Залети сме от евтини китайски стоки, които могат да са бавни убийци

Най-явни примери са детските играчки, електроуредите
16 юли 2024 18:30, Анисия Иванова
130
Залети сме от евтини китайски стоки, които могат да са бавни убийци
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 Рискът от евтини стоки с неясен произход на пазара расте. От дрехи и играчки до храни сме залети от стоки, които могат да ни навредят по различни начини. Европа налага мерки, които мащабните компании за евтини стоки се опитват да избягват през вратичките в законите. Тази и още теми коментира Богомил Николов, изп. директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Китайските сайтове Temu и Shein набират все повече популярност в Европа и у нас. Онлайн магазините предлагат всякакъв вид стоки на много ниски цени, което подбива пазара, като го залива със стоки със съмнителен произход и качество.

Много от съставките, използвани за производството на тези продукти (особено дрехите), не отговарят на мерките и регламентите за сигурност, като могат да са дори вредни за здравето. Националната асоциация "Активни потребители" наблюдава ситуацията отдавна.

"Европа и ЕС са местата с най-високи стандарти за стоките. Най-явни примери са детските играчки, електроуредите и други.”

Производителите от Китай, които искат да изнасят в Европа, трябва да се съобразяват с изискванията, които имаме тук. Повечето такива “марки” имат хъбове и складове из континента, които допринасят за по-бързата доставка. Стоките, които пристигат директно от Китай, минават като малки пратки под 35 евро, защото те не подлежат на мита.

“Коварството на съставките, които се използват за направата на тези продукти, са бавни убийци. Те няма да ви съборят веднага, но след време може да са пагубни”, коментира гостът.

Внесено е предложение за налагане на мита върху този тип пратки, за да се избегне масовия внос на евтини стоки.

Богомил Николов разказва как в асоциацията се работи върху различни проекти, които да помогнат на потребителите. Той коментира още, че винаги ще има органи на властта, които и да могат да се справят с този масов проблем, няма да го направят.

Един от проблемите, които ни преследват от години, е направата на сирене по неправилния начин. Много имитиращи продукти се наименоват като истински, което предоставя фалшива информация на потребителите и застрашава тяхното здраве.

“Пазарът винаги може да се намества и да се саморегулира”, убеден е Николов.

Исканията на асоциацията са свързани с това да се дава яснота на потребителите за това какво си купуват и как е направено то. Николов коментира, че тяхното желание е клиентите и купувачите да не бъдат лъгани и мамени в името на това да си купят стока, която ще им навреди.

Друг огромен проблем при средностатистическия потребител е бързият кредит. Тези фирми продължават да мамят потребители със скрити клаузи и “малък шрифт”, с които успяват да наложат непосилни лихвени проценти. Тези компании имат безброй технологии за постигане на целите им, без да защитават потребителите си.

Друга популярна тема от изминалата седмица е свързана с децата, които се натровиха от бисквити със забранени вещества в състава. Николов коментира, че е много лесно да се вкара сложно наименование в етикета на един хранителен продукт, който да е с неясен произход, но поради липсата на знания в областта, хората все пак да се подлъжат.

Той е категоричен, че трябва да има добър ред за продажбатра на тези вещества и храни.

Какво е бъдещето на евтините стоки и ще продължат ли да заливат пазара? Как да се справим с измамните търговци? Как можем да се защитаваме от евентуални поражения от този вид стоки?

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога нищо китайско, пълна забрана трябва. Браво на Европа.
118
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Този шегобийко знае ли някакви стоки, които не са от Китай. Или само ако ги купуваме от прекупвачи, т.н.бизнесмени, на 3ни цени са "безопасни":)
117
0
 
10
 
! Отговори
Скандален случай преди 1 месец
изнесен от лекар. Лекарство срещу рак, струващо 300 лв, произведено в Индия. Български спекулант го продава за 1300 лева в България. Сърдете се на спекулантите по веригата, същите които напират за евро и ви пробутват второ качество храни от ЕС, за да не губели от превалутиране. Печалбата за тях, негодната храна и стоки за нас на тройни цени. Докато не озаптите спекулантите с таван на цени и местно производство, сега 90% от некачествена храна е внос, ще продължават да ви тровят. Но ЕС не дава
116
1
 
