Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече

Последни сме и по продължителност на живота
Обновена: 29 май 2024 09:38 | 29 май 2024 09:35, Инна Ангелова
190
Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в страната се е увеличила с година и половина. Това показват данните на НСИ. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго от тези в селата.

"Продължителността бавно се увеличава, но пак сме на опашката - последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност. Трябва да светне някаква лампа, че нещо не е наред", коментира пред БНР директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Костова допълва, че заради пандемията от Ковид през 2019 година, смъртността отново падна до познати от минали години нива. “Така през 2023 г. се върнахме към предишните нива на смъртност, което се отразява върху очакваната продължителност. В България този процес е доста бавен, тъй като ние като цяло имаме изключително висока смъртност по принцип. Нашата смъртност е най-висока в ЕС".

Костова допълни, че при мъжете има по-висока смъртност, наблюдава се и почти два пъти по-висока преждевременна смъртност при тях. Това е делът на хората, починали преди 65-годишна възраст. По думите ѝ този процент при мъжете е почти 30%.

Средната продължителност на живот на хората в градовете е с повече от 3 години по-висока от тази в селата. Според Магдалена Костова факторите за това са комплексни, като посочи пример със здравеопазването, качеството на живот, храна, въздух и дори образованието. Най-висока е продължителността на живот в София, а най-ниска - във Видин, Враца, Монтана.

Притегателни центрове за живеене остават големите градове - след София това са Пловдив, Бургас и Варна. Работа, образование, по-добър живот и по-добри условия за отглеждане на деца са факторите, които влияят на миграцията в страната, уточни тя.

По думите ѝ раждаемостта е на средно европейско ниво. Тоталният коефициент на плодовитост е по-висок от средния за Европа, т.е. по-малко жени раждат повече деца, обясни Костова. Според нея желаният модел за семейство в България е двудетният, но поради различни причини хората не осъществяват този идеал и остават с едно дете.

Наблюдава се и връщане на завръщане на българи от чужбина, но броят им не е достатъчен, за да компенсира липсата на активно население.

"Реалистичният вариант, който е изчислен при хипотеза за конвергентност, предвижда, че населението ще падне под 6 млн. през 2035 г., а ако се запази това развитие на демографските процеси - през 2075 г. и под 5 млн.", допълни Магдалена Костова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: населениеживотНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заглавие от сайта Politico за изборите в България: Mafia state pushes Bulgarian democracy to the brink . "Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба" На снимката са Б.Борисов и Пеевски, за когото пише, че е санкциониран по закона Магнитски от Щатите и UK. Тези направо ще ни направят безсмъртни....
51
3
 
12
 
! Отговори
Не разбирате ли? преди 3 месеца
Просто не им се живее на хората. Повечето още на 20 години масово са депресирани и безработни. Особено за мъжете в днешно време е много трудно да се реализират тъй като икономиката вече не предлага почти никакви възможности за мъжете. Няма индустриални производства, няма строителство, няма армия....всичко е унищожено. Стана женска икономика предимно услуги и търговия. За мъжете няма бъдеще и всеки втори е отчаян. Едни бягат в чужбина, други се отдават на алкохола и наркотиците.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стабилносттта на Герб и Боко чекмеджето и цялата армия от лапачи на държавна ясла Затова ще гласувам за ПП, да ги махнем тези *** и да тръгнем в правилна посока
49
3
 
8
 
! Отговори
ДържаватаНаМаймуните преди 3 месеца
73 Такъв е плана на комунистите мутрите чорбаджиите и ушевите м1рши от ДС приятелю да има българско робство и да забогатяват на наш гръб.
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите умираме от нерви и безпаричие. Ама то такъв е и плана за западните колонии.
47
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бай Тошо е виновен
46
4
 
1
 
! Отговори
БеГето е Гето преди 3 месеца
64 Това е най добрата идея!Саво не забравяй да говориш на бълъците тук в БеГе колко много те мъчи носталгия за България като всички емигранти отишли та по хубав живот извън България.
45
1
 
4
 
! Отговори
БОЛГЪ преди 3 месеца
До Христо Христовотдавна НАРОДА не избира никой! политичерите сами се избират!!! те са си направили идеалната схема за алъш вериш! за да се каже: НАРОДА избира, трябва да се направи гласуването задължително като основното образование!така е!!!
44
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
- ПП-ДБ и ГЕРБ какво ще кажат по този въпрос? И втори: - Защо от ЕС дават милиарди за повишаване стандарта на живот на българите, а заплатите ни си стоят ниски? При кого отиват тези пари?
43
2
 
6
 
! Отговори
БОЛГЪ преди 3 месеца
До Хспоред мен няма село, няма град всичко е България! И не бива да я делим и ние! достатъчно е разделена, окъсана и оръфана от орлите на олимп( ако се сещате за какво говоря)на село са по застаряващо население по- малко достъпна медицинска помощ, ако ли не никаква! постояни набези на р-мско, римско и друго население, какво да очакваш! жалко наистина!
42
3
 
8
 
! Отговори
Не е възможно преди 3 месеца
Нали ни говорят от тв и радия ме жизнения стандарт почти бил настигнал Гърция и Ромъния.Почти е настигнал тия в гетата къде живеят на помощи.
41
2
 
3
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 месеца
Искам да емигрирам към САЩ
40
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 58 "После е ясно-пак мазни политици.И сеят раздор в народа" - ми СЪЩИЯТ този народ си ги избира. Защото Е про'с'т. Факт.
39
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 месеца
От лакомия ! Не бойте се бежанците от изток идват ...нали търсите работници
38
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Нормално след като младите емигрират. Инак, не смъртността е важна, а продължителността на живота и най-вече на пълноценния живот, когато си сравнително здрав.
37
3
 
15
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 3 месеца
Първи сме,защото ни облъчват с гадни новини отвсякъде.Отскоро почти не гледам телевизия,новини въобще.Чета понякога новинарски сайтове.Медиите,като цяло обслужват нечии интереси,а тези интереси са изцяло политически. За разнообразие ни подават някое убийство,или в най-добрия случай конфискувани стоки менте.После е ясно-пак мазни политици.И сеят раздор в народа.Разделяй и владей.Нищо ново
36
4
 
8
 
! Отговори
Х преди 3 месеца
не е възможно! Селяните не спират да убеждават всички колко е здравословно да живееш на село!
35
2
 
22
 
! Отговори
Тялото преди 3 месеца
Нула спорт и народната храна е хляб, сирене и кремвирши. Който има пари, алкохолни и безалкохолни задължително със захар, чипс, кашкавал, кюфтета със сланина, луканка, майонеза, пържени картофки.Ако някой иска да ни затрие точно това би ни изписал да правим, ама ние си го правим сами.
34
0
 
7
 
! Отговори
40 преди 3 месеца
щЕ ГЛЕДАШ "на другия свят". Умреш ли, умираш и край. Нищо не виждаш повече. Няма те. Животът е уникален и смисълът му е в продължаването му. Колкото по-дълго, толкова по-добре. И именно това отличава високо развитите държави от по-малко развитите. Човешкият живот е ГЛАВНА ЦЕННОСТ. без живота няма нищо.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА