Граждани срещу данък "водомер"

Народът го кръсти "данък за мафията"
5 юли 2024 22:45, Стела Стоянова
137
Граждани срещу данък "водомер"
Снимка БГНЕС, архив

„Подготвя се узаконяване на данък за мафията... Гражданите ще се поставят в робска зависимост от ВиК дружествата...“. Възмутени граждани, потребителски и професионални организации изразяват отрицателното си становище срещу вкарването на постоянна  компонента, която ще се дължи и при нулево потребление на вода.

Тя ще се добавя към променливата цена за доставка, отвеждане, пречистване, чийто размер отразява ползваните кубици, и ще се дължи всеки месец. Хората я нарекоха „такса водомер“. Въвеждането на двукомпонентната е предложена от служебното правителство в промени на Закона за ВиК услугите.

Под него са изредени получените досега становища на отговорни  институции, на потребителски и професионални организации и  на граждани, твърди „Телеграф“. На 10 юли, в средата на другата седмица, изтича срокът на общественото обсъждане, обобщаване на предложенията и внасянето на проекта  за приемане в парламента.   

Постоянната част от цената на водата трябва да се плаща за всеки имот независимо дали потребява или не вода заради изградения до него водопровод и възможността при отваряне на крана в жилището да потече вода.

„А какво ще се случи с тези хора, които не живеят в България? В затвора ли ще ги вкарат за това, че не живеят в България, и не са си платили данък „рекет“ на мафията? Или ще им продадат апартаментите със съдия-изпълнител“, пита Я. Цветанов. В проекта се предлага въвеждане на фиксиран компонент на цената за достъп до ВиК услугите, без да е уточнено на каква основа ще се определя този компонент, коментира доц. д-р инж. Галя Бърдарска от  сдружение „Глобално партньорство по водите - България“.

Тя съобщи, че „в зависимост от размера на постоянната част от цената може да се очаква част от потребителите да се изключват от мрежата, за да не плащат тази такса, когато отсъстват“.

В своето становище КЕВР не отрича цената на ВиК услугите да бъде двукомпонентна и да има фиксиран и променлив компонент, но трябвало да бъде обсъдено на експертно ниво как да изглежда. Комисията  смята, че трябва да се осигурят водни помощи на хората по Закона за социално подпомагане, тоест по 2,8 кубика на член от домакинството. КЕВР е против изваждането на регулатора от комисията.

Проектът изисква при смяна на водомера новият уред да бъде задължително дистанционен. Това допълнително ще натовари  финансово собствениците, коментират експерти. Не е решен един от големите проблеми в сградите етажна собственост - отчитането и разпределението на т.нар. общо потребление.

Законът ще вмени контролни функции на водния регулатор и ще могат да му се оплакват от ВиК услугите. Но едновременно ще могат да подават иск и в съда, като не е уточнено за какви случаи да търсят съдействие от регулатора.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: водомертаксиКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
44
 
! Отговори
Ivan преди 2 месеца
Вместо да си чешем езиците тук...да отидем на протест. На обществено обсъждане е. На 10-ти ще го приемат. Сигурен съм. Да не бъдем овце. Къде са организациите които защитават интересите на народа?
83
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега данък водомер, следващия път данък ***!
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Данък въздухомер ще има. Че ни монтират по един на мордите и на задния изход и че плащаме кат дишаме и попръцкваме, а дори и да не го правим.
81
2
 
19
 
! Отговори
Чекмеджан преди 2 месеца
Охо това нищо не е...колко още данъци съм ви приготвил. Вие какво си мислите - на инат свалих правителството, но не мислех че толкова ме мразите и пак ще има избори. Съжалявам ама трябва да купувам гласове с вашите пари.
80
2
 
27
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 месеца
Ако пак гласувате за боко, скоро и данък война ще има. И кръвен данък като прочнат да ви връщат в чували от фронта.
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам да ми плащат данък като собственик на недвижим имот такса, че водомерите са в имота ми.............Пък като не им изнася да си го изнесат на границата на собственост...
78
0
 
26
 
! Отговори
Както преди 2 месеца
Е тръгнало ще въведат и такса живот. Да си плащаш на ненаситните Атова, че си се родил. Това си е див, див, че свръх див капитализъм. Няма нищо общо с порпагандираната ни 35 години демокрация. Мирише на втора ВОСР
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата да се координира с общинските управи. В общините се подават заявленя за неползване на имота за предстоящата година и вселдствое на това не се начислява данък смет, но се плаща данък сгради. Нали има електронно управление, всичко нали е вкарано на едно място?! Да си приспадат от данълк сгради съответна сума и толкова. От една страна се говори да се плаща за смет според потреблението, от друга - за вода - на наличен уред. Има ли мислене въобще?
76
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Водата и без това е много скъпа. Какво още искат? Течове с дни не се ремонтират. Кой плаща? Ние овцете. Докато си мълчим, все ще ни тъпчат
75
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В страна е пълно с обезлюднеи села. Тези села са били навремето се водопровод. с кой акъл го мислят софийските чантаджии? А въстание , де!
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През турско е имало по-малко и по-малки данъци. Само кръвен данак остана да въведат.
73
0
 
24
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
Време е да има и такса "въздух",за въздуха,който дишаме в тази държава. Така ще задминем Османската държава дето се е плащало такса,че си търкали зъбите. Мафиотската държава се чуди как да ограбва българския народ,докато не се вдигне и ги измете всички.
72
0
 
27
 
! Отговори
Потребител преди 2 месеца
Предлагам да ми плащат данък като собственик на недвижим имот такса,че водомерите са ми в имота.Пък като не им изнася да си го изнесат на границата на собственост...
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Водомерите са си на ВиК, да си ги плащат те тия такси.
70
0
 
22
 
! Отговори
Потребител. преди 2 месеца
Преди няколко години,пролетта,кото се спукаха тръбите преди водомера,три седмици,тече вода,ВИК няма кой,да откопае спирателния кран.Наводни три имота съседни.Кой ще плаща изразходената вода...
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да си махнем водомерите.
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Варна всеки месец ВиК ти праска по 100 кубика на главния ей така. Ало? До кога ще го търпим
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива мошеници с кеф да ги крадеш.
66
1
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Всичко в България е мафия. С Винету начело! Обаче пък българите си го харесват и си го преизбират. Така че нека Винету чрез Глафчефф им нахендри и такса водомер. Те заслужават!
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
зако още изземвате пари от населението