6
 
! Отговори
Да обясним преди 1 месец
Още 1972 година след посещението на Кисинджър в Китай десетки хиляди американски фирми си изнесоха производството в Китай. Заради евтината работна ръка. Същото прави Германия в момента изнася производствата си, заради евтини ресурси в Индия, Китай и САЩ. Вече почти няма дреха или обувка произведени в САЩ или Великобритания, пералня, телевизор на голяма фирма, всичко е от АЗИЯ. Какво правят нашите спекуланти, режат етикатите за първо, второ, трето качество, и ти продават всичко като едно.
115
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На китаеца и идииеца не му пука, произвеждат отровни пластмаси и метали за съдове и играчки и ви ги продават без никакъв контрол. Тия две мизерни комунистически нации ще затрият света. Те дори нямат въздух за да дишат в градовете си от замърсяване. Не знаят какво е стандарт, не знаят какво е охрана на труда. Пълен потрес от тия две селски нации, ако да са на хиляди години и да са измислили много неща. Ужас и страх
114
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българския алеков герой е на принципа "ша мар да е, на аванта". Абе, може играчката да мирише на см ърт, ама ще я купи на "детето" щото е "същата". Ще си купи и други неща от същия китайски сайт, който преди три месеца му е продал некъв пълен шрот, ама щшото бил "същия" като от някоя известна марка, само че "много по-евтин" и после пак ще го хвърли, но от това нищо в поведението или мисленето му ням да се промени. *** че играе една игра със себе си - опитва се сам да се надхитри ... и успява.
113
3
 
6
 
! Отговори
Wert преди 1 месец
Скоро европейците ще започнат да работят като китайци и получават китайски заплати.
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, спомням си онези евтини китайски чаршафи, които се продава масово през 90-те и все още се ползват от хотели, в които иначе цените са над средните. Доказано отключват алергии и освен това са неприятни на допир, но продължават да се ползват. Като видя, че хотел ги ползва, това ми е достатъчно да разбера какво е нивото на собствениците и на хотела.
111
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на наще търгаши са отровни
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютни глупости.
109
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дойде Тему , показа реалните цени , а вземете под внимание , че също имат надценка .Хората масово започнаха да купуват от там и о,чудо стоките са отровни . Същите стоки но 10 пъти по скъпи са напълно безопастни .
108
0
 
4
 
! Отговори
Моше преди 1 месец
До чорбаТему е дъщерна фирма на Pinduoduo. Какви щати, какви 5 лв?
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно , при социализма си призвеждахме всичко . Едни китайски кецове си спомням , това е .
106
2
 
7
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВЕДНАГА ВНОСА преди 1 месец
НА ВСЯКАКВИ ПЛАСТМАСОВИ ИГРАЧКИ > ПРИРОДАТА НЕ МОЖЕ ДА ГИ АБСОРБИРА
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родните спекуланти са шефове на този не работи за потребителите, за това никой не можа копче да каже на банките, моб. оператори и модерната търговия които ни грабят като за последно. Та заради такива пасивни тъфаци като този ни тровят със сирене с повишено водно съдържание, брашното е тип 650 и картела с млякото и млечните продукти толкова се разду, че минах на сирене президент, френско сирене и мозцарела и ми е по-евтино дори!
104
5
 
0
 
! Отговори
чорба преди 1 месец
Чорба.джиите на те-му са от ща-ти-те. проверете все пак!!!!!!!!!!!
103
1
 
28
 
! Отговори
Моше преди 1 месец
Купих си наколенки от Тему за 6 лв с безплатна доставка. Полвам ги вече почти 3 месеца и не са мръднали. Същите, ама абсолютно същите, дори снимките които ползват са едни и същи в Емаг са малко над 50 лв плюс доставката. Мисля това показва кой е заинтересован от подобни забрани.
102
0
 
18
 
! Отговори
КО, НЕ ! преди 1 месец
"Много от съставките, използвани за производството на тези продукти (особено дрехите), не отговарят на мерките и регламентите за сигурност, като могат да са дори вредни за здравето." / "Внесено е предложение за налагане на мита върху този тип пратки". Т.Е. НЕ КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО С ЛАБОРАТОРНИ ТЕСТОВЕ И ПРОВЕРКИ, А ДАНЪЦИ И МИТА. КАКВО ОБЩО ИМА КОНТРОЛА НА КАЧЕСТВОТО С ТЪРГОВКИТЕ МЕРКИ?
101
0
 
21
 
! Отговори
АЛЪШ ВЕРИШ преди 1 месец
Ми то стоките по родните магазини, пък че и в моловете според мен на 60-70% са същите. За дрехите говоря. Цените обаче са тройни, четворни, петорни.. Какво лошо има като си купя спортна тениска с къс ръкав от полиестер за три лева от тему, вмето да си купя такава от полиестер за осем лева от родния пазар, като си платя още толкова за доставка с куриер, пък от чужбина ми е безплатна доставката? Проблема е, че в Европа не се произвежда, а Китай започна да продава дирекрно и търговците в ЕС реват.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 100. Никой не сика да прозивежда. Там се иска мислене, инженери, технологии и т.н. Всеки иска да крадне субсидийки без да произведе нищо.