Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле

Цената на труда не е най-големият проблем
30 май 2024 09:10, Нели Христова
109
Милошев за работната ръка по морето: Положението е много зле
Снимка: БГНЕС

В България липсва работна ръка – въпреки че има безработни, въпреки че има бежанци, а за летния туристически сезон, положението е много зле. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Туризмът търси 27 хиляди работници. Внасянето на работна сила от Европа е трудно, тъй като България не е най-скъпият пазар на стария континент. Страната ни вече не е атрактивен пазар и за работници от Молдова и Турция, откъдето доскоро имаше интерес.

Тенденциите, които се определят от посредниците на потоци на работна ръка, тази година са Бангладеш, Непал, Киргистан.

Ако някой си мисли, че вкарването на работници от тези страни е по-лесно от наемането на българи, се лъже, подчерта министърът.

Процесът е дълъг и той не решава проблемите, които сега съществуват. Необходимо е дуално обучение, издигане на престижа, каза още Милошев пред бТВ тази сутрин.

Според Милошев цената на труда не е най-големият проблем. Работодателите са готови да дават много високи пари, за да има осигурен персонал, особено по време на летния туристически сезон, каза министърът.

Когато нещо е дефицитно, то струва скъпо. За този сезон бизнесът е готов да увеличи с поне 20% заплащането на всички професии в туризма, съобщи Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
29
 
! Отговори
Това е преди 3 месеца
В туризма се перат най много пари а заплатите са най ниски, това показва кой са собствениците, и от къде са им парите, бандити, мутри, политици.
40
0
 
26
 
! Отговори
Фен преди 3 месеца
След като скъсах с работодателите по морето в България , ходя само в Гърция на почивка - прекрасни плажове и обслужването е на ниво.
39
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А пробвахте ли едно нещо за което никой не се сещаше, да плащате и да не лъжете?
38
0
 
47
 
! Отговори
Пародия преди 3 месеца
Така става когато чорбаджитте 35 години лъжеха и се подиграва ха с свой те работници, а сега същите пищят че нямало работници!!!
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди няколко дена имаше статия "край с проблема с работната ръка" . Кой лъже защо и няма ли да се търси отговорност за лъжите?
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не говори глупости нали внесохте индийци.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По едни време не плащаха и заплати накрая, ама се чудиха, защо в тъмното някпй пребил сиба му, друг изнасило дъшеря му, трети му запалил колата ....
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 32 - Луф и неграмотен, при това!
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зашо мъ е на Бонго Бонго да работи за 3 лева на час, лато може да работи за 12/евро на пас в Европата, където ше ае отнасят с него, като с човек?
32
0
 
18
 
! Отговори
До АзъКанъАзъ7112136 преди 3 месеца
Отдавна не се бях смял така.... луд.
31
0
 
43
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
"Работодателите са готови да дават много високи пари" И това го казва министър!?!?!?!? А ниски пари има ли?!?!?!?!?!? Чакайте този нещо да направи :) Направо е срамно какъв службогонец се оказа!
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами след като заплащането не е основният проблем,то тогава нашите родни хотелиери да дадат заплати от 3000 евро и нагоре,тогава липсата на работна ръка ще се превърне в излишък,голям процент от гърците които работят в туризма на мига ще дойдат при нас!
29
1
 
41
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Ахахахахахахахахаха :)))) Щели разбираш ли, да дават с цели 20% повече заплати. Тоест вместо минималната 933 лева, да дават по 1100 :)))) Ама за 14 часа на ден, разбира се и да вършиш по 5 различни работи. Като да си сервитьор, да хвърляш боклуka, да миеш чинии, да си момче или момиче за всичко, като да зареждаш от магазина като свърши нещо и така нататък :)))))
28
1
 
27
 
! Отговори
Noname преди 3 месеца
Положението с министрите е много зле, или по точно с корупцията при тях. При нарастваща безработица да се внася евтина работна ръка си и просто корупция.Министър по поръчка.
27
2
 
14
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Все по-трудно се прилага социалдемократическият икономически модел на проф. Ал. Томов - да не се плаща заради нелоялната конкуренция в ЕС.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хотелите са за пране на мръсни пари, останалото е бонус. Дават ниски заплати , за да си знаете мястото в блатото и че няма мърдане. А младите работници отиват там за разврата и наркотиците , много им пука за заплатата нали се пекат на морето 1 ден от седмицата.
25
7
 
16
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Има и друго,което не се казва. Хотелиерите и ресторантьорите печелят много повече от трафик с мигранти,отколкото от бизнесът си. Доколкото разбрах всеки,който наеме азиатци получава по пет хиляди евро на калпак.Също така тези,които идват не са бедни,а богати и намерението им е да установят бизнес в България..Никаква милост не трябва да имаме към азиатците и хотелиерите,които ги наемат.
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАКЪВТО ГЛАВЧЕВ ТАКИВА И МИНИСТРИТЕ
23
0
 
41
 
! Отговори
Дацо преди 3 месеца
Първо , заплатите не са никак високи , второ са само 3-4 месеца ! После се чуди цяла зима какво ще слагаш на масата . Баламите умряха !
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ НА ВЛАСТ - МИЗЕРИЯ, ПРОСТОТИЯ, ПРОДАЖНИЦИ, КОРУПЦИЯ