Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране

Това ще става чрез безлихвен кредит от ББР
18 май 2024 14:30, Стела Стоянова
117
Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране
Снимка БГНЕС, архив

Обмисля се вариант всички държавни служители, които имат право на обезщетения при пенсиониране, да могат да получат парите си предсрочно чрез безлихвен кредит от Банката за развитие. Това е една от промените, която ще бъде заложена в новата стратегия на ББР, съобщи служебният министър на иновациите Росен Карадимов пред БНТ.  

Предвижда се още кредитната институция да подкрепя активно здравни, социални, енергийни и инфраструктурни проекти.

"Представете си в обществения сектор колко хора имат право на обезщетения при пенсиониране. Това са всички държавни служители, това са системите за сигурност, това е голяма част от учителите. Получавате авансово, на много ниска лихва или безлихвено, възможност да ползвате тези пари. Представяте ли си социалния ефект от едно такова действие. Представете си, че банката успее да финансира кредитите, заемите и задълженията на ключови държавни и общински болници. В момента те изнемогват, защото са под напора на доставчици, с които те не са се разплатили. Там текат мораторни лихви за забавяне, които са до 15%. Представете си, че Банката за развитие поеме тези дългове на тези болници", заяви Росен Карадимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Учителите не са държавни служители .Защо трябва да ми дават обезщетението като кредит . Щом е кредит трябва да се връща . Или отново предизборно АЛА- БАЛА
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
еми строителния бизнес ще намаже цените на апартаментите ще литнат пинеще ще се явят платежоспособни къпувачи, никох няма в буркани да ги сложи
77
4
 
29
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Ама тия гербери за изборите са готови да построят комунизъм само и само с дпс и малкото дпс на плешивеца да имат 121 депутата а после дупе да ни е яко! Безумни идеи, неосъществими и финансово и правно и проинфлационни дори по-зле от Асен Василев, който доста я напомпа, но не в такива безумни размери. На ББР целият БВП няма да и стигне да плати на всички - пълно безумие!
76
1
 
27
 
! Отговори
до 79 преди 3 месеца
Ще ги стопи, но всяка година им повишават заплатите с по около 10%, така че не си прав. А до сметките с 6 заплати, сметнете сега и на полицаите дето са с 20. От догодина минималната полицейска заплата е 2400 + 2% на година стаж. С 20 год стаж заплата 3300х20=66000 безлихвен кредит не е зле.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако умре, ще загуби. А и инфлацията след 2 години ще стопи наполовина стойността им. Затова всеки ще изтегли. Умножи по броя на държ.служители да видиш каква сума е
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Средна заплата в сектора - 2100лв. 6 заплати обезщетение са 12600лв.- демек максимална сума, която средно държавен служител може да вземе е 12600лв. Страшен кредит, сигурно всеки ще ходи да тегли.
73
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това въобще не е добра идея, най-малкото ще напомпа още инфлацията.
72
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откога празни кратууни измислят закони
71
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След това държавните служители ще си стоят на на заплата и пенсия докато умрат на работните места . Защо ще им трябва да се пенсионират и без това не се преработват. Междувременно инфлацията ще хвръкне до небето
70
0
 
9
 
! Отговори
варненец преди 3 месеца
Тегля го и напускам. Да върти палката който иска.
69
1
 
26
 
! Отговори
Шуробаджанащина преди 3 месеца
Роднините трябва да се обгрижват.
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банката е източена, парите са профукани от именити бизнесмени и сега се измисля схема да се зареди.
67
4
 
32
 
! Отговори
Тиквар преди 3 месеца
Гласуващите за ГЕРБ-държавни служители. Тия са толкова прозрачни, че няма накъде.
66
4
 
30
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Държавният *** трябва да му е забранено да гласува на избори! Масово трябва да им се правят проверки за недеклариран доход през 2 месеца на тях и цялата им рода! Да носят персонална отговорност като се разписват за дадена държавна поръчка, че се приема без забележки! Само тогава може икономиката ни да тръгне нагоре! В 21 век когато можеш през телефона си да гледаш какво вижда марсохода на Марс, да сме все още с листите хартия и бабишкери по гишета изискващи никому ненужни хартии е лудост!
65
2
 
15
 
! Отговори
До 63 преди 3 месеца
Ти Мало....умниците на Главчо за Европа ли ги броиш?.
64
4
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Служебните на Боко пак напомнят на хрантутници те за кой трябва да гласуват. То вече май само те гласуват заедно с другите храненици на държавната софра (ромите). Те държавните тюфлеци не вършат работа за 5 стотинки,тия искат да им наринат няколко заплати на куп, видите ли колко добре щяло да е за икономиката,НЕ!Най добре за икономиката е масово съкращаване на държавният *** (с поне 70%),закон за персонална отговорност на държавния *** (като се издъни, да не съдиш държавата, а него лично).
63
2
 
35
 
! Отговори
Купувам избори преди 3 месеца
Не стига че се пенсионират и продължават да работят с пълна държавна заплата и държавна пенсия, а сега и обезщетенията им да се изплащат без да са напуснали работа. Във всички закони е предвидено обезщетението да се изплаща при прекратяване на трудовите правоотношения. И пак няма да си купите изборите с тези гербаджийски номера.
62
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
русия значи диващина и мизерия
61
2
 
17
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 месеца
Да кажем,че обезщетение при пенсиониране ми е 6 заплати по 3000лв.Аки изтегля 18000 като кредит,ще ги връщам ли?Защото кредит се връща,та дори и безлихвен да е.А обезщетение НЕ се връща.
60
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
айде да ви еб.. май... скап.., тия ненужници не плащат нито данъци, нито осигуровки, нищо не произвеждат, а ги храним цял живот. 70% от тях трябва да бъдат уволнени на секундата!!!