Средната заплата в страната и кои са градовете, привличащи младите

Фокусът трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори
20 май 2024 11:25, Инна Ангелова
219

Разликата в средната работна заплата у нас между отделните сектори достига до 1600 лева. Данните са на НСИ. Според доц. Косьо Стойчев тази разлика е съвсем нормална, а в някои отношение дори се очаква и да е по-голяма.

“Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Стойчев в студиото на "България сутрин".

По-голям разполагаем доход обаче не означава по-добър начин на живот, отбеляза доценът, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот. Стойчев отчита, че за младите специаисти релокацията и вътрешната миграция в страната е сриозен стимул.

“Анализът доказва още едно нещо - имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост", отбеляза още доц. Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни, че чисто географски причина за дисбаланс в средните заплати също има. “Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове", каза Първанов.

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната. "Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи", заяви Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До инвеститори- МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ ЗАЩО НАЙ МОЩНАТА 27 СВЕТОВНА ИКОНОМИКА- БЪЛГАРИЯ ФАЛИРА?- ЗАЩО В НАЙ МОЩНАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА СЛЕД 1978 Г БЯХМЕ ВЪШЛЯСАЛИ И ВСЯКА СУТРИН ПРОВЕРЯВАХА ДЕЦАТА В ДГ И ДЯ ЗА ВЪШКИ, ЗАЩО 2 ЧАСА НЯМАШЕ ТОК А ПОСЛЕ 2 ЧАСА НЯМАШЕ ВОДА, ЗАЩО АВТОБУСИТЕ БЯХА НА 1 ЧАС- ЗАЩО НИ ЗАБРАНЯВАХА ДА ХОДИМ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ- ДА НЕ БИ ДА СИ ИЗПУСНАТ РАБОТНАТА РЪКА МОЖЕ БИ, ЗАЩО ИМАШЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНИ И ВАЛУТНИ МАГАЗИНИ- НЕ ИСКАМ НИКОГА ТАЯ ЛИЦЕМЕРНА МИЗЕРИЯ ДА СЕ ПОВТАРЯ!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо никой не иска да инвестира в Швейцария?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Да сте чули за инвестиции и производство при богатите като Люксембург, Швейцария, Исландия" - А откъде мислиш, идват инвеститорите?!
17
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ох, да дойде от некаде некой инвеститор да отвори цех за муфички на водни помпи или дръжки на врати за електромобили, да му работиме евтинко и ние българите малко да живнеме да можеме да си купуваме евтини самолетни билети да излизаме в чужбина да живееме като граждани на света.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влезне инвеститор испере наркопарата и после бега. Младите вече са обезлюдили провицнията и страната умира. Без политика на Живков нищо няма да стане а не ЕС и не инвеститори
15
3
 
16
 
! Отговори
Азлк преди 3 месеца
Преди години докарах компания от чужбина, уж да инвестира в България. Ама каква инвестиция бешеее - Управителите - до един чужденци. Само аз и един друг българин, бяхме на по-виско ниво, ама аз бях в чужбина от 19 годишен, другият българин беше там от 9 годишен. Купиха сграда, но от чужда компания. Докараха мебилировката отвън, защото било по-евтионо. Половината работещи бяха чужденци, ползващи Бъглария, за финансово обежище. ДДС-то ни на година беше НУЛА, защото "не реализирахме печалби"
14
8
 
2
 
! Отговори
инвеститори преди 3 месеца
Защо България иска да привлича инвестиции! При Тодор Живков никой не инвестираше в България и бяхме 27ма световна икономика. Инвестира се в производство, къде инвестират - в Бангладеш, Индонезия, Филипините. Да сте чули за инвестиции и производство при богатите като Люксембург, Швейцария, Исландия, където нищо не произвеждат, всичко е в сферата на услугите.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И каква е средната заплата в страната ?
12
2
 
5
 
! Отговори
цел номер едно преди 3 месеца
Аз ще бягам към рушистан, все пак съм горделива копейка.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе, що не бегате на запат бе? Ама и там вече няма работа.
10
6
 
8
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 3 месеца
Казах ви го вече няколко пъти, това прокажено , прокълнато ,продажно и проклето робско племе трябва да изчезне , само така ще се свършат многовековните му мъки рооооооооооооообски.
9
8
 
11
 
! Отговори
от Нидерландия преди 3 месеца
Тук в Нидерландия къдета аз живея цените са 6 пъти по ниски от България.
8
6
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 месеца
Здравейте тyземци! Ручате ли ги бананите? Хааа хааааа хааааааа хаааааааа!
7
4
 
28
 
! Отговори
Испанеца преди 3 месеца
От 1 седмица съм на гости в България.Умрях от смях като видях цените в лидъл и по пазарите.2 пъти по високи а на някой стоки и 3 пъти по скъпи от Лидъл Испания.Има и по евтини да бъдем честни.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече 35 години България е чисто гола и чака в колянно-лакътна поза "инвеститорите", но те "инвеститорите" така и не се решават да инвестират в нови предприятия и предпочитат да си останат само с подарените предприятия, построени по време на соца. Защото събуе ли си един път жената rащите без пари, вече не и се предлага заплащане.
5
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
По принцип, ние от провинцията, доскоро праеихме оборот онлайн на софийски фирми, защото продават доста по-евтино. Вече не е точно така, защото много мошеници се навъдиха, но фактът си е факт-в София цените на стоките са най-ниски. В селата са много по-високи дори от областните градове. Ещо тоя специалист да вземе да си скъса дипломата минсе струва.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбия не е в ЕС, и не се ползва от предимствата на свободно движение на стоки без мита, програми и фондове от ЕС и пак е по-напред от членката на ЕС и НАТО България, и заплатите в Сърбия са по-високи от България, и страната е уредена, а не разграден двор като България.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе, защо никой не инвестира в Исландия, Люксембург, Швейцария, Белгия, а всички инвестират в Бангладеш, Индонезия, Конго, Малайзия?
2
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Нищо не разбрах. Какви са заплатите в градовете, каква е класацията и как така животът е по-скъп там, дето заплатите са по-високи? Един пример. В изостаналия град, който е с намалено население, промишленост, заплати...примерно градският транспорт е или рядък или липсва. Това принуждава хората да ходят където ще ходят, с колите си. Това са разходи за гориво. Друг пример. Нима Кауфланд София е с 2 пъти по-високи цени от Кауфланд Видин? Или по заведенията е два пъти по-скъпо?
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както е тръгнало накрая на територията ще останат няколко враждуващи помежду си градове държави