Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"

Новата дрога е достъпна, но изключително опасна
Обновена: 21 май 2024 13:08 | 21 май 2024 12:35, Инна Ангелова
157
Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"
Снимка: Ekaterina от Pixabay

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Близки на момчето казали пред полицията, че младежът често пушил "друсан чай". Това е новата популярна дрога след подрастващите, като билката, смесена със синтетични вещества, е особено опасна.

Полицията в Бугас стартира акция срещу производството и разпространението на така наречения "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" преди ден полицията попада на мобилна лаборатория за друсан чай в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

По информация на БНТ друсаният чай играе роля на заместител на марихуаната, но е в пъти по-опасен от нея, особено за млад организъм, какъвто е и случаят с починалото момче. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките, засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Наркотикът е популярен сред тийнейджърите, защото е евтин и достъпен. Според различните разфасовки може да се намери и за пет лева.

От Първо РУ-Бургас допълват, че наркотикът е лесен за производтво.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
Алов преди 3 месеца
Естествен потбор
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Безделието! - Пуша от 23 години марихуана. Завърших Софийския и имам 6-ца на магистърската теза. Работя за световно известна компания и имам хубава заплата. Със сигурност не съм безделник. Ако си безделник ще бъдеш такъв без значение дали пушиш марихуана или не. Едното няма нищо общо с другото. Ти работиш за мафията и пазиш интереса й да не плаща данъци за продажбата на марихуана. Защо? Колко ти плащат за коментарчето? 50 стотинки? Или може би левче? За колко се продаде да знаем и ние цената?
42
0
 
7
 
! Отговори
Дилър-Мутра преди 3 месеца
Бойко така ги научи.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До kk - Знаеш ли кой печели от това, че марихуаната е НЕлегална? Шефовете ти от мафията, които са ти платили да напишеш смешното коментарче. Легална марихуана означава по-високи пенсии и заплати за нормалните хора и по-малко милиончета за мафията, а парите за пенсиите и заплатите ще дойдат от плащането на данъците за нещо, което така или иначе си съществува. Докато има слуги на мафията като теб хем ще има марихуана, хем държавата няма да печели и стотинка от това. Ясно е за кого работиш!!!
40
0
 
1
 
! Отговори
WTF преди 3 месеца
37 Ти си един от тях
39
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 3 месеца
До Анонименда ама народа яко ПРО2СТ !
38
0
 
1
 
! Отговори
до нарко политика преди 3 месеца
До Нарко политикатаче то тва е от години ! не е от сега !
37
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Хах тия чаяджии отдолу дано чая да ги приключва по бързо и тях!
36
4
 
8
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 месеца
Много наркомани в коментарите
35
2
 
20
 
! Отговори
Безделието! преди 3 месеца
Безделието поражда пороци! Я тия млади хора да ги вкараш в релси да почистват градинки, да берат рози, да прекопаят някоя градинка, да засаждат дръвчета, за по 4-5 часа на седмица и за по 4-5 седмици лятото - друго ще е. Но сега сме демократи, затлъстели, без цели, без ценности, без идеи, без морал. А да, но пък имаме повече пари, супер, голяма работа, след като деградираме като общество и вървим към дъното. Не е само да се наплюскаш и нае(оеш в тоя житов, а да оставиш нещо след себе си!
34
0
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Така става с произволно заместените стимуланти, дето пазят основното за дадения клас ядро (пръстенна система, евентуално леко променена) и около него - всякакви възможни радикали и функционални групи на различните позиции. Получават се неизвестни и неизследвани молекули с неопределено действие (може само да се предполага), но са напълно легални, неприсъствайки в никой забранителен списък. Дето се вика, една смяна от метил на метокси води до големи промени, камоли произволна комбинация.
33
1
 
7
 
! Отговори
Исторически парк преди 3 месеца
Естественият подбор на природата!
32
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Един бъдещ джигит по малко
31
5
 
8
 
! Отговори
. преди 3 месеца
За това всеки трябва да си гледа собствена ганджа, а не да ходи да си купува от куцо и сакато. Аре легализирайте вече, да му се не види! В цяла Европа си пушат спокойно! Само унас само Пеевски и Доган могат да отглеждат и да продават и изнасят! Всички знаем как с мерцедесите се извозва материала!
30
3
 
19
 
! Отговори
kk преди 3 месеца
Значително нарастване на броя на психозите, включително и тежки, при ученици и млади мъже и жени в резултат на употребата на канабис, синтетична дрога, райски газ и всякакви други дроги. Пържат мозъка отвсякъде. Който може да мисли, стои далеч от тези ***...на, който няма акъл - употребава и защитава употребата им като безопаснаа, или може би печели добре и затова иска легализация.
29
2
 
3
 
! Отговори
3 въ преди 3 месеца
По-добре да легализират тривътъ и бабите им да я гледат на саксии по балконите. Няма да останат чааавиета в квартала от тоя евтин чай
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боцццццццццццццццццццц
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проверете и за ковид ваксина
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По бай тошово време за 1-2 цигари, щеше най-много да изядеш 1 задвратник. Сега за 1 цигара куките ще те изкарат, най-големия проблем на държавата вместо да гонят престъпниците и затова всякакви синтетични *** навлизат на пазара, уж че са легални. Ако народа имаше поне малко акъл и не се водеше по всяка мозъчна прАдня спусната от БиТиУиту, можеше и да не се стигне до тук.
25
1
 
4
 
! Отговори
А скъпите коли преди 3 месеца
В Кат не спират да се регистрират на конвейр от къде пари бе НАП нява ри в тая държава?!