Радев: Наливането на пари в МВР за техника за пожари не е адекватно

Те трябвало да отидат при военните, които реално вършат тази дейност
31 юли 2024 12:19, Стела Стоянова
36
Радев: Наливането на пари в МВР за техника за пожари не е адекватно
Снимка БГНЕС

Като неадекватно определи президентът Румен Радев решението на парламента да се дадат милиони за закупуване на техника за гасене на пожари, която да отиде в МВР, а не при военните, които реално се занимават с тази дейност в момента.

“Трябва да се заявяват открито проблемите на армията, да се настоява за тяхното решаване и да се помага на държавното, политическото ръководство да взема адекватни решения. Ще ви дам само пример - в резултат на пожарите, знаете, че преди седмица Народното събрание задължи Министерския съвет да планира и отдели огромни финансови средства за специализирана летателна техника за гасене на пожари в интерес на МВР. Аз нямам нищо против - това е основна задача на МВР, но когато говорим за национално отношение и отговорност, тук е ролята на експертизата - да заяви открито, че даването, наливането на толкова много средства в МВР не е адекватно решение”, подчерта президентът, след като връчи дипломи на първенците във Военна академия.

”Да, усилията и вниманието са добри. Но не можем с икономическия капацитет на нашата страна да поддържаме способности на две различни места, хора, техника. Не може да налеем толкова средства за техника и подготовка на хора в МВР, които се занимават с тази дейност 2-3 месеца в годината. Какво ще правят останалите 10 месеца, тъй като те трябва да поддържат изключително високо ниво на подготовка? А в това време какво става с летателния и инженерно-техническия състав на ВВС? Ето тук аз апелирам за държавнически подход”, допълни президентът.

На церемонията във Военна академия в София присъстват и министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, шефът на военната комисия в парламента Христо Гаджев. Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво днес получиха 7 офицери от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" на факултет „Национална сигурност и отбрана", както и 75 офицери от различните специализации на специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" от професионално направление „Военно дело" на факултет „Командно-щабен".

Сред завършващите има и трима военнослужещи от Република Северна Македония. Поканена на церемонията бе и посланичката на Скопие у нас Агнеза Руси Поповска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Даскалица преди 1 месец
Предлагам да се издаде указ всички пожари да се гасят от новите коли БМВ3 Мпакет.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военните нямат даже и 1 нормално работещ струг и една нормална фреза, вие викате имали техници и бази. И всичко живо дето работи там е с връзки и протекции по тия бази. С връзкари качество не се прави.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Летателната техника за гасене на пожари трябва да е към военните т.е МО. Те имат кадрите, техниците, базата за ремонти и пр. и пр." - Моля? Какво имали военните? Кадри? Техници? База? Нямат нито едно от посочените от теб! Да не говорим, че авиацията в България е мъpтва и то именно заради хора които са си прекарали живота в този "бизнес", а не заради друг. Другите хора са били заети да работят други неща. Всъщност аз не си спомням президентът каква професия е имал преди да стане президент...
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като даваха репортаж по телевизията как едни уж военни дебeлаци с шкембaци едва се качват в едни военни машини с тях да борят пожари, веднага ми светва една лампичка, че в армията само се раздават пари на поразия без хората дори да са годни за упражняване на тая професия, та точно на такива ли ще даваме още пари?!?!? Сега те получават заплати, а ако стане война същите ще искат да ви юркат вие да воювате вместо тях, а те да ви командват.
26
2
 
1
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 1 месец
до 1; - Ти от глобалното затопляне ли си толкоз поумнял !? А българското затопляне, и то ли е към глобалното?! Случайно да знаеш, че преди 30 години у нас имаше хиляди микроязовири , язовирчета и прочее водни обеми? Днес всичко това го няма, няма кой да охлажда, няма откъде да се вземе вода за гасене, за напояване.Всичко е сухо! Тогава всяко горско стопанство залесяваще по 2-3000 дка нови гори, сега само се сече ,уж естествено ще се възобновяват, а стават тръни и драки. Та ние затопляме, не друг
25
4
 
