Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране

Това ще става чрез безлихвен кредит от ББР
18 май 2024 14:30, Стела Стоянова
117
Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране
Снимка БГНЕС, архив

Обмисля се вариант всички държавни служители, които имат право на обезщетения при пенсиониране, да могат да получат парите си предсрочно чрез безлихвен кредит от Банката за развитие. Това е една от промените, която ще бъде заложена в новата стратегия на ББР, съобщи служебният министър на иновациите Росен Карадимов пред БНТ.  

Предвижда се още кредитната институция да подкрепя активно здравни, социални, енергийни и инфраструктурни проекти.

"Представете си в обществения сектор колко хора имат право на обезщетения при пенсиониране. Това са всички държавни служители, това са системите за сигурност, това е голяма част от учителите. Получавате авансово, на много ниска лихва или безлихвено, възможност да ползвате тези пари. Представяте ли си социалния ефект от едно такова действие. Представете си, че банката успее да финансира кредитите, заемите и задълженията на ключови държавни и общински болници. В момента те изнемогват, защото са под напора на доставчици, с които те не са се разплатили. Там текат мораторни лихви за забавяне, които са до 15%. Представете си, че Банката за развитие поеме тези дългове на тези болници", заяви Росен Карадимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Eвропа значи ФАЛИТ и РАЗБОЙНИЧЕСТВО!
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 59 Държавата ще покрие обезщетението. Няма да уволнят никого преди пенсиониране даже да убие човек, там са само връзкари, потомствени комунисти. Държавният хрaнтyтниk е винаги покровителстван отгоре. Имаше и закон, че държавният служител не може да бъде уволнен. Не зная дали важи още. Тези закони са измислени след 1989 год, с цел никой да не закача комунистите.
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хубаво вижте какво става! Кой oпocквa хазната. После пак се нахвърляйте срещу пенсионерите, когато някой се смили над тях и им даде по 70 лв. за някой празник.
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забравихте че Карадимов е последния председател Комунистическия младежки съюз - Комсомол. Сложен за министър от големите евроатлантиците антикомунисти Борисов / Пеевски.
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как така?Ами ако ги уволнят преди пенсиониране и няма обезщетение,кой ще покрие обезпечението!Пак ли ние от частния сектор!
54
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са номерата на Радев. Всичкото държавен чиновник е комунист, потомствен. Радев е от тяхното котило. Миналия път Радев разду щата на държавните хр а н т *** ници, сега ще има дава пари предварително.
53
1
 
15
 
! Отговори
Пеликан преди 3 месеца
Целта е ясна,пак таксички и лихвички за преближен наш човек.
52
3
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 месеца
Обезщетенията трябва да са съвместими с тези в частния сектор. Частните болници са на печалба ,само държавните са на загуба и чакат пари пак от данъкоплатеца.
51
0
 
21
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 3 месеца
Некой пак е решил да прави гуша с тази измислица.
50
3
 
28
 
! Отговори
Карлуково преди 3 месеца
Държавните служители не произвеждат нищо,никакъв продукт за нашия или външният пазар.Но след като смятате че те са водещ фактор за икономиката на страната,Лансирайте ги.
49
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В тая смотана държава приходите в хазната от държавните служители ли идват?!?! Осигуровки ли си плащат или какво?!? Всичко им е осигурено от работниците и собствениците в частния сектор! А благата ги ползват само държавните служители!! Съгласен съм, ама да почнат да си плащат сами осигуровките-не държавата с парите на работниците от частния сектор!! И за какво трябва да получават обезщетения-някой може ли да обясни?!? Да не се са преработили нещо?!? Клоуни ....ще направите да няма частен бизнес.
48
15
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Тате получи 60 заплати при пенсиониране. Беше държавен служител и целият си живот отдаде в служба на обществото, вие да сте добре.
47
0
 
18
 
! Отговори
Този комсомолец преди 3 месеца
Прави ли разлика между обезщетение и кредит?
46
0
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
А това обезщетение, което се дава при пенсиониране, а сега искат да дадат право да си го теглиш по-рано има ли някакви условия към него. Примерно теглиш си го, защото знаеш, че си болен от рак и го даваш на детето си и то си допълва сумата, за да си купи апартамент с него. После умираш и ще го връща ли някой? Надали. Или взимаш парите и духваш на Запад :)))
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
бийтълс имаха 1 песен-представете си....lmagine...
44
1
 
15
 
! Отговори
Помня преди 3 месеца
До Анонимен 40 Че то и при соца беше така. Назначаваха се наши хора , членове на БКП.
43
10
 
10
 
! Отговори
Значи аз съм преди 3 месеца
Полицай.При пенсиониране получавам 20 заплати и точка.Сега тези заплати ще ги изтегля като.кредит ще ги връщам?Е,ще си останете и без полицаи.
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добра идея, а още по добре ако може направо да теглят и заплатите си, а евентуално и пенсиите и след това направо да се пенсионират :)
41
2
 
15
 
! Отговори
Това е поредната преди 3 месеца
Измама на служебните на Главчо.Обеьшетението при пенсиониране не го.плсщаш.А всеки кредит,дори и безлихвен го връщаш.Главчо не е с главата си.
40
3
 
31
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 3 месеца
такъв Гювеч и Крадене - не е било Никога! държавата вече е Частна!!