Горските проверяват ударно: 500 лв. глоба за барбекю в гората

За фирмени купони санкцията е 1000 лв.
16 юли 2024 13:08, Петър Бойчев
59
Горските проверяват ударно: 500 лв. глоба за барбекю в гората
Снимка Пиксабей

До 500 лева глоба заплашва всеки, който обича да пали скара и барбекю сред природата. Заради зачестилите пожари инспектори от Регионалната дирекция по горите в Пловдив правят засилени проверки за палене на открит огън.

Само за последните дни петима нарушители бяха одрусани със солени глоби. Те са засечени в района на селата Ситово и Добралък. Огньовете са били загасени незабавно, а на майсторите на пържолите на открито са съставени пет акта за административни нарушения по Закона за горите.

Санкциите предвиждат глоби от 200 и 500 лв. за физически лица, докато за фирми сумата скача до 1000 лв.

Заради 40-градусовите жеги под тепетата през уикенда стотици пловдивчани си организират пикници в местностите Копривките, Студенец, хижа "Здравец" и Бяла черква. Масова практика е да се палят огньове, за да се въртят шишчета и пекат пържоли. Това обаче създава огромен риск от пожари, предупреждават инспектори от РДГ. И уверяват, че проверките по изпълнение на спазване на мерките за безопасност в горските територии продължават и ще бъдат особено засилени през почивните дни.

От началото на тази година до момента в Пловдивско са възникнали 18 горски пожара, като са засегнати 8233 дка. Само през юли 9 огнища са опустошили 8091 дка.

Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях, предупреждават от Регионалната дирекция по горите, пише Марица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си патрон, няма глоба..
34
6
 
3
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 месец
Никой не ходеше по голяма нужда, а по малка всеки където намери - както е и сега. А и между другото и сега няма химически тоалетни по горите. То в градовете няма вече градски тоалетни, а ти за горите питаш. И да знаеш - тогава по горите и полянките беше по-чисто от сега. Къпехме се в реките. Беряхме гъби.
33
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Барбекю в ресторант на морето е по скъпо.
32
1
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
до Ехххх А къде ходихте по голяма нужда като излапате салатите и мръвките бе?:):):)Тогава химически WC нямаше:):):)
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1Явно има луди много. Не връзват, не вдяват, пък се пишат юнаци. Акъл на дете на 2 годинки. Разсъждения на предпубертетни изхвърлящи се дечковци. Ако затрият света ще им е най-кеф.
30
2
 
10
 
! Отговори
Планинар преди 1 месец
Да проверяват в неделя на Витоша какво става, планина която уж е защитена територия, как се спира навсякъде с тия коли, и покрай реката между Златните мостове и Ветровала какви огнове, пламъци и пушеци се носят. То да отидеш по това време там си е прострелване в крака, но имах нещастието да видя изпълненията на Б.Г. Човек нито чист въздух може да диша, нито спокойствие да види, нито като истински турист да се разходи - коли и лудница навсякъде. Пишете глоби наред и не ги жалете, пари имат!!!
29
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
500 са малко. Трябва всеки присъстваш да се глоби по една заплата, а ако не работи - една минимална такава. Плюс да им се ударят по 5 тояги на голо, на жените може и не на голо.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8При 40 градуса пек ако не си приготвиш топло ядене на общото место, ще вземе да те хване ангина от студеното.От такива "умници" не остана дърво в гората. Лесно се пали на общото. Прави си скарата у вас на балкона или на баба ти на двора на село, нали си специалист по палене на огньове. И си глесдай кефа. За общото - солени и събираеми глоби, който не се сеща сам.
27
4
 
12
 
! Отговори
еххх преди 1 месец
Спомням си когато бях дете (преди 30-ина години)как нашите и техни приятелски семейства се събирахме 4-5 коли и ходихме на пикник в планината в неделите. Родителите оградят с камъни огнище. Опънат едни одеяла. Ние децата играем федербал, гоним се, крием се. Майките правят салата, а бащите играят карти и табла. После мятат едни мръвки на скарата. Наядем се, па полегнел на сянка под дърветата. И накрая с едни туби вода се полива огнището, че да се изгаси. Обере се всичкия *** - до последния фас
26
0
 
10
 
! Отговори
нека преди 1 месец
Да глобяват не само барбекюто в гората, а и ромите, които палят гуми, *** или каквото им падне
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
500 лв е нищо за нанесените щети за стотици години напред.
24
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Правилно! Сeлените палят огньове където им падне! Глобявайте ги солено!
23
0
 
8
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 месец
ГОРСКИТЕ....НЕЩО ЗА НЕКОННА СЕЧ И ЛОВ ГЛОБИ....ИЛИ СИ ПЛАЩАТ....СКАКТО И ЗА УМИШЛЕНИ ПАЛЕЖИ ЗАРАДИ БЪДЕЩИ ФОТОВОЛТАИЦИ....КАТО ПОЧНАТ ДА ВИ КОПАТ ПО ГОРАТА ЩЕ СЕ СЕТИТЕ ШУМКАРСКИ-МИТНИЧАРИ....
22
0
 
4
 
! Отговори
Испанеца преди 1 месец
Я да отидат на момина скала да видят огнъовете
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Барбекю на плажа и в парка е също толкова опасно. Да отидат да проверят дюнерджията от Смолян кога си е мил последно ръцете, че 4ма са в болница. Да тръгнат и да следят дали салатите са мити, дали персоналът си мие ръцете след цигарите на работното място. Половината фризери навън са в отвратителна чистота, направил съм снимки и директно ще съдя тези, които е трябвало да следят за чистотата на фризерите
20
0
 
14
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 месец
ИНАЧЕ ТЪМНОСИНИТЕ КАТО ПАЛЯТ ГУМИ ДА БЕРАТ ЖИЦА ПРОБЛЕМ НЯМА....ЕТНИЧЕСКИ ПОТРЕБНОСТИ....
19
0
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 месец
Просто режете субсидии наред(което ви е работа) и маганете регулярно "шведите" като са в гората.Простите овчари за угар също палят.Хайде знаем се ,кой прави пожарите!!!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредна дивотия.
17
1
 
13
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Всички *** са научени от малки да палят огън където решат в гората и да пекат кюфтета на скарата:):):)Имам един нов съсед дошъл от ямболските села къде разказва с гордост колко чевермета са изпекли из горите и как маса и пейки се сглобяват на момента с брадвите и сеч на дървета:):):)Викам му един път на майтап като го бях взел на гости в Гърция със семейството...аре днес да си направим горе едно барбекю сред природата:):):)Вика....аааааа не,тук ше ни глобят дебело в Евро:):):)
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един познат пишман бабаит го хванаха в Италия да кара докато говори по телефона и с 20 км/ч над ограничението. 935 евро глобичка. Направо му доака. *** нямам кеш . Разбира се господне, ето пос терминал. *** тя карта, то парите...Разбира се господине, заповядайте с мен в окръжното да изясним погасяването на задълженията ви. Сетете се как кара вече в Италия :))))