Граждани срещу данък "водомер"

Народът го кръсти "данък за мафията"
5 юли 2024 22:45, Стела Стоянова
137
Граждани срещу данък "водомер"
Снимка БГНЕС, архив

„Подготвя се узаконяване на данък за мафията... Гражданите ще се поставят в робска зависимост от ВиК дружествата...“. Възмутени граждани, потребителски и професионални организации изразяват отрицателното си становище срещу вкарването на постоянна  компонента, която ще се дължи и при нулево потребление на вода.

Тя ще се добавя към променливата цена за доставка, отвеждане, пречистване, чийто размер отразява ползваните кубици, и ще се дължи всеки месец. Хората я нарекоха „такса водомер“. Въвеждането на двукомпонентната е предложена от служебното правителство в промени на Закона за ВиК услугите.

Под него са изредени получените досега становища на отговорни  институции, на потребителски и професионални организации и  на граждани, твърди „Телеграф“. На 10 юли, в средата на другата седмица, изтича срокът на общественото обсъждане, обобщаване на предложенията и внасянето на проекта  за приемане в парламента.   

Постоянната част от цената на водата трябва да се плаща за всеки имот независимо дали потребява или не вода заради изградения до него водопровод и възможността при отваряне на крана в жилището да потече вода.

„А какво ще се случи с тези хора, които не живеят в България? В затвора ли ще ги вкарат за това, че не живеят в България, и не са си платили данък „рекет“ на мафията? Или ще им продадат апартаментите със съдия-изпълнител“, пита Я. Цветанов. В проекта се предлага въвеждане на фиксиран компонент на цената за достъп до ВиК услугите, без да е уточнено на каква основа ще се определя този компонент, коментира доц. д-р инж. Галя Бърдарска от  сдружение „Глобално партньорство по водите - България“.

Тя съобщи, че „в зависимост от размера на постоянната част от цената може да се очаква част от потребителите да се изключват от мрежата, за да не плащат тази такса, когато отсъстват“.

В своето становище КЕВР не отрича цената на ВиК услугите да бъде двукомпонентна и да има фиксиран и променлив компонент, но трябвало да бъде обсъдено на експертно ниво как да изглежда. Комисията  смята, че трябва да се осигурят водни помощи на хората по Закона за социално подпомагане, тоест по 2,8 кубика на член от домакинството. КЕВР е против изваждането на регулатора от комисията.

Проектът изисква при смяна на водомера новият уред да бъде задължително дистанционен. Това допълнително ще натовари  финансово собствениците, коментират експерти. Не е решен един от големите проблеми в сградите етажна собственост - отчитането и разпределението на т.нар. общо потребление.

Законът ще вмени контролни функции на водния регулатор и ще могат да му се оплакват от ВиК услугите. Но едновременно ще могат да подават иск и в съда, като не е уточнено за какви случаи да търсят съдействие от регулатора.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: водомертаксиКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
21
 
! Отговори
Жана преди 2 месеца
Данък Украйна
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Варна с най скъпата вода, например- изразходваш 3 кубика- служебно ти начисляват 0700кубика от общия водомер- наистина мафия!
62
0
 
16
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 2 месеца
Като сте пр0$ти да гласувате за недоразумения така ще е
61
17
 
4
 
! Отговори
Трезвен преди 2 месеца
Идеята е много добра. Я си помислите малко. Ако около вашето жилище има сгради с продадени но празни имоти, за инвестиция. Кой ще плаща ремонта на ВиК мрежата? Само вие, ако няма начин да се вземат пари и от богаташите които са си вложили съмнително придобитите милиони в имоти!
60
0
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Да не би Пеевски да е приватизирал ВИК-тата в България,а ние още да не знаем ?
59
6
 
34
 
! Отговори
Осведомен преди 2 месеца
А знаете ли, че в Канада се продава въздух в найлонови торбички? Подгответе се! Всичко следва и тук! Мафията е навсякъде! Няма мърдане - първо ще унищожат нас, после взаимно ще се затрият! Лакомията е тази, която ще докара края на всичко земно.
58
1
 