7
 
! Отговори
Изобщо не преди 1 месец
го е напекло Радев. Точно това правехме в казармата - химическа рота с едни грамадни разливни станции които дублират като пожарни и отделно ротата имаше бронирани противопожарни костюми и противодимни противогази + инжинерните бригади с цялата техника за копаене. Отнедлно тежките хеликопери . Лично участвах в 2007 пожарите в Старозагорско и ги погасихме успешно. Разбира се тогава бяхме хиляди войници а сега наборни няма.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Летателната техника за гасене на пожари трябва да е към военните т.е МО. Те имат кадрите, техниците, базата за ремонти и пр. и пр. На МВР се дадоха огромни суми да БМВ по 300 000 лв. бройката, джипове и пр. а МВР е най пълното министерство на пенсионери които са на пенсия и заплата и никой не ги пипа. Защо? Като искат да работят и до 60г. но без пенсията. Пенсията след 60години.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев го е напекло :) Според него армията гаси пожари, лекарите арестуват престъпници а полицаите трябва да се занимават с откриване на банкови сметки ! Митничарите ще лекуват хората срещу хонорар разбира се. А президенството трябва да се управлява от гей сдружения ... че то май си е така кво
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полицай донесе в МК гърне с 2300 монети от Калояново време и всичките заминаха за Бояна да ги броят!
21
7
 
9
 
! Отговори
боклук преди 1 месец
Радев импийчмънт предател !
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ Е ТОВА? Не виждате ли, че това е генетично модифицирания РЕЗИДЕНТ на Бай ТОШО!
19
2
 
2
 
! Отговори
прав е да съкратят преди 1 месец
бройката и да им намалят заплатите . за 3 месеца в годината , кат парното за 5 месеца на година и сега 9 кожи . ахахахахахаха
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напомнете на хората колко милиона ще дадете за въоръжаване на тия остарели Страйкъри, вместо да заделите още малко и да купите самолети за гасене. Един CL-415 струва 35 млн. евра. Един малък AT-802 може да се ползва за малки пожари и струва 2 милиона. Модифициран C-130 за гасене ще излезне около 50 млн. Grumman S-2T ще е 5 млн. Бериев ще е 40 млн. Ил-76 ще излезне 50-60 милиона. Dash/Q400 ще е 30 милиона. Напомнете ми тоя каква професия имаше, преди да стане президент, че още нямаме самолети?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и ти си постоянно неадекватен ама си вземаш по 20бона заплата ,че и бонуси !
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКЪВ ТИ ПРЕЗИДЕНТ БЕ...ТОВА Е ОГНЕБОРЕЦ - РЕЗИДЕНТ!
15
5
 
5
 
! Отговори
петюююю преди 1 месец
рундююю кога се пенсионира? Остана ли му още служба, че ни писна от него.
14
0
 
9
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
В САЩ всяко лято има дежурни съгледвачи на кули през 30 километра , които гледат за пожари. Тук за пожара разбираме едва като наближи населено място. Друг проблем жиците на енергото, които не се подържат и клоните на дърветата ги допират поради липса на редовна сеч на близките дървета. Проблем са и фотоволтаиците правени с евтини елементи и жиците до тях безразборно. Статичното електричество дава искра по трасето и готово. Има и умишлени палежи за разчистване на терени за фотоволтаици и др.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОКАЛ, КОКАЛ, ЯЙЦА, ХЛЯБ и ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО МАГАЗИНИТЕ КОЛКОТО ЩЕШ И ЕДИН ОГЪН НЕ МОГАТ ДА ИЗГАСЯТ..... но ПАРА ТРЕБА ЗА ТАЗЯ ЦЕЛ наречена КУПУВАЧ ТРЕПАЧ - за да има ПОЖАРНИКАР ОГНЕБОРЕЦ БОЯНСКИ ПАЧКИ ЗА ТРЕПАНЕ НА огньове по време на МАЧ!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентина пак противопоставя българи срещу българи! Не е спрял и откакто стана Президентин, само боричкания и дребни заяждания! Е така, да буни държавата! И не иска като мъж да каже -Аз съм с Русия, или аз съм с Германия, или с Тръмп! Не! Присъщо поведение за лекомислещите! Какъв му е проблема сега? Пак да насъсква, този път пожарникари срещу военни!
11
0
 
6
 
! Отговори
Дневника е подправен преди 1 месец
На МВР им взеха нови БМВ та щото всеки с тунунг за 20 хилки бяга от проверка от страх да не му вземат "висчко което има" -колата с тестерите дето по производител дават 9% грешка и ако не се калибрират поне всяка година още толкова. Другата причина е , че въведаха високи изисквания за бензиновите коли при преглед, а дизела си затварят очите , защото икономиката се крепи на траспорта, който е 100% дизел. Ако въведат и за дизела -закривай икономиката става работата... Астрите нямаше как да минат...