Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле

Цената на труда не е най-големият проблем
30 май 2024 09:10, Нели Христова
109
Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле
Снимка: БГНЕС

В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни, въпреки че има бежанци, а за летния туристически сезон, положението е много зле. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Туризмът търси 27 хиляди работници. Внасянето на работна сила от Европа е трудно, тъй като България не е най-скъпият пазар на стария континент. Страната ни вече не е атрактивен пазар и за работници от Молдова и Турция, откъдето доскоро имаше интерес.

Тенденциите, които се определят от посредниците на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан.

Ако някой си мисли, че вкарването на работници от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, подчерта министърът.

Процесът е дълъг и той не решава проблемите, които сега съществуват. Необходимо е дуално обучение, издигане на престижа, каза още Милошев пред бТВ тази сутрин.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът.

Когато нещо е дефицитно, то струва скъпо. За този сезон бизнесът е готов да увеличи с поне 20% заплащането на всички професии в туризма, съобщи Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
30
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Хотелиерството и ресторантьорството са пера от мафиотската мафия и не обслужват интересите на България..Тези хотелиери и ресторантьори са превзели Българската плажна ивица...са откраднали от Българите Българската плажна ивица и лишават народа от нея. България има нужда от икономика-фабрики,цехове..ПРОИЗВОДСТВО! Недопустимо е няколко стотин мафиота да налагат волята си над народната воля. Освен това всеки българин,който започне работа в заведенията им бива малтретиран и каран да блъска по 14 часа
20
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ПРЕМИЕР ОТ ГЕРБ ТОЛКОВА
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Решението е просто, не ходете на черноморието и няма да им липсва работна ръка която да обслужва. За тая *** Тея пари просто няма как
18
2
 
20
 
! Отговори
Работник преди 3 месеца
Къде да се запиша за много високите пари? И колко много са високи, дават ли поне 50-60 лв. на час, или 12-15000 на месец?
17
0
 
57
 
! Отговори
Мхмм... преди 3 месеца
Аз знам една приказка... "който каквото сам си направи, цяло село не може да му го направи". Че така и с родните "бизнесмени", години наред се подиграваха със служителите и сега си берат плодовете на труда...
16
2
 
8
 
! Отговори
Милошев преди 3 месеца
Аз съм тук за добри пари в моя джоб. И си дрънкам празни приказки. Никой не може да ме накара да свърша нещо. Министрите са само за парите министри. Не за работа.
15
2
 
22
 
! Отговори
Фен преди 3 месеца
На морето бизнесмените само лъжат и мажат. Осигуровки и пари наполовина и под масата. Аз 10 години бачках там сега работя IT в Столицата.
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми не е зле, имам познат хотелиер по Черноморието. Няма проблем с персонала, над 15 години работи с един екип. Но кара пасат и почива в БГ.
13
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Гърция кеф ти узаки, тадзики, суфлаки и сиртаки. Няма назобени мутри дето хем беснеят от спринцовките с тестостерон , хем са нашмъркани на бело и са си помислили , че участват в сериала Под прикритие.
12
0
 
17
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 3 месеца
Скъпа кола, скъпи материали и части, високи технологии, скъпи и инженери, скъпи работници..... Сиреч, пътна инфраструктура, чистота, ред, реклама, скъпи работници, висока цена за нощувка, високи приходи..... А сега е разрушена инфраструктура, работници на минимална, нощувка по джоба, резултата скапан и посредствен туризъм
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ГЛАВЧЕВ ПРЕМИЕР ТОВА Е
10
0
 
17
 
! Отговори
Ама верно? преди 3 месеца
Каква изненада!
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами г-н Милошев ,мо са Алчни хотелиерите ! по 240лв на ден ! на човек -сиреч за 3ма - 720 лв на ден ! от една тройна стая , а му се свиди да даде нормална заплата . 9%ддс,крадът ток и вода , източват европроекти, източват и през украинците дето са вече 3 та година на безплатен олинклузив - Алчност Безгранична Бе !
8
0
 
24
 
! Отговори
Ивза преди 3 месеца
Време е тези бизнесмени да инвестират в обучение на собствени кадри,а не да се стискат и гонят само печалба. За това на времето имаше СПТУ .
7
0
 
60
 
! Отговори
запознат преди 3 месеца
Много високи пари=2000лв. за 14 часа на ден 6-7 дни в седмицата. И последният месец не се плаща задължително.
6
0
 
48
 
! Отговори
Бизнесът преди 3 месеца
Бил готов да увеличи заплащането с "цели" 20%.Работете си сами.
5
1
 
64
 
! Отговори
Стоко преди 3 месеца
Щом и от Молдова ги режат, смятай какви смешни пари предлагат. А двадесет процента увеличение на смешни пари, пак са смешни пари. Да го дyxaт!
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вкарваш индийци и виетнамци, но стига ли ти акълът да им ограничиш пребиваването или след края на сезона ще се чудиш как да ги изгониш?
3
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'България липсва работна ръка ​въпреки че има безработни' -- то безработния не е длъжен да ви бачка, баахти наивника :)))
2
0
 
44
 
! Отговори
Сюрьозно? преди 3 месеца
"Въпреки, че има бежанци" - вие кой очаквате да работи - Украинците или тapaмбуките?