Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече

Последни сме и по продължителност на живота
Обновена: 29 май 2024 09:38 | 29 май 2024 09:35, Инна Ангелова
190
Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в страната се е увеличила с година и половина. Това показват данните на НСИ. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго от тези в селата.

"Продължителността бавно се увеличава, но пак сме на опашката - последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност. Трябва да светне някаква лампа, че нещо не е наред", коментира пред БНР директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Костова допълва, че заради пандемията от Ковид през 2019 година, смъртността отново падна до познати от минали години нива. “Така през 2023 г. се върнахме към предишните нива на смъртност, което се отразява върху очакваната продължителност. В България този процес е доста бавен, тъй като ние като цяло имаме изключително висока смъртност по принцип. Нашата смъртност е най-висока в ЕС".

Костова допълни, че при мъжете има по-висока смъртност, наблюдава се и почти два пъти по-висока преждевременна смъртност при тях. Това е делът на хората, починали преди 65-годишна възраст. По думите ѝ този процент при мъжете е почти 30%.

Средната продължителност на живот на хората в градовете е с повече от 3 години по-висока от тази в селата. Според Магдалена Костова факторите за това са комплексни, като посочи пример със здравеопазването, качеството на живот, храна, въздух и дори образованието. Най-висока е продължителността на живот в София, а най-ниска - във Видин, Враца, Монтана.

Притегателни центрове за живеене остават големите градове - след София това са Пловдив, Бургас и Варна. Работа, образование, по-добър живот и по-добри условия за отглеждане на деца са факторите, които влияят на миграцията в страната, уточни тя.

По думите ѝ раждаемостта е на средно европейско ниво. Тоталният коефициент на плодовитост е по-висок от средния за Европа, т.е. по-малко жени раждат повече деца, обясни Костова. Според нея желаният модел за семейство в България е двудетният, но поради различни причини хората не осъществяват този идеал и остават с едно дете.

Наблюдава се и връщане на завръщане на българи от чужбина, но броят им не е достатъчен, за да компенсира липсата на активно население.

"Реалистичният вариант, който е изчислен при хипотеза за конвергентност, предвижда, че населението ще падне под 6 млн. през 2035 г., а ако се запази това развитие на демографските процеси - през 2075 г. и под 5 млн.", допълни Магдалена Костова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: населениеживотНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зор е да накараш българка да роди, има го и този проблем :))) Те сега, нали жените уж командват :)))
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че държавата има своята вина е вярно, но основната вина е в населението - не може да се тъпчеш само с вредни храни, да се наливаш с алкохол от сутринта, да пушиш по две кутии цигари на ден, да не спортуваш, да те мързи да отидеш пеш дори до магазина на ъгъла, и да искаш да живееш дълго! Ами просто няма как да стане, набийте си го в мозъците
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но е важно колко а как!Но за нас е двойното наказание!Няма ни колко ни как.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иванчо, аз обичам фактите отвори НСИ калкулатор инфлация- март 2020г/март 2021- инфлация 0.6% това при ГЕРБ, а на 10 юли 2020г в деня когато ЕК обяви че БГ и Румъния са приети в чакалнята на Еврозоната червените олигарси обрали народа си и изградени от КРЕМЪЛ РАЗВЪРЗАХА КИСИИТЕ И ВИРНАХА ЮМРУКА А НИЕ..НИЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ПЛАТЕН ПРОТЕСТ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ- СЛЕД ТОВА МОДЕЛЪТ БАДЖАНАЦИТЕ НАПРАВИХА 30% ИНФЛАЦИЯ, А ДИЗЕЛЪТ ЛЯТОТО НА 2021Г СТИГНА 3.90ЛВ- СПРАВКА ФУЕЛО!
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
35 години стигат!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста мои набори си отидоха от този свят, действително намаляхме като население, но може би защото всички се преселиха в големите градове :))
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние сме тарикати мъчим се по малко... нека европейците да теглят повече години на мъка... ние се отаърваме рано...
25
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Защо е така ли, не е заради клишираното схващане,че нямало не добра профилактика или били чак толкова нездравословни навиците. Истината е, че при българите голям процент от хората когато се пенсионират и уж трябва да живеят по спокойно и да си гледат старините те продължават да работят, че работят и на по две места. Те не го правят самоцелно а разбирасе са принудени за да посрещат битовите си нужди. Друг фактор е огромният стрес свълзан отново с оцеляването ,поради мизерното си финансово състо..
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Муахаха Трънки. Ти от село не си излизал да видиш какви са цните в ресторант, а камо ли в гурме. Пазрната икономика е такава: И 1000 да имаш, ще ти стигнат да оживееш, и 10 000 да получаваш, ще ги изхарчиш. Хранта, както всичко останало, струва точно толкова, колкото някой е готов да плати за него. Купува ли се, значи някой плаща на тая цена. Иначе, или щеше да му намалят цената или изобщо да изчезне. Научете си елементарния урок и ПРЕСТАНЕТЕ ДА РЪСИТЕ ГЛУПОСТИ.
23
5
 
13
 
! Отговори
Свобода преди 3 месеца
Но за сметка на това българинът пак ще гласува за ГЕРБ и ДПС.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който е останал в БеГето си отива по бързо!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Супер...... комунизма е виновен.....като измрем всички ще се оправят нещата...после не ни пръскали самолетите
20
2
 
16
 
! Отговори
Евростат : преди 3 месеца
Испания средна продължителност 84 години.Панелистан - 72 години. Insider UTC и прочиеИспания - 8 място в света по качество на живот, България - 74 място
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
33- ОТВОРИ "ПРАВИТЕЛСТВА НА БГ" И ВИЖ ГЕРБ КОЛКО СА УПРАВЛЯВАЛИ- 9.8 ГОДИНИ!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Не съм съгласен сЧовече, да си учил за средно-аритметично в училище? Може да има 5 столетника, на фона на умиращи на 50, 55 години.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бая хора загинаха, а аз съм 80ти набор..., то не са катастрофи, пиене, наркотици... :))) Иначе е образно казано колко хора има в БГ, те ходят в Чужбина и се връщат, не може да им хванеш бройката :)))
16
1
 
9
 
! Отговори
Поне в едно нещо преди 3 месеца
да сме първи. Няма да сме все последни, я.
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Краварите ни грабят и убиват
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гaнеца е едно от най примитивните същества обитаващи тази планета. Хубаво е че изчезва с бързи темпове и вече е застрашен вид.
13
6
 
8
 
! Отговори
Осман паша преди 3 месеца
От как съм ви оставил на самотек първо спряхте да се размножавате а сега и мpeте кат пилци сами!Дано Аллаххх се смили над клетите ни души!