30% от българите са застрашени от бедност

Всеки четвърти не може да си позволи качествена храна
16 юли 2024 16:28, Нели Христова
185
30% от българите са застрашени от бедност
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. 9,5% от населението на Европейския съюз не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, с 1,2 процентни пункта повече в сравнение с 2022 г., когато данните са за 8,3%, сочи изследване на Евростат.

Според европейската квалификация "човек в риск от бедност" е гражданин, който живее с поне един от трите риска: бедност, тежки социални и материални лишения, и домакинство, в което малко хора работят.

През 2023 г. броят на хората в риск от бедност на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%). От друга страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%).

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8 процентни пункта. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта). За разлика от това, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики – всички под 4,0 процентни пункта.

Други изследвания на Евростат сочат, че най-много хора, застрашени от бедност, са отчетени в Румъния – 32%, България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности са отчетени в Чехия, Словения, Финландия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом не мога да се размина от диви селяни в магазина, значи са около 50%, тук-таме скача некой от мост, понеже си е пресрочоил кредита и го търсят :)))
47
4
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
А НЯМАШЕ БЕДНИ , НЯМАШЕ ВТОРА РЪКА ХОРА , НЯМАШЕ ВТОРА РЪКА ДРЕХИ , НЯМАШЕ ФАЛИТ НА БАНКИ , НЯМАШЕ РАБОТЕЩИ БЕДНИ , НЯМАШЕ ГЛАДНИ , НЯМАШЕ БОСИ , НЯМАШЕ НЕОБРАЗОВАНИ, ..................НЯМАШЕ БАНАНИ !!!
46
1
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 2 месеца
А ти какъв си, сигурно някой офис мишoк с 5 диоптъра очила на 1800 лева заплата ама са ти обещали развитие и да ти вдигнат заплатата с 200 лева на четвъртата година ако си лоялен към великата им фирма, тръгнал да обижда таксиджиите дето хората работят по 12 часа и си изкарват 6-7 хиляди лева на месец. Защо да не почиват в Гърция?
45
3
 
4
 
! Отговори
Важното е да сме в преди 2 месеца
Клуба на Богатите! Само, че богатите трудно оставят остатъци от яденето! Не е важно какво можеш да си купиш с една заплата, ама е важно да е висока (за да се фука) ! Ганьиа още не е разбрал, че като расте заплатата, расте и инфлацията и оттам следва, че още по-малко можеш да си купиш нещо! А за 30%-те процента са все още много много ниски, за да му влезе в главата на българина да избира истинските партия! Най свежия пример е Величие! Може би трябва да е 30% грандомани!
44
4
 
8
 
! Отговори
Хейт преди 2 месеца
Сигурно са онези 30%, които са гласували за Баце. Статистиката съвсем се връзва.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко евроатлантическо
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
41
2
 
15
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 месеца
70%!!!
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази държава е построена при социализма . Има доказателства безброй .Това че не се говори за най-успешния период на държавта , не означава , че не е съществувал .
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз съм от тия
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А големият процент българи - къмто 60%, си живеят направо мизерно. Като извадим десетината, които крадат като за световно.
37
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 25, бях в Гърция за пръв път от 20 години. Изумих се, че в района на Кавала бъка от БГ таксиджии! Уж нямали пари! държавата им извивала ръцете... а са в Гърция на почивка. Жените им също се познават лесно. Шишкавки, с черни изсъхнали коси вързани на опашка. Говори на "сладур" и с дрехи от битака Щом тези могат да си позволят да пътуват до Гърция.... българите наистина са богати. Най-простоватата прослойка вече пътува за лятна ваканция! Просто обичат да мрънкат като ***.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсолютно всички са застрашени от бедност, ама онези още се правят на вечни и елитни.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учения пише в Днес, щото друго не може да прави, така и с "висшистите", дето после не могат да си намерят работа :)))
34
5
 
6
 
! Отговори
до 24-ти преди 2 месеца
Та нали това е стандарта за света? Нали това ни се втрива в мозъците от сутрин до вечер? Ето, така едно нещо, което е най-нормалното нещо на света, се превръща в недостижим блян за 60-70% от населението. И не, не защото са глупави или некадърни. Просто системата е организирана по този начин, някой трябва да бъде ощетен, за да може 5 богаташа да се качат на пластмасова подводница, не за друго ами от скука и да станат на саздърма за милиони. Дефиницията на безсмислено.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Питайте оня свещеник Фори светулката .През соца нокй не го закачаше за нищо , а той най запаления демократ на новото време .Сега идете и го вижте къде и как живее и дали харесва новия строй .
32
7
 
14
 
! Отговори
Бай ви Тодор преди 2 месеца
Да ви е честита демокрацията и евроатлантическите ценности!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ко били учили, е какво да учат в държавата на мутрите :))
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе стига с тия имоти .Богат бил българина защото цените на имотие били високи и купувал . Богат ама на кредит , леко да залитне с вноската и се оказва , че ще повиши статистиката .
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20, приятел с 2 висши образования, двойно дипломиран специалист, живее на минимална пенсия. Няма вид на русофил, но либераст също не е.

Спонсорирани публикации