3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман

Декларирали са собственост в 64 държави и отвъдморски територии
11 юни 2024 09:18, Елка Василева
114
3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман
Снимка: архив, БГНЕС

Българи притежават имоти в редица островни държави, като например на островите Ман и Аруба. Това става ясно от подадените в НАП годишни данъчни декларации за получените доходи. В декларациите освен доходите гражданите са длъжни да посочат и притежавана в чужбина недвижима собственост или бази за осъществяване на стопанска дейност, пише „Труд“.

Общо 3604 души са посочили в данъчната си декларация, че имат недвижима собственост в чужбина. Като тук влизат както българи, така и чужденци, които живеят в България над 183 дни от всеки 12-месечен период и затова са задължени да подават данни в НАП. Тези 3604 души са обявили, че имат имоти в общо 64 държави и отвъдморски територии.

След любопитните места, където българи имат имоти, са остров Ман и Аруба, както и други острови, които са офшорни зони и са известни с облекчените си данъчни режими. Остров Ман е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е бивше задморско владение на Нидерландия с автономен статут.

Българи притежават имоти и на британските Вирджински острови и на Нидерландски Антили. Британските Вирджински острови са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени на изток от Пуерто Рико. Нидерландски Антили също са острови в Карибско море. Сред другите интересни дестинации, в които българи имат имоти, са Панама (най-южната държава в Централна Америка, граничеща на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия), Доминиканска република, Обединени Арабски емирства, Андора, Катар, Тайланд и Япония. От държавите от ЕС местни за България лица, тоест пребиваващи в страната над 183 дни от всеки 12-месечен период, нямат имоти само в Чехия и Ирландия.

Националната агенция за приходите извършва проверки на декларираните данни, като при установяване на несъответствия и пропуски данъчните отправят покана към съответните граждани да ги отстранят. НАП ежегодно получава данни по линия на автоматичния обмен на информация с други държави за притежавани от гражданите недвижими имоти в чужбина, които се използват за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения на собствениците им.

Приходната агенция извършва анализи на физически лица с имоти в чужбина. Ако бъдат открити несъответствия между официално получените доходи и направените разходи за покупка на имотите в чужбина, данъчните могат да поканят собствениците им доброволно да декларират доходите си или да преминават към извършване на проверка или ревизия.

НАП обръща особено внимание на хората с апартаменти и къщи в Гърция и Дубай. Стартирали са ревизии на 878 души, от които към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите, а останалите продължават през настоящата година. При определяне на кого да бъде направена ревизия от НАП сравняват официалните доходи на всички членове на семейството с похарчените пари за покупката на имоти, луксозни автомобили, скъпи бижута, пътувания в чужбина, както и за текущите разходи на семейството. Ако бъдат открити несъответствия, стартират по-задълбочени проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: чужбинаНАПимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 2 месеца
Намесвам се в спора ви. Написах коментар 46. И аз съм програмист. Не само, че познавам програмисти с имоти за десетки милиони, ами са ми лични приятели. Всеки е различен. има програмисти, които живуркат с 8-10к до края на живота си, достатъчно им били. Има и доста по-сериозни доходи в сектора, обаче. Намираш си няколко клиенти, правиш си B2B бизнес или B2C и си ти. Печелят се милиони годишно. Отделно се правят инвестиции в какво ли не. Но на сляп по рождение няма как да обясня какво е жълто.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както му се вика на това - браво! Кои могли, могли. Които не могли, да се учат.
43
2
 
0
 
! Отговори
41 преди 2 месеца
Няма нзачение. Казаното о тмен си важи. Заплатите ен огтоварят на инотите, затоав хората масовонси мислтя, че парите се крадени и са орави.
42
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Момент, и защо да нямам имоти в чужбина, прощавайте?! Давам няколко примера. Наследници сме на сума имоти със жена ми, ама не сме от тия мамините, дето живеят до 40 с родителите си. Още млади и зелени бяхме кариеристи с отличен доход. Взехме сума имоти кой за лична употреба- кой инвестиционен, кой- като място за гости. В Египет имаме разкошна къща. Прощавайте, ама струваше 60к долара. Как да не я купим?! Носи ни годишен доход приличен. В Тайланд имаме, в Гърция. На остров все още нямаме де :)
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До долния - Нарича се дискелкия.
40
0
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 2 месеца
*** действително правописът ти е оДчайващ.
39
1
 
8
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 месеца
Ето къде са парите, които крадат то вас, избрнаите от вас, да ви управляват, ето къде бегат вашите управляващи, когато скраднат парите, гато управляват!;)))
38
1
 
6
 
! Отговори
До Програмист преди 2 месеца
Кривописът на 21 кърти мивки, даже и тоалетни чинии.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 31 - Като ти гледам правописа, не знам как се оправяш с телефона, камо ли с програмирането. Казаното от мен е вярно. Повечето са считани за крядци, защото доходите им не отговарят на имуществото им. Аз програмист с вила в Малага за 900000 евро не познавам. Но виж - бивши жщборчета, охранители, общинари и подобни - знам 10 парчета. Като ги питаш за парите, всеки се хили и вика "За първия милион не говорим". Та мисли си, каквото искаш.
36
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Кажете и кои българи имат тези имоти и като какви са ги купили,аз знам за един със сигурност Виктор Николаев от нова тв.има голяма вила в Гърция смятайте за какви огромни суми се работи в тези телевизии,а облъчват зрителите колко бил зле българина и стандарта ни на живот демография и прочие.хайде сега вие от медията изкарайте списъка на българите с имоти в чужбина и кал са ги придобили нека хората знаят ,щом всичко е нормално .
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...И СИЧКИТЕ СА РУСОФИЛИ- НАЛИ
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо Христов 30 аз си плащам данъците. Данъка на имота, или дори да реализираш доход от наем от него, всичко се плаща по локация на имота, реалното място на сделката. НАП нямат нищо общо, само могат да слухтят.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо Христов В ЕС сицкото е Урсула , корупция и приспана с фалшив стандарт на живот , чрез заеми , популация от *** , комуто пък са му и внушили някакво чувство за особен материал.
32
1
 
1
 
! Отговори
Язе до 29 преди 2 месеца
Оти акциите на технологичните пирамиди излитат у космосу по време на рецесия - справка 2000, 2008, 2020.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За всички, които си мислят, че сегашното положение е нормално, нека само да напомня, че американската революция започва, след като ин сложили 2% данък на нещо ... А днес колкон лащаме общо?
30
3
 
6
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 месеца
Кой има къща в Барселона спестявал е от закуски предполагам?
29
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 23 "България както сочат фактите си е перачница на всякакви мръсни неща" - а как е в ЕС, как е?
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 6 милиона три хиляди , айде 20 хиляди да са , са усетили позитиви от европейското развитие на България " , в буквален и преносен смисъл , си е добър процент направо .
27
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 25 ". От къде на къде държавата ще знае какво и къде притежавам." - за да плащаш данъци.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При имотите далавера може да има само ако ти ги строиш и после ги продаваш или даваш под наем. И то пак е въпрос на късмет да си на правилното място в правилното време щото ако хванеше период на рецесия имотите са непродаваеми и никой не ги иска. Пък докато рецесията приключи ще си фалирал щото разходите си вървят. Затова казвам че имотите са гадна инвестиция. По добре акции, чиста работа и не дължиш данъци за тях докато не кешираш печалба.