

"Първият сериозен проблем е свързан с много високата смъртност. През 2021 г. е 21,7 промила, което е по-високо от средното за Европа. Не можем да виним само Ковид пандемията. Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. Средната смъртност за Европа е 15 промила. Тази разлика от 6 промила в коефициента на смъртност е доста сериозна. В България последните години раждаемостта е 8,5, което е съизмеримо с европейските страни. В Европа тя се движи около 10 промила", заяви ръководителят на секция "Икономическа и социална география" в Департамент "География" към БАН проф. Надежда Илиева в студиото на "България сутрин".

Според нея проблемът с демографския дисбаланс може да се реши с нарастване на раждаемостта.

"Вторият проблем е така нареченият вертикален демографски дисбаланс, или отношението между способно, подтрудоспособно и надтрудоспособно население, като в подтрудоспособно се отнасят около 14% от населението, а на надтрудоспособното е 26,5%. Дисбалансът може да се оправи единствено с нарастване на раждаемостта, за да може да има повече попълнения в подтрудоспособното население. Това е свързано не само с осигуряването на детски градини за децата, но и с ценността на семейството и репродуктивните нагласи", допълни проф. Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ръководителят от БАН сподели, че след 20 години се очаква повече от половината от странта ни да представлява демографска пустиня. Това е т. нар. “хоризонтален дисбаланс”, който започва още от Втората световна война.

“Има един показател, наречен гъстота на населението. Приема се, че под 10 души се смята за демографска пустиня. За съжаление само след 20 г. около 2/3 от страната ще представлява точно такава демографска пустиня. Само след 10 години между 880 и 900 села ще бъдат обезлюдени", коментира гостът.

Проф. Илиева подчерта, че промените, които се правят за подобряване на образованието при ромското население, настъпват бавно. "Разработила съм статия с прогноза за образователното равнище при ромското население. През 2021 г. само 0,8% от ромското население е с висше образование. При средното образование също не виждаме някакъв прогрес. Със средно образование в момента са 14,4%. Да, правят се много сериозни политики за подобряване на образованието при ромското население. Но акумулирането на тези промени се очаква да настъпи много бавно", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Земята може да изхранва 1 млрд души-т.к. златен милиард-по думите на Сорос -и българите не сме предвидени за там - и Б.Б го каза много лош материал
379
12
 
9
 
! Отговори
емо преди 3 месеца
за да се реши демографския проблем на власт трябва да дойдат управляващи, на които им пука за него. социологическите проучвания обаче показват, че отново ще ни управлява евроатлантическата сбирщина, за която демографската криза е последна грижа. така че наистина ще се превърнем в демографска пустиня с любезното съдействие на българския избирател, който упорито избира такива управляващи.
378
5
 
15
 
! Отговори
т преди 3 месеца
Няма регионална политика за развитие! Всичко в София и Пловдив. Младото семейство трябва да покрива и ипотека!
377
7
 
7
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 3 месеца
На първо място си оправете семейния кодекс . С такива привилегии за жени и деца никой мъж няма да иска семейство и деца . Идете в съдилищата за да разберете защо жените раждат деца . С каква цел ? И ако не ви изнася истината за жените и децата питайте мъжете и бащите . И те ще ви потвърдят че си искат децата без да искат издръжка за тях но закона нарушава закона - значи сам себе си - като се интересува уж само от интересите на децата . И с това дори се гордеят съдиите . Мъжете казват - не така !
376
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
поне построите необходимите детски градини и ясли и ще видите как ще се повиши раждаемостта.
375
4
 
9
 
! Отговори
Da преди 3 месеца
Познавам поне 10 деца /българчета/от моя кръг -приятели, роднини, които живеят извън България. / родени и в Бг. и в чужбина. Така че
374
12
 
8
 
! Отговори
НАЛИ ВИКАХТЕ преди 3 месеца
КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!
373
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като преди 30г пуснахте седесарите без намордник и каиш, берете си реколтата от нещастия и отчаяние.
372
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киро Парапета ще подкара Лена Картечарката и готово,нали и без това като се беше напукал с кристални пици фъфлеше на развален български,че откак се пръкнала Пуделната Партия раждаемостта литнала до небето :):):)
371
3
 
8
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
До Асен Асенчо мамин! На кого ги дрънкаш, че работиш? Я прочети какво пишат хората. Мързеливци и крадци са популацията. Ето ти факти, а не дрънканици: България с 110 000 кв.км и населние 6,8 милиона БВП/глава от населението 16000 долара, а Словения с територия 20 000 кв.км, с население 2 милиона има БВП/глава от населението 45 000 долара! Я се върни в училище!
370
3
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 3 месеца
Ква файда да се раждат, като не се възпитават децата... я вижте баловете, всяка изминала година стават все по гадни, вчерашни пик..ли и пик...льовци с балони в ръце, алкохол (хайде до някъде да кажем ок ако е в граници), голи момичета, момченцата облечини сякаш са от другия бряг, пълна трагедия и просотия, какво бъдеще има страната с такива? Никакво! Не че в другите Европейски страни е по различно... света, като цяло не отива на добре...
369
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На държавата не ѝ пука за индивида. На индивида не му пука за държавата. Кое не става ясно? За да имаме общество(а сега просто няма) са нужни образование и здравеопазване. Кое от двете имаме? Защо на мен да ми пука за другите, при положение, че всеки ден виждам злоба, арогантност, завист, агресия...... съжалявам.... ама така няма да стане :)
368
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми, то в България около 70% от българите за нищо не стават. И да се размножават, и да не се размножават, все тая.
367
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Който не е гледал филма "Децата на хората", да го гледа! Европа пълна с мигранти и без деца! Първото вече се случва!
366
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
И като се рждат какво - готови отгледани, духват, да не говорим за образованите?! За нас - мъки, пари за отглеждането! Май другаде е истината, навън също доста се раждат, но навън!
365
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ех, тази БАН, така и не можа да надрасне соца. Ако нещо се възпроизвежда успешно в България, то това е соц мисленето. Помага ли човек да е професор, за да разбира, че евентуалните деца няма да имат работа никога в живота си, а и родителите им до 5 години ще са станали перманентно безработни? Е, защо да се раждат повече деца? Географията не се ли занимава и с условията за живот, че да хване накъде отиват нещата? Ценности и нагласи вика...
364
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, стига с тая раждаемост! Може и да се раждат, ама едва ли ще останат в Бг. Погледнете стандарта на живот, заплати, извънреден труд, пенсии..., кой ще остане в БГ в такава среда и ще отглежда децата си тук?! Докато доходите не се повишат в цяла Бг, рискът от демографска криза ще остане. Вдигат заплатите в София, в други части на Бг- масова заплата МРЗ.
363
8
 
15
 
! Отговори
KLM преди 3 месеца
ами, като гледам рекламите ви, а и по ТВ, основно млади хора с кучета! не, че имам нещо против, но от децата по-голямо щастие и богатство няма 😀
362
5
 
30
 
! Отговори
Морска преди 3 месеца
Спокойно! Няма да се обезлюдим, нали ше вкараме емигранти! А за раждаемостта искам да попитам с тия заплати и с невъзможността да се закупи жилище как да раждам като котка?! Някой пак живее в утопия някаква май! Да, искам седем деца, ама заплатата ми няма две хил.лв даже. А майчинството втората година може да те доведе до просия!
361
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киро Шарлатанина нали беше оправил раждаемостта бе...или пак е излъгал хахаха