Евтини китайски дрехи заливат родния пазар

Те са евтини, но пълни с опасни химикали
12 юли 2024 15:40, Инна Ангелова
40
Евтини китайски дрехи заливат родния пазар
Снимка: Pixabay

Китайските интернет платформи за пазаруване на домашни потреби и дрехи стават все по-популярни, а българинът не спира да пазарува от тях. Цените са ниски, а доставката е безплатна, което ги прави идеални за българския пазар.

Китайските онлайн магазини имат изобилие от артикули, но не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за риск за здравето, пише в-к “Труд”. От асоциация “Кръгов текстил” алармира, че всички такива китайски стоки са вредни.

От организацията посочват, че независими разследвания са разкрили високи нива на опасни химикали като олово, перфлуороалкил (PFA) и фталати в продуктите, надвишаващи нормативните ограничения на ЕС. Две китайски платформи заливат интернет пространството с агресивна реклама, атрактивни снимки на предлаганите стоки.
Рисковете обаче са големи.

Тестове в Южна Корея са открили, че детски артикули съдържат фталати 428 пъти над разрешените норми.
Наличието на токсични химикали в материалите е свързано с рискове за здравето както на потребителите, така и на работниците в производствените вериги, заявяват от браншовата асоциация.

"Повишаването на търговията през платформи води до опасности за здравето, повишени екологични вреди и пречки за устойчиви бизнес модели, които Европейската комисия насърчава. Тези китайски онлайн платформи субсидират поръчки под себестойност и залагат на агресивна реклама. По този начин отнемат пазара от местните търговци, включително тези на втора употреба. Макар потребителите краткосрочно да печелят от ниски цени, това елиминира конкуренцията, грижеща се за добрите търговски условия", пишат в писмо до медиите от "Кръгов текстил".
"
Безспорно е негативното влияние върху околната среда. Както знаем, модната индустрия допринася за 10 процента от глобалните въглеродни емисии. Стоките, продавани през китайските платформи, са предимно от пластмаси и нерециклируеми материали. Бързият производствен цикъл и ниската степен на повторна употреба допринасят значително за увеличаване на текстилните отпадъци", казват българските текстилни производители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейските производители трябва да се научат да произвеждат и продават евтино. Тва е положението. Фталати-малати са глупости.
16
3
 
19
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 месец
Щото е евтино е вредно, м?!? Всичко, което не е китайско е менте!!!Нещо като кривите краставици, щасТливите кокошки, птичи грип и незнамсиощекакви измишльотини!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ама вие искате евтино и много качественно.....
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от Индонезия и Бангладеш сигурно са много екологични!Че са поръчка на големите търговски марки който слагат безбожни надценки после.
13
10
 
12
 
! Отговори
клиент преди 1 месец
Това е поредната търговска война, която китайските производители водят с дребния бизнес на Европа - да бъде унищожен и смазан с ниски цени. Само си представете как едни обувки може да струват 5 лева или рокля 6??? Та това си е направо война в класическия стил!! Не купувачите, а правителствата трябва да си зададат въпрос защо допускат на европейския пазар *** с неизвестно качество. Път на коприната - ето ти го пътя - смазване на всичко, което произвежда по пътя ти...
12
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еееее , навремето си имахме БДС , контрола беше за сичко от хляб до пирони , но и си произвеждхме всичко , че и за иснос правехме . Това е времето когато имахме истинска държава .Нека младите да знаят , че сме имали държава , с ред , дисциплина , качество , възпитание . Държава в която такива като Азис щяха работят в стола на завода и нямаше да се допусне да се развращава поколението .
11
3
 
3
 
! Отговори
Шокинг блу преди 1 месец
Ей,на туй му викам ,,новина" !
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Има и скъпи китайски парцали. Преди години, купувам аз нещо уж марково. Зарадвах се, че си намерих моя номер дреха. Прибирам се вкъщи и гледам етикета. Произведено в Китай.
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да купувам китайски стоки, отколкото да финансирам ракетите, избиващи руски деца в Донбас.
8
1
 
9
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 1 месец
сериозно ?! не може да бъде !
7
1
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Никой не те кара насила
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имаше голямо родно производство, което да беше под заплаха и да стурваше мнго работни места, бих се засеганал ...
5
18
 
8
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
Не купувам евтини китайски парцали.
4
6
 
33
 
! Отговори
Кинжал преди 1 месец
Ах новата опорка щом е евтино е опасно трябва да се купува от евро търговец с 500 процента надценка за да е безопасно.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде че да си накупим? "Марковите" са за малките деца да се радват на цената и етикета ...Все едно и те не са китайски и турски фалшиментаци
2
3
 
5
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Чао Ен:)))
1
3
 
34
 
! Отговори
Честито еврожендари преди 1 месец
Много ясно, трябва да се купуват от вредните европейски стоки с 12000% надценка! Как ще купувате китайски! На хора като дебелян бизнеса няма да върви!