Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"

Новата дрога е достъпна, но изключително опасна
Обновена: 21 май 2024 13:08 | 21 май 2024 12:35, Инна Ангелова
157
Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"
Снимка: Ekaterina от Pixabay

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Близки на момчето казали пред полицията, че младежът често пушил "друсан чай". Това е новата популярна дрога след подрастващите, като билката, смесена със синтетични вещества, е особено опасна.

Полицията в Бугас стартира акция срещу производството и разпространението на така наречения "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" преди ден полицията попада на мобилна лаборатория за друсан чай в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

По информация на БНТ друсаният чай играе роля на заместител на марихуаната, но е в пъти по-опасен от нея, особено за млад организъм, какъвто е и случаят с починалото момче. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките, засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Наркотикът е популярен сред тийнейджърите, защото е евтин и достъпен. Според различните разфасовки може да се намери и за пет лева.

От Първо РУ-Бургас допълват, че наркотикът е лесен за производтво.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
11
 
! Отговори
До Киро Брейка преди 3 месеца
Младите хора не стават наркомани, а ги правят наркомани. Това си е отрова, която се дава отвън с цел да се подчинят хората чрез дрогата и да се убият след известно време. Ако няма отрова няма да има и отровени.
63
2
 
12
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 3 месеца
Тревата не е безобидна, но с по-леките козчета може да се мине метър. Наистина отключва шизофрения при консумиращите в големи количества. Лично познавам хора изпържили си мозъците пушейки 10-15 джойнта на ден. Тревата не е по-малко вредна от цигарите или алкохола, но въпреки това, тя трябва да бъде легализирана, за да се прборят мафиите и да може да се контролира нейното качество. Всички знаем какво е друсан коз или чук с 25-30 процента ТХК... легализацията е единствения начин да опазим децата!!
62
1
 
6
 
! Отговори
хехе 2 преди 3 месеца
всъщност наркотрафика и наркпотиците отдавна са държавна политика ! при ТЖ обаче каналите бяха държавни и парите отиваха в държавата ....след 1990-та каналите за дрога и контрабандни стоки се приватизираха и част от тях почнаха да пълнат партийни каси ...станаха известни и богати хора като Самоковеца , Жоро Илиев , Поли Пнатев , Фатик, Доктора и тн които плащаха директно на политиците и на прокоратурата ....с трова почнаха и убийствата !
61
1
 
2
 
! Отговори
Кирояга Брейкамото преди 3 месеца
62 На тебе очевидно са ти донесли добро
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе важно е да има банани от америка и ябълките да са големи и сладки като дини.
59
3
 
9
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 месеца
Млади хора, не ставайте наркомани. Не е готино. Спортувайте, играйте футбол, волейбол, лека атлетика. Здрав дух в здраво тяло. Спортът ще ви научи на дисциплина. Недейте си съсипва живота с тия дроги. Нищо добро на никого не са донесли.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До kk - И още нещо. Психиатриите са пълни с такива хора, които освен марихуана са употребявали какво ли още не. Да слагаш под общ знаменател дори цигарите с марихуаната е смешно. От цигари се умира, а от марихуана не. Щом си здравно лице би трябвало да си наясно с този факт, стига да не си си плащал за изпитите по време на следването ти.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това си са стимуланти, не марихуана. Марихуаната води до психоза след дълга употреба, но ще е за пръв път някой да умре от инфаркт от нея. Между другото тази марихуана, която е за дрога има 4 пъти повече психотропни вещества от дивия сорт, който кралете на Британия са използвали като подправка. И сега легализират в различни страни, базирайки се на състава на дивия сорт.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чистата от природата марихуана създадена от Бог е забранена, а някви гнусни химии са позволени. Абсурдистан.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Задайте си въпроса - Защото МАФИЯТА им плаща да пишат коментарчета под статията. Сигурно им дават по 50 стотинки. За толкова се продават. Смятай що за хора са хахаха
54
0
 
8
 
! Отговори
Държавата е виновна преди 3 месеца
За това!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До kk - Естествено, че се съмнявам в думите ти. "Не питай старило, а патило." Как да не се съмнявам, като пишеш за нещо, което за разлика от теб употребявам от повече от 2 десетилетия. Кой според теб е по-наясно с ефекта от пушенето на марихуана аз или ти? Изчел съм стотици страници по темата, за да съм наясно какво пуша и също защо в учебниците ви пишат откровени лъжи за марихуаната. Ако употребяваш други неща тогава да, но за марихуана да твърдиш подобни неща е показател за едно - НЕзнание.
52
6
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 3 месеца
Най-смешното е, как след всяка статия за наркотици, всякакви джанки и наркомани скачат в защита на дрогата и с пяна на устата, ревностно защитават легализацията й. Дъно, дънооооо ...
51
3
 
8
 
! Отговори
Задайте си въпроса преди 3 месеца
Защо не искате марихуаната да е легална да е под строг контрол на продаване и да не е пръскана с химия и синтетики и с данъци и акцизи отиващи в държавата а не в мафията!!!Както е сега!!!Плебеи ли сте какви сте?
50
2
 
1
 
! Отговори
kk преди 3 месеца
Правилното е "психиатър", не "психиятър". Употребата не прощава, за жалост
49
3
 
0
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Тук нЕкви търсят работа, но се оказват наркомани, пияници...не е за приказване. На такъв да помогна да си намери квартира - може да я запали.
48
0
 
11
 
! Отговори
До пенсионерите!! преди 3 месеца
Хем искате по-високи заплати, хем сте против легализирането на марихуаната. Сега като е нелегална да не мислите, че не е достъпна? Достъпна е и се продава от тези, които ви държат пенсиите ниски, а вие ги защитавате, като не искате да се легализира. Ако е легална в държавата ще влизат сериозни суми под формата на данъци и дори вие пенсионерите ще можете да продавате и да печелите пари от това. "Забраненият плод е най-сладък." Откакто е легализирана в Холандия, процентът на пушещите намалява!!!
47
0
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
"НАРОДА " про2ст - държавата слаба !
46
0
 
5
 
! Отговори
FuckOFF преди 3 месеца
48 Ти не си Психиятър а Червен пси хо пат.Да психози и шизофрении се отключват от синтетиката 100% е така !
45
5
 
3
 
! Отговори
kk преди 3 месеца
До Анонимен Пич, психиатър съм с 26 години стаж. Ако се съмняваш в думите ми относно психозите и отключените шизифрении, можеш да отидеш в която и да е психиатрия и да питаш който и да е психиатър и те ще потвърдят думите ми. Но, когато не ви изнася да е забранено заради ефектите върху психиката или защото вече сте пристрастени,искате легализация и настоявате, че тревата е безобидна. Ако всеки път, когато съм чувал тези думи от наркоманите в болницата ми даваха по лев, милионер да съм станал.