3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман

Декларирали са собственост в 64 държави и отвъдморски територии
11 юни 2024 09:18, Елка Василева
114
3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман
Снимка: архив, БГНЕС

Българи притежават имоти в редица островни държави, като например на островите Ман и Аруба. Това става ясно от подадените в НАП годишни данъчни декларации за получените доходи. В декларациите освен доходите гражданите са длъжни да посочат и притежавана в чужбина недвижима собственост или бази за осъществяване на стопанска дейност, пише „Труд“.

Общо 3604 души са посочили в данъчната си декларация, че имат недвижима собственост в чужбина. Като тук влизат както българи, така и чужденци, които живеят в България над 183 дни от всеки 12-месечен период и затова са задължени да подават данни в НАП. Тези 3604 души са обявили, че имат имоти в общо 64 държави и отвъдморски територии.

След любопитните места, където българи имат имоти, са остров Ман и Аруба, както и други острови, които са офшорни зони и са известни с облекчените си данъчни режими. Остров Ман е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е бивше задморско владение на Нидерландия с автономен статут.

Българи притежават имоти и на британските Вирджински острови и на Нидерландски Антили. Британските Вирджински острови са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени на изток от Пуерто Рико. Нидерландски Антили също са острови в Карибско море. Сред другите интересни дестинации, в които българи имат имоти, са Панама (най-южната държава в Централна Америка, граничеща на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия), Доминиканска република, Обединени Арабски емирства, Андора, Катар, Тайланд и Япония. От държавите от ЕС местни за България лица, тоест пребиваващи в страната над 183 дни от всеки 12-месечен период, нямат имоти само в Чехия и Ирландия.

Националната агенция за приходите извършва проверки на декларираните данни, като при установяване на несъответствия и пропуски данъчните отправят покана към съответните граждани да ги отстранят. НАП ежегодно получава данни по линия на автоматичния обмен на информация с други държави за притежавани от гражданите недвижими имоти в чужбина, които се използват за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения на собствениците им.

Приходната агенция извършва анализи на физически лица с имоти в чужбина. Ако бъдат открити несъответствия между официално получените доходи и направените разходи за покупка на имотите в чужбина, данъчните могат да поканят собствениците им доброволно да декларират доходите си или да преминават към извършване на проверка или ревизия.

НАП обръща особено внимание на хората с апартаменти и къщи в Гърция и Дубай. Стартирали са ревизии на 878 души, от които към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите, а останалите продължават през настоящата година. При определяне на кого да бъде направена ревизия от НАП сравняват официалните доходи на всички членове на семейството с похарчените пари за покупката на имоти, луксозни автомобили, скъпи бижута, пътувания в чужбина, както и за текущите разходи на семейството. Ако бъдат открити несъответствия, стартират по-задълбочени проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: чужбинаНАПимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за имоти в чужбина пишете
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До лесно се конвертира в друга валута. А и зависи какво точно купуваш. Може би няма да си куоя хляб от магазина, а 200 чувала с брашно от някого. Примерно ... Но умувай си!
23
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Напълно оправдавам да не декларираш имоти и собственост в ЕС. Особено ако си ги спечелил с честен труд.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
7 години имам имот в ЕС и 4 откакто имам извън ЕС. В НАП нищо не е декларирано. Все още нищо не са ме питали или търсили. Голям обмен, голямо нещо. От къде на къде държавата ще знае какво и къде притежавам.
21
1
 
3
 
! Отговори
брюкселска корупция преди 2 месеца
За тези дето не сме виждали " помощите " от ЕС ето къде са се устроили при екзотични условия. България както сочат фактите си е перачница на всякакви мръсни неща .
20
1
 
9
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
Софийския панел отдавна мина по цена гръцките жилища. Оти не проверява НАП оние дето броят по милион-два за четиристаен апартамент у Софията? А тие с къщетата накацали на северния склон на Витоша? Под милион еврака ново къще там нема! (Точно както и канализация и асфалт нема). Научия са българите на лесни пари и изкупия де що има жилище у Софията. Инфлуенсърките у ТикТок проверява ли ги НАП? А ритнитопковците и другите псевто спортисти? А бедната леля дето пее по нацицник в кръчмата в студ.град?
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ПрограмистТИ СИ ГЛУ=ПАК! НЕ ВСЕКИ, ПРОСТО СИСТЕМАТА НА КАПИТАЛИЗМА Е СЪЗДАДЕНА, ЗА ДА РОБУВАТ ЕДНИ ХОРА НА ДРУГИ! ТОВА Е
18
7
 
5
 
! Отговори
Аксел Роуз преди 2 месеца
Тоа па физическо злато. В магазина храна със злато ли ще купиш? Златото можеш ли го ядеш? Къде ще го държиш? Как се пренася зад граница злато? Ти си умствено ангажиран, а единственото физическо злато, което си виждал сигурно е някоя гривничка на баба ти. Марш на работа!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Повечето не гини регистрират в НАП, защото не знаят, че трябвало.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсурд е да са толкова малко.
15
2
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 2 месеца
Говоря ти за ситуации когато акото удари вентилатора и решиш да се махнеш, а не за инвестиции. Тогава ще ти трябва кеш и покрив над главата.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това щеше да е новина преди 40 години.Дубай и Занзибар също е пълно с бг ,,елит"
13
8
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
Не. Имотите са най смотаната инвестиция. Само проблеми и разходи носят. А когато ти потрябват парите някой ден може да се окаже че имота е непродаваем. Парите в банка пък ги изяжда инфлацията и може да ги загубиш и по други начини в зависимост в коя държава е банката. На сигурно да купуваш акции в големи технологични компании и физическо злато който да си го съхраняваш сам. Всичко останало са глупости.
12
2
 
9
 
! Отговори
Съби преди 2 месеца
"За милиони няма закони, за кокошка няма прошка! "
11
5
 
9
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
ИМАТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЛУ-ПАЦИ КОИТО ИМ РАБОТЯТ ЗА БЕЗ ПАРИ ИЛИ ОТ ДАЛА-ВЕРИ! НЯМАТ ЗАЩОТО ИМАТ МНОГО АКЪЛ!
10
5
 
8
 
! Отговори
Имот преди 2 месеца
Когато кажеш истината на пyтлeтapиaтa и гoвeдaтa почват да ти pъгaт минуси. Кефя се на чaтapиaт uдuoтuтe.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имот и парици в банкова сметка навън за черни дни. Не вече толкова трудно. Thank me later.
8
3
 
12
 
! Отговори
Имот преди 2 месеца
Ази тоже имам скромна къщурка-мъдypka в Ню Йорк, закупена с налични и никога не съм декларирал кви пари имам и как съм ги направил с честен труд. Бедните, ДГД (Да Го Дyxaт). Скърбя с тях.
7
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Тука става въпрос за хора които живеят в България но имат имоти в чужбина. Най често купени като инвестиция.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В тази бройка има доста политици .