НАП прогони 30 бежанци от Украйна, щяла да прави семинари

Повечето са трудно подвижни
23 авг 2024 21:53, Стела Стоянова
48
НАП прогони 30 бежанци от Украйна, щяла да прави семинари
Снимка БГНЕС, архив

Около 30 украински бежанци – предимно трудно подвижни възрастни хора над 65 години и майки с деца, бяха преместени днес от учебния център на НАП в Банкя в хотел в курорт край Варна, съобщи БНР.

Базата на приходната агенция беше предоставена преди две години за подслоняване на украински бежанци по програмата за хуманитарна помощ за бягащите от войната.

Преди около седмица обаче обитателите й разбират, че са принудени да напуснат мястото за настаняване в Банкя. Проблемът е, че голяма част от тях са с тежки заболявания и претърпени операции и преместването се оказва голямо изпитание.

В 6 сутринта днес пристига автобус, който има за задача единствено да закара хората до Варна.  Няма кой да придружи бежанците по време на пътуването, нито кой да помогне на хората след операция и със затруднено придвижване, въпреки уверенията на групата към Националния оперативен щаб, че при необходимост от допълнителни грижи ще се търси компетентната намеса от страна на Агенцията за социално подпомагане, посочва БНР. Хора от Агенцията за социално подпомагане обаче няма. При пристигането си във Варна млада жена след операция на гръбначния стълб е поискала помощ за багажа, но такава ѝ е била отказана.

Интересно е какво е обяснението на НАП за принудителното преместване на украинските бежанци.

От 2 години и половина базата на НАП в Банкя се предоставя за подслон и храна на украински граждани с временна закрила и заради това често възниквала нужда от аварийни ремонти, сградата се амортизирала, наложило се да се направи и ремонт на покрива, обясняват от приходната агенция.

Освен това, откакто учебният център функционира като място за настаняване на бежанци от Украйна, той не можел да се използва пълноценно, обясняват от НАП. Заради предстоящото сливане на Агенция "Митници" и НАП до края на 2024 г. са планирани над 600 обучения и работни срещи, в които ще участват над 23 000 служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: НАПбежанци
Още от Общество
Закана за заливане с киселина: Обвиниха мъж за домашно насилие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 41 - "Почти всички украйнци са богати и карат скъпи коли и джипове" Защото успяха да избягат именно тия ,които си платиха за да напуснат Украйна ....Затова изглежда ,че всички са богати .
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"НАП прогони 30 бежанци от Украйна " - Ужаст ,как така ще прогонят - "в хотел в курорт край Варна" Веднага да се организира протест против това "прогонване "
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зеленски даси ги пребита всичките от България ,а не да мобилизира деца на 16 години
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почти всички украйнци са богати и карат скъпи коли и джипове ,всички е нужно да ги върнат в Украйна особенно от сл.брсг и Варна там е пълно с украинци ,гадове фашисти обратно при Путин даьсе сражават за Зеленски
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След като войната вече се води на руска територия аз не виждам причина да приютяваме украински "бежанци"
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
eha 600 обучения 23 000 човека , що ядене и пиене ще падне с народна пара .. тежко ни на нас данъкопадците ..
30
2
 
36
 
! Отговори
Жалка картинка преди 2 седмици
За българите фургони за окраинците дето ги хранутят две години хотели. В целият свят бежанците са в лагери при полеви условия. Като искат повече да работят. Що не отидете някъде е някоя държава и не поискате някой да ви осигури безсрочна лежанка в хотел.
29
2
 
23
 
! Отговори
+-_ преди 2 седмици
Само 30.Да домъкнат цялата украинска *** кой без крака,кой без ръце, проСТи'я българин ще ги обгрижва.Пуста сопа и обратно при зелената гадина.
28
1
 
31
 
! Отговори
Ханко Брат преди 2 седмици
Пуснете уеб камерите на турската граница Лесово и Малко Търново-90% от преминаващите автомобили и автобуси са украински!Това не са бягащи от война а тръгнали на курорт!)
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и това лошо ли е, пратили ги в хотел край морето?
26
12
 
1
 
! Отговори
Чобан Ходжа до ХиХи преди 2 седмици
Естествено, аз съм ***, живея в краварника и всеки път като чета ка диваците в БГ се трепят по пътищата, по светофарите и където им падне си сипвам ракия вдигам наздраве за един двама иддиоти по малко на земята и удрям една злобарка в тяхна чест. Чиърс.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом базата ,ще се ремонтира през лятото е момента ,не през зимата.Добре е било да им осигурят придружител ,но ако от Агенцията за подпомагане не да се явили е техен проблем.След като има болни ,оперирани и трудно подвижни да останат в БГ ,те не са изгонени ,а преместени.където е възможно.Обикноврните хора нямат вина за войната,те са жертви на военна агресия.
24
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преместили ги в курорт край Варна .... въх, горкичките..... ще кажеш, че в трудов лагер са ги изпратили хрантутниците
23
3
 
6
 
! Отговори
УКРе Касапър преди 2 седмици
Жалко за хората.Те до сега не са убили нито укъръ нито русъръ.Уредили се да авантят лебец, легълце,операционе без платашционе.Това са обаче родителите на онези дето някои за сега имат по 4 крайника,други по 3,трети два,4ти без 4,а най другите са връщани на сейествата в кутии без вътрешни органи,или с по 3 крака,8 ръце,без глава и кръв.Дека сичкио тоьо матриал завлекоха,ни съ знаи,но са знаи кои го направиха-ония с мерцедесите и ферарите,чуеш ли бе зелензадниксвински шо неизтрепаш главорезите?А?
22
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 седмици
Има и селски бежанци от селата в Република България настанени в столицата, които са българи и роми настанени в блок 237 вх." В" на квартал Обеля 2 (в столицата ни) от трети и седми етажи, които също искат да ги настанят в хотел. НАП ще трябва и за тях да се погрижи, тъй като се оплакват непрекъснато от силни шумове в блока .
21
0
 
11
 
! Отговори
Егати преди 2 седмици
Подвеждащото заглавие , що така Стелче !
20
10
 
0
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 седмици
Нап да се обучават как да си напишат собствените некролози!!!
19
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гонят ги за да настанят руснаци от Курска област. Там Украйна вече трайно се настани.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука идват само руските украинци, тези които са риснаци, говорят на руски. Надяват се скоро и Русия да стъпи тук и да са си у дома.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малко са, да изгони поне 30 хиляди. Повечето са тук купили имоти и са харчат парите, не са бежанци.