Средната заплата в страната и кои са градовете, привличащи младите

Фокусът трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори
20 май 2024 11:25, Инна Ангелова
219

Разликата в средната работна заплата у нас между отделните сектори достига до 1600 лева. Данните са на НСИ. Според доц. Косьо Стойчев тази разлика е съвсем нормална, а в някои отношение дори се очаква и да е по-голяма.

“Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчев в студиото на "България сутрин".

По-голям разполагаем доход обаче не означава по-добър начин на живот, отбеляза доценът, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот. Стойчев отчита, че за младите специаисти релокацията и вътрешната миграция в страната е сриозен стимул.

“Анализът доказва още едно нещо - имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост", отбеляза още доц. Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни, че чисто географски причина за дисбаланс в средните заплати също има. “Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове", каза Първанов.

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната. "Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи", заяви Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
" Не се отричаш от братовчед си, защото е беден или защото е набил някого. " - Кокага си се клел в родова лоялност? Знаеш ли изобщо, как работи?
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До програмиста със макаров, няма да ти стигнат парите за патрони камо ли за подкуп , ще те печем на чеверме.
158
5
 
0
 
! Отговори
до 158 преди 3 месеца
Абе руснаците като са ни братовчеди, на тях украйнците какви са им? Близки ли са им по религия и т.н., етнос?
157
2
 
4
 
! Отговори
До края на деня преди 3 месеца
До края на деня България ще намалее с 240 човека. ЕЕЕ да може това да са ония от парламента. Привличане на чужди инвестиции - мисия невъзможна без стабилно правителство. Благодарение на Радев и доведените от него шарлатани (по неговите думи), за 3 години сме на 6 избори и затъваме стремглаво. Че и ГЕРБ не са цвете е ясно. Но вместа да обединява и търси ползи за народа, Радев задълбочи разделението в търсене на ползи за себе си.
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 153 Зависи от вас ама вие краднете нашите гласове. е от ЕС ще ви изберат а ние ще бегаме.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 152 Ами не е така. Аз имам братовчед с когото не искам да се виждам, защото е лош и безчестен човек. В същото време има хора, с които нямам кръвна връзка, но ценя и уважвам. като не можеш да направиш обективна преценка, защо си човек.
154
4
 
4
 
! Отговори
до 153 преди 3 месеца
Защото от нас зависи, бе аланкоолу. Няма друг начин. Ти диктатор ли искаш да дойде да ти бие камшика. Или демокрация, или диктатура. Друго няма. Ако не стваш за демокрация, значи си за другото. И като не гласуваш - Пак гласуваш. само че за тоя, който най-малко искаш. Ако и това не разбираш, *** при някой да ти обясни.
153
6
 
3
 
! Отговори
До 152 преди 3 месеца
Ами харесват руснаците, защото са ни нещо като братовчеди. Не се отричаш от братовчед си, защото е беден или защото е набил някого. Добър или лош - роднини сте. Сходен език, религия, славяни, ако щеш и като душевност са ни по-близки, от французите да кажем. Имат уникални писатели и музика руснаците.Аз лично не ги харесвам особено, но разбирам защо хората ги харесват.
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавните и пенсионнните хрантутници са проклятието на България.Паpaзитни хрантутници, незалужаващи и 1 стотинка.Армия от kанибали източващи всички социални системи. 370 000 реално работещи, отрудени хора хранят и издържат това блато- септиична яма с милиони държавно пенсионни хрантутници и плужецци.
151
0
 
7
 
! Отговори
Леле-мале! Колко преди 3 месеца
глупости се изговориха в това интервю. Че то останаха ли държавни предприятия и какъв процент от заетостта поемат? В един малък град от да речем 15-20 хиляди души, колко и какви са държавните служители? Пълни глупости разправя тоя гологлавец! И пак не пипайте заплатите, че инвеститорите ще избягат... ми да избягат бе! Не стига, че държавата се е превърнала в едно гигантско лоби на частния бизнес, в това число и на чуждестранния, ами искат и още да им пречела държавата?! То държава няма, бе!
150
1
 
1
 
! Отговори
дo 149 преди 3 месеца
Празните и нечитави хора по очите ще ги познаете. Обърнете внимание на погледите им, Костадинов, Цончо и другите. Никога не гледат в очите на журналиста, все погледът им в празното, ту наляво, ту надясно. Говорят като навити с пружина, агресивно прекъсват с клиширани фрази: "Ама сериозно ли? Ама защо еди кое си.." Дори не изслушват журналиста, камо ли събеседника. Напоследък се включи и още един "блуждаеш в празното" - Волгин. По очичките ще ги познаете.
149
1
 
3
 
! Отговори
Айти преди 3 месеца
Аз нямам нищо против да докарат непалци и от бангладеш ако ромите ни са много ниско качество.....хихихи
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 148 Нека дойдат от чужбина а ние ще бегаме. Тогава за какво искат да гласуваме като държавата се сменя и вече е друга а не бг. Като нема бг не е бг.
147
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е пълен мит в съзнанието на по-необразованите и наивни българи! Те са пародия, минималната заплата е 3 пъти по-ниска от българската, а средната 2 пъти! Те са посмещище, само крайно невежи хора в България ги харесват, но не могат да обяснят защо!
146
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе тук някакъв пишман-програмист все се изказва и се дуе. Аз имам приятели програмисти - скромни и възпитани хора са. Не знам тоя човек някакви комплекси ли избива, що ли?Въпросът е цялото общество да е добре, хората да са спокойни, щастливи и заможни. Тогава е добре за всички. Като във Финландия - там и чистач да си - живееш нормално и хората те уважават. Тука няма как един чистач да живее нормално със заплатата си.
145
4
 
1
 
! Отговори
до 148 преди 3 месеца
Останалото зависи от хората. Хайде стига мрънкане. Като не искате, щее дойдат хора от чужбина. Икономиката е като природата. не търпи празно.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бай Дрън Костадинов едно малко музейче не можа да управлява година и половина, ще управлява европейска държава. Вижте блуждаещите очички на Цончо. Проверете трудовите истории на юристите им и ще стане ясно на всички хора, които имат акъл.Това с Възраждане е като да си похарчиш цял живот спестявания на хазарт. Защото ако наистина дойдат на власт, няма обратно този път в продължение на години.
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София град държава, останалото се пуска на 100% ликвидация.
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София не е България ,у наше село минимална заплата или чисто 700 лв,)))
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не си дават сметка че няколко айти врабеца няма как да оправят политиката на една разграбена и унищожена държава, но времето ще покаже .