38
 
! Отговори
Всичко е загубено преди 2 месеца
Целта е : Ако не храним монополистите, да храним съдебната система. Няма гаранция за мирен живот! Феодални владения и роби.Това сме!!!
57
0
 
47
 
! Отговори
Тома неверни преди 2 месеца
Както столичани са роби на топлофикация,завинаги техни,сега се опитват цялата страна да направят робска,на ВиК.Най дразнещо е ,че това прави правителство,поставено САМО да организира изборите,и тихичко да се оттегли....
56
0
 
46
 
! Отговори
Първо да намалят преди 2 месеца
загубите, защото Концесионерите ползват изградената инфраструктура от соца. Като кърпят на парче авариите. Нямат инвестиционни планове, или не не се извършва одит на същите. Както и безобразно ниски концесионни такси. При глобален проблем ще избягат от България. България е единствената държава в Европа, по чието трасе се губят 60% от водата. Не може винаги загубите да се трупат на народа. А печалбите за концесионера.
55
0
 
47
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
Не пиеш но плащаш!Явно търсят лесни начини за компенсиране на течовете,вместо да ги оправят.Само въздухът остана без данък-те ви демокрация по български!Не може да се плаща за неползвана услуга.Да си изведат водомерите извън двора , жилището и който иска да го ползва!Не живея на село от години и сега ще плащам за услуга в двора ,която не ползвам и не желая!Що за логика и глупост?И КЕВР и служебното одобрили!?Кой ги е избрал?Ще има бунт!Не се търпи повече това демократично робство!
54
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Постоянната част от цената на водата трябва да се плаща за всеки имот независимо дали потребява или не вода заради изградения до него водопровод и възможността при отваряне на крана в жилището да потече вода.КОМУНИСТИ БЕ!ЯЛ НЕ ЯЛ 2,50!И ТОВА ИДВА ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.А НА КОГО Е ТО?На ГЕРБ!!!!!
53
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е държавата на мафията! Оставя ни живот за да плащаме само данъци!
52
0
 
38
 
! Отговори
Безобразие преди 2 месеца
60% загуби студена вода, калкулирани в Общи Части за 216 литра месечно чистачка 2 пъти сезмично, взимат загуби на стойност 12 000 литра вода, 12 кубика минимум на месец . В някои държави студена вода до 8 кубика на домакинство е безплатна. Във вода газим, вода няма. Одтелно обмислят такса електромер. След като ни обложиха с данък въздух-зелени енергии ВЕИ-та, отделно че им плащаме присъединяването и натоварването на ел. мрежата и субсидиите ЕС.
51
0
 
42
 
! Отговори
Да го знаете! преди 2 месеца
Всички шефове на ВиК са Гробаджии!
50
0
 
45
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
Бойко така ви прецака,регулаторите са негови,и всичко в тази държава.от колко години едни и същи са шефове.и за тока и всичко от което може да се краде .ние се караме,герб,печели милиарди за Боко.
49
1
 
19
 
! Отговори
Селянин преди 2 месеца
На 1 юли махнаха ли нощния режим на тока?
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сА притИснявайте. Таксата за тУпомер още е безплатна. Всички можете да участвате безплатно в надпреварата кой да го счупи.
47
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбрахте ли защо Боко не дава регулаторите? Защото ни паричките ни отиват в неговия джоб!
46
0
 
33
 
! Отговори
Не е така! преди 2 месеца
До 38 Анонимен Ами да се вдигнем и за преноса в тока,50 лв ток 50 лв такси и 20 %ДДС егати мафията.*** докато си траем ще е така,КЕВР холдинги на ВиК и така,пък нас кучета ни яли.... Докато ходите в изборния ден за гъби ще е така! Даже са и малко таксите! Избирайте истински политици!
45
0
 
51
 
! Отговори
Възмотен преди 2 месеца
Абе лумпели излезте на улицата какво пишете тука само локуми разтягате