Спасителите в паника: Адската жега докара по-рано мъртвака

Опасното вълнение се явява се за по три часа на ден
11 юли 2024 19:52, Петър Бойчев
18
Спасителите в паника: Адската жега докара по-рано мъртвака
Снимка БГНЕС

Адската жега по Южното Черноморие докара по-рано мъртвака. Случва се нещо небивало досега - всеки ден от началото на седмицата мъртвото вълнение се появява за по три часа, коментират спасители пред “Труд news”.

Допреди няколко години то беше характерно за началото на август. После започна да идва и по Илинден - 20 юли, когато поверието гласи, че морето се обръща и взема жертви. От миналото лято насам започна да върлува през ден-два, а сега - всеки ден по различно време, коментират спасители.

“Във вторник например вълните бяха 4 бала и в комбинацията с жегата беше страшно. После морето утихна, в момента флагът е зелен, но се очаква пак за задуха вятър, да вдигне вълната и “мъртвакът” да се появи”, обясни Петър Русев, старши спасител на Северния плаж.

В същия ден - вторник, пенсионерка на 77 години е получила топлинен удар. Сърцето є не е издържало, коментираха морските стражи. Заради жестокия пек, в 13 часа вчера, Бургаският плаж беше абсолютно пуст.

“Хора няма дори по капаните. Плажуващите се изплашиха от жаркото незапомнено слънце и идват или сутрин много рано, докъм 11 часа или следобед, след 17- 17. 30 часа, говорят момчетата по вишките. Самите те са се заредили с много вода и героично продължават да стоят на постовете - такава им е работата.

В Бургас преди обед вчера, още около 10 сутринта, термометърът в града показваше 32-33 градуса. “Жегите са големи, ще става и още по- зле. Прохлада от морето може да се търси много късно следобед и да се остава до тъмно, но хората трябва да бъдат пък тогава много внимателни и за мъртвото вълнение, защото работното време на спасителите е до 18 часа”, казаха още стражите.

Водните гардове знаят кога ще връхлети мъртвото вълнение. То се появява обичайно след бурно вълнение, предизвикано от силен източен вятър. В открития Варненски залив той вдига тежки вълни, които атакуват с няколко мощни прибоя плиткото крайбрежие. След като стихията утихне, идва мъртвакът.

Плажуващите на неохраняеми ивици могат да усетят опасността още на плиткото, ако водата отнася пясъка под краката им и трудно пазят равновесие. Друг ориентир е поведението на гларусите. Ако те кацат във водата, за да търсят рибки, значи морето е безопасно. Носят ли се само във въздуха обаче, по-добре не влизайте във водата.

“Хората продължават масово да нарушават правилата. Пияни летовници има всеки ден, от началото на сезона има и няколко водни инцидента, макар да не са много сериозни, но пикът на лятото е на ход”, каза шефът на спасителите по градските ивици във Варна Дирон Ръсовски. За безопасността на плажуващите сега се грижат 40 спасители. Някои са ветерани, но има и доста млади попълнения, а екипът попълват и две дами.

При мъртво вълнение влизането в морето е абсолютно забранено. То може да погуби дори и най-опитния плувец. Ако човек плува и внезапно мъртвакът се появи правилата са две. първо не трябва да се губи самообладание. Второ, трябва да се плува успоредно на брега, за да се излезе от опасната зона, а не косо към плажа.

От началото на плажния сезон, нещастни случаи с удавени хора попариха плажуващите. 35-годишен мъж от София се удави на Централния плаж в Созопол на 30 юни. Той влязъл да спасява двойка чужденци, които били повлечени от мъртвото вълнение към скалите, но е загинал. 62-годишен бургазлия се удави в района на неохранямата зона край плаж, разположен в квартал “Крайморие”, а на 8 юли в местността “Косата” - в землището на Поморие, е изплувало тяло на мъж с неустановена самоличност - на възраст около 50-60 г., облечен в черен бански, също удавник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Опасен химикал замърсява питейната вода в Европа, откриха го и у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 седмици
До Анонимен 12 --- Ами като се закусва отрано с първак, така се получава...
14
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 седмици
"идва и по Илинден - 20 юли" ---- Шъ *** извинявате, ама както и да си го местите, Илинден си е на 02.08, както и Зарезан на 14.02. И да са пените, и да не се пените, не може да казвате на лозето кога да се разлиства, и на морето кога да се обръща. А туй, че сега се появило по-рано вълнението - айде стига, и други години си е бивало така и няма нищо общо с жегите.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слънчака, мъртвата..браво, ми сир ки.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв е тоя мъртвак, бе ***?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво е това "мъртвака"? Май някой от някое затънтено село се прави на интересен.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво е това мъртвака, не съм чувал да се говори така по Черноморието, да не е шопско изобретение това нещо :)))
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 седмици
До - Анонимен 3 : Не БаЦе, по шОпски е - МъртвакО..! :D
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 седмици
ПЪЛНИ глупости ! Всичко зависи от метео. системите над региона ! 'Мъртвак' се наблюдава когато вятъра генерира вълни далеч от брега и няма вятър по крайбрежието ! Просто периода/амплитудата на вълната е по-голям, съответно и енергията е повече, отколкото имат крайбрежните, бризови вълни ! Нищо повече ! Опаността идва от това че 'мъртвака' може да дойде при идеално време, когато никой не подозира и вс. са във водата !
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредните новоговори - първо Слънчака, сега и мъртвака, за който никой не е чувал.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всичко е наред - продължавайте да си карате таратайките...
5
3
 
6
 
! Отговори
Когато образованието преди 2 седмици
липсва, идва когато поверието гласи! Хвърляйте зарчета или гледайте на карти! Няма ли вече образовани хора на тази територия, че вече на суеверия обръщате! За явленията в природата има науката физика, геофизика, ако искате и електротехника мълнии светкавици, но за названието поверие още не бях чувал!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мъртвакаааа...на Слънчакаааа...тупс-тупс...опс-сааа *** мисиреците, откачам.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Мъртвака" ха ха ха ха, това на шопски ли е?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
***, мъртвака го има само на слънчака. Да си знаете.
1
9
 
9
 
! Отговори
FMC преди 2 седмици
Гллуппости. Мъртво вълнение е имало и рано рано Юни, юли.