30% от българите са застрашени от бедност

Всеки четвърти не може да си позволи качествена храна
16 юли 2024 16:28, Нели Христова
185
30% от българите са застрашени от бедност
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. 9,5% от населението на Европейския съюз не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, с 1,2 процентни пункта повече в сравнение с 2022 г., когато данните са за 8,3%, сочи изследване на Евростат.

Според европейската квалификация "човек в риск от бедност" е гражданин, който живее с поне един от трите риска: бедност, тежки социални и материални лишения, и домакинство, в което малко хора работят.

През 2023 г. броят на хората в риск от бедност на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%). От друга страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%).

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8 процентни пункта. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта). За разлика от това, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики – всички под 4,0 процентни пункта.

Други изследвания на Евростат сочат, че най-много хора, застрашени от бедност, са отчетени в Румъния – 32%, България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности са отчетени в Чехия, Словения, Финландия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фалшиви новини, путиниска пропаганда, в рая на земята ЕС , няма бедни
67
4
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
Токмаков , ТОВА ГО ЗАЯВИ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ , ЗАЩОТО СА ИМАЛИ ВСИЧКО И НАВЯРНО СИ СЪЗДАДЕН ОТ ТЯХ ПО ТЯХНОТО ХУБАВО ВРЕМЕ - СОЦИАЛИЗМА !!!
66
2
 
4
 
! Отговори
До Токмаков преди 2 месеца
Видимо не си нормално
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е че онези 240 имат крадено за 9 поколения напред. Народа спи зимен сън.
64
7
 
5
 
! Отговори
Голям праз преди 2 месеца
90% от тези 30% са от шведското малцинство
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Токмаков Поредния комунистически мислител :)) Те искат да работят, ама с тези мизерни заплати как да стане работата мен :)))
62
6
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 2 месеца
Искаш да кажеш че България е била страхотна държава преди 1944г. 5-та икономика в Европа. Комунистите са съсипали всичко. Сега трябва да в градим наново.
61
12
 
8
 
! Отговори
Токмаков преди 2 месеца
Добре че дойде демокрацията та да излезем от комунистическата мизерия. Човек който не го мързи не може да е беден. Тези трийсет процента са от онези които хем не искат да работят хем не искат и да учат. България е свободна страна.Тези 30 години са най добрите в живота ми. Имам си жилище кола. Обиколих Европа и част от Света. България - няколко пъти. Ще кажа че социализма е най голямото зло а Русия - проклета да е за злините към България.
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да ви кажа , че преди демокрацията Гърция , Румъния и още няколко държави не можеха да ни стъпят на малкия пръст . Ако не знаете от къде идва израза -изпаднал германец , вижте в историята .България е била страхотна държава преди демокрацията
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви 30% процентите са 80,а като приемем еврото,ще станат 90 %.
58
2
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
до РУСОФИЛЕ .... , КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ И РУСОФИЛСКИ !!! И НЯМА СТИГАНЕ !!!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вгърция ходят дивите селяни, после се хвалят че били там :))) Иначе Черноморието ни се е превърнало в кланница :))
56
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Един таксиджия като чу -1500 лв заплата и вика ти сигурно работиш за прикритие през другото време - обираш я апартаменти я банки
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 51, прав си. Но е факт, че Гърция се е превърнала в третокласна дестинация. И щом дори таксиджиите са там... си е ясно, че масата се е замогнала.
54
3
 
10
 
! Отговори
Е как така? преди 2 месеца
Според промяната, кирчо и кокорчо, последните години под мъдрото им управление, цъфтим и връзваме. Пенсионерите буквално се чудят къде да харчат завишените пенсии. Сега тази статистика е поръчана от някои недоброжелатели.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Промяната е факт
52
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рано или късно ще си върнем социализма , иначе виждате , че не може да има развитие на държавата като цяло . Разказвайте на децата , че навремето сме имали истинска и развита държава , и рано или късно тази срамна част от 34 годишната история ще свърши
51
5
 
4
 
! Отговори
РУСОФИЛЕ БАНко преди 2 месеца
Ти беше и си българин втора ръка, защото си рузки евфазиец първа ръка
50
0
 
3
 
! Отговори
Лека жена преди 2 месеца
Ужас е! Бедността беше най-големия ми страх. От години живея в страховете си. Ужас! Още малко и ще ги довърша. :)
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ви кажа истината защо българите ходят в Гърция . Първо ходят за няколко дни , не е като да отидат доволно 2 седмици на почивка . Второ заради цените , както и да го въртим , цените при нас на морето са много високи , а качеството ,,,хм знете . Трето , достъпа до морето е ограничен от всякакви бариери , платени паркини , сякаш не отиваш на море , а влизаш във военна зона , толкова е заградено . Не на последно място заради децата , те искат море , а не денонощна чалга и балони . Затова там .