Очаква ни демографска пустиня, ако не се раждат повече деца

Проблемите ще се решат с нарастване на раждаемостта, смята проф. Надежда Илиева
14 май 2024 21:30, Инна Ангелова
576

Страната ни е изправена пред четири тежки демографски проблема - свръхвисока смъртност, драстичен вертикален демографски дисбаланс, драстични териториални дисбаланси и висок процент неграмотно ромско население. Какво трябва да направим за да неутрализираме тези проблеми и защо населението ни продължава да се топи?

"Първият сериозен проблем е свързан с много високата смъртност. През 2021 г. е 21,7 промила, което е по-високо от средното за Европа. Не можем да виним само Ковид пандемията. Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. Средната смъртност за Европа е 15 промила. Тази разлика от 6 промила в коефициента на смъртност е доста сериозна. В България последните години раждаемостта е 8,5, което е съизмеримо с европейските страни. В Европа тя се движи около 10 промила", заяви ръководителят на секция "Икономическа и социална география" в Департамент "География" към БАН проф. Надежда Илиева в студиото на "България сутрин".

Според нея проблемът с демографския дисбаланс може да се реши с нарастване на раждаемостта.

"Вторият проблем е така нареченият вертикален демографски дисбаланс, или отношението между способно, подтрудоспособно и надтрудоспособно население, като в подтрудоспособно се отнасят около 14% от населението, а на надтрудоспособното е 26,5%. Дисбалансът може да се оправи единствено с нарастване на раждаемостта, за да може да има повече попълнения в подтрудоспособното население. Това е свързано не само с осигуряването на детски градини за децата, но и с ценността на семейството и репродуктивните нагласи", допълни проф. Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ръководителят от БАН сподели, че след 20 години се очаква повече от половината от странта ни да представлява демографска пустиня. Това е т. нар. “хоризонтален дисбаланс”, който започва още от Втората световна война.

“Има един показател, наречен гъстота на населението. Приема се, че под 10 души се смята за демографска пустиня. За съжаление само след 20 г. около 2/3 от страната ще представлява точно такава демографска пустиня. Само след 10 години между 880 и 900 села ще бъдат обезлюдени", коментира гостът.

Проф. Илиева подчерта, че промените, които се правят за подобряване на образованието при ромското население, настъпват бавно. "Разработила съм статия с прогноза за образователното равнище при ромското население. През 2021 г. само 0,8% от ромското население е с висше образование. При средното образование също не виждаме някакъв прогрес. Със средно образование в момента са 14,4%. Да, правят се много сериозни политики за подобряване на образованието при ромското население. Но акумулирането на тези промени се очаква да настъпи много бавно", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американките раждат 3 до 5 деца.на 19г.на 21 трето и четвъртото до 25г28.За какво ви са деца в България а нали имате ненормални комуностарци те са ви приоритет.Стадо с пенсии и държ.хрантутници Като изпукат да им затъпчете устите с пари цимент и л-на за да харчат вотвъдното.Научни трудове с безсмислени теми не пишете като раждаемост в старческа kомуноkoчuна Научет трти закон на Нютон.Всяко действие има равно по големина противоположно по посока противодействиe
399
6
 
9
 
! Отговори
Абсолютна гллупост преди 3 месеца
Технологичното развитие, роботизацията и развиващия се Изкуствен Интелект в близките години ще замени голяма част от работещото човечество. КАКВО ЩЕ ГО ПРАВИМ ТОГАВА ТОЯ ДЕМОГРАФСКИ ПРИРАСТ? Безработица и огромни опашки от чакащи за социални помощи? Гладуващи и отчаяни за бъдещето си хора. Нарастваща престъпност. ТОВА, нашете иксперти и умници дори и не си го помислят. Основното за тях сега е да ни внушат че ЩОМ ИМАМЕ НАМАЛЕНА РАЖДАЕМОСТ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЗВОЛИМ МИГРАНТИ ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ В БЪЛГАРИЯ.
398
8
 
19
 
! Отговори
наблюдения преди 3 месеца
Турците си хващат приятелка в ранните 20 , женят се около 24-5-6 години, сплотени са със семействата си, роднините си и затова лека полека ще ни задминат. А българите масово на 25 са още като деца , мислят, че живота е пред тях и семейството е още много далечно нещо. Мъже и жени млади българи на 30 още се имат за млади, живее им се, а не осъзнават ,че всъщност не са толкова млади. Разликата в манталитета е очевидна.
397
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие не можете да задържите в България младите. Дори да има раждаемост, стойностните я напускат, защото тук не виждат нормално бъдеще!
396
4
 
