50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
170
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
29
 
! Отговори
Въпрос преди 5 дни
След като болниците са търговски дружества, защо не връщат пари на НЗОК, когато няма резултат от извършената от тях услуга.Това е все едно да платиш на водопроводчик за това че се е опитал да отстрани теча, но не е успял.
81
2
 
7
 
! Отговори
До 64 Германецо преди 5 дни
За прираст ако имаш и инженерите и лекарите на Меркел?Германците и франзузите се топите с канска скорост. В Париж и Берлин само църни
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 73 - Когато някой почне да набива, на непознати при това, че е доктор, та и повече от другите, диагнозата е избиване на комплекси. Ако, верно беше доктор, щеше сам да си я сложиш.
79
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Юрист 75 Наистина винаги питат хората какво работят. Мен са ме питали и "пари имаш ли?". Мога поименно да назова "лекаря".
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 73 - А ти се научи дяа четеш с разбиране, преди да врещиш. Написано ти е в скобите за човека. Много ясно, че не е безплатно, но болните не плащаха на лекарите както сега. Най-много за блгодарност кутия бонбони някой да занесе.
77
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не случайно наследството от 13 год. ГЕРБ е последни по доходи и първи по смъртност. Зад "първи по смъртност" стоят лекари. Поради некомпетентност, несериозно отношение, омаловажаване състоянието на пациента, неправилни диагнози, лекарски грешки Бг е първа по смъртност в ЕС. Обаче властта гали с перце лекарите, да не избягат в чужбина. Като ще емигрират, да емигрират. Така или иначе, няма полза от тях. Само ядат готови пари.
76
4
 
35
 
! Отговори
Вьзмутен преди 5 дни
Колко пьти ми се е искало да набия някой -когато срещнеш , алчност безхаберие , никакво внимание и отношение кьм болниятУви това е днешната действителност -дай -100 лв и ела в частният ми кабинет тук не мога да помогна , ами това е прегледа свьрши
75
4
 
30
 
! Отговори
Юрист преди 5 дни
Аз му хванах цаката! Като ходите на преглед знаете винаги ви питат с какво се занимавате.. аз им казвам, че съм прокурор и тия настръхват и стават супер внимателни! Мухахахах и така се оказа, че както нищо ми няма, че ми било спукано коляното тоя си даде номера и даже лично ме превърза
74
2
 
13
 
! Отговори
az преди 5 дни
ако може отделна статистика тия 11% дето са срещали агресия , да определят агресора от кое малцинство е ?
73
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 65, не, ти пишеш клишета! Лечението НИКОГА не е било безплатно! Набийте си го в кратуните! Плащахме всички, но не ни вписваха по фишовете колко ни вземат! Доктор съм :) И се приравнявам, защото и образованието ми е повече от тяхното! Схвана ли? Не само се приравнявам, но съм и повече от тях! Когато лекарите започнат да генерират научен труд имат право да са на моето ниво. преди това са служители и обслужващ персонал!Почвайте да мислите с тези кратуни,че заради такива като теб страната ке ***
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
д-р Николова,невролог от СТ,Загора,злобна и алчна.
71
3
 
11
 
! Отговори
Баба Гошка преди 5 дни
Кой ти знае състоянието най-добре? Доктор, който те вижда за първи път и след 3 минути трябва да види друг пациент или ти, който живееш в това тяло от както си се родил? Мислете малко преди да се доверите на някой тройкаджия лекар да ви "лекува". Тези не лекуват! Те ви режат, радиоблъчват, химиотровят и т.н. ако сте пострадали в злополука, 100% имате нужда да ви сглобят доколкотл могат. За всичко останало се опитвам самостоятелно да се оправя и също помагам с акупресира и т.н. на други безплатно
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отношението в София и Пловдив е добре, но в карловската болница който и да отyпаш няма да сгрешиш, безобразно нагли и арогантни..
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вярно е не могат да погребат един познат щото нямало място вече на гробищата.. то тука умират повече отколкото в украйна!
68
4
 
33
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 5 дни
В днешно време думата лекар е равна на думата мошеник!Малко ги бъхтят!
67
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Лекарите се оградили с охранители, както гypyто им ББ се е оградило със снaйпepисти.
66
3
 
13
 
! Отговори
Диета преди 5 дни
Сутрин за Закуска биете по един лекар, на Обяд по двама, вечер отново по един, не трябва да прекалявате с побоя на лекаи преди сън, вредно е!!!
65
10
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 5 дни
Пак сравнения наизуст. По соца лечението беше безплатно (за човека), лекарите достъпни без специални направления. Да, държаха се на ниво и бяха уважавани, но имаше защо. И не те знам какъв си, но не се приравнявай с лекар и учител. То тоя нихилизъм към всичко и всеки ни докара до това дередже докторът да те гледа накриво, а ти да го плюеш и на бой да му скачаш. Колкото преди ги уважаваха, толкова днес едва ли не са длъжни на всеки. Ами това отношение води до ответно такова.
64
7
 
14
 
! Отговори
Германец преди 5 дни
Сега разбрахте ли що сте най-бързо изчезващият народ на света ;)
63
2
 
29
 
! Отговори
Факти преди 5 дни
Процентите са много повече,хората умират защото нямат пари,да платят на алчните лекари.