13
 
! Отговори
демограф преди 3 месеца
Българската земя си знае точно колко население да има в дадения момент. Това не ви е Бангладеш или Бурунди. Излишно се напъвате с тези пропагандни клишета.
395
3
 
16
 
! Отговори
? преди 3 месеца
бе едно само не е ясно! няма хора! намаляваме с по над 100000 души всяка година! И въпреки това в БГ се строи така все едно в момента сме над 20000000 души население и всека година се увеличаваме с по 1000000! Та въпроса е как точно се перът пари със строителство! другото са празни приказки!!!!!
394
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Високата смъртност се дължеше и на това, че хората не ходят редовно на прегледи. ИЗКУКАЛИ ЛЕЛКИ ПРАВЯТ МЪДРИ ИЗВОДИ
393
1
 
10
 
! Отговори
вдигайте преди 3 месеца
ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ И ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ. 10 000 ЕВРО КВАДРАТА. 50 ЛВ ЕДИН ХЛЯБ.ЕДНО РАЖДАНЕ Е 4000 ЛЕВА.
392
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно не мога да разбера, защо най-бедните (малцинстава) раждат най-много, а най-богатите (българи) най-малко?
391
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ай стига бе! Досега феминистките дрънкаха, че понеже сме "напредналата държава", и характерно било за напредналите държави да имат ниска раждаемост, следователно ние никога не трябва да раждаме деца! Сега на кого да вярваме, че емиграцията е причина за стопяването на нацията, или че сме напреднала нация и жените затова не искат да раждат??? Аз ще подскажа - ЖЕНИЧКИТЕ НИ РАЖДАТ НА ЧИЧКО ПАРИЧКО НА ЗАПАД!!! И НЕГЛИЖИРАТ БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ, НЕ ЗАЩОТО Е ПО-РАЗЛИЧЕН, А ЗАЩОТО Е БЪЛГАРИН!!!!
390
0
 
8
 
! Отговори
Др.Тодор преди 3 месеца
...Ще ви направим много детски градини...Ама ние нямаме деца другарю. Ще ви направим и деца....
389
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не Бойте се,няма да е пустиня. Нациите,които правят по много деца ще се разселят. Това, че няма да има българи е друг въпрос.
388
3
 
2
 
! Отговори
Грано преди 3 месеца
Ми, така е, след като преди 30-ина години отвориха границите.
387
0
 
5
 
! Отговори
до 416 преди 3 месеца
А къде има по-добър достъп до ясли, детски градини и здравеопазване?
386
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, какво очаквахте! Като ти затриват работата в България, но пък си имаме отворени граници, естествено, че ще си бия камшика. Ако остана в България при цялата несигурност е много съмнително да реша да имам три деца. Като 3/4 от културата е реклама на ЛГТБ движението, естествено е да има по-малко семейства. Като сме постоянно нечии марионетен режим, ясно е, че ще се стигне дотук.
385
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има само един изход масово гласуване за Възраждане с 12 и провеждане на политика като на Орбан в Унгария за стимулиране на българската раждаемост не ромската .
384
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема е, че и тези които раждаме и отгеждаме деца си тук мислим как да ги насочим извън БГ. Не, че не искаме да са тук, но какво да бъдеще имат? Аз не виждам нищо позитивно за нашите деца. Като се почне с мъките от яслите, градини, лошо образование, никакво здравеопазване, мръсотия, мангалщина, чалгарщина и тн. Мога още много да изброявам. Само раждане няма да оправи нещата.
383
6
 
15
 
! Отговори
Маркетингов враг преди 3 месеца
с гей паради няма да стане
382
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 416, докзано е, че Земята може да изхранва много повече :) НО явно не е стигнало до твоя конспираторски мозък. Няма как да ти се помогне. Лоботомията ти те е приключила.
381
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откакто простите спортисти от село през 90-тте години завзеха държавата и дадоха "пример" за морал и подражание, изобщо не е необходимо да се раждат още повече из_роди на тази територия. Да се закрива т.нар. държава, да заселят тази прекрасна територията с по-достойни и хора, които ще създадат нормална държава.