Над 440 военни са в готовност да гасят пожари

Атанас Запрянов: Армията е в готовност да окаже съдействие
22 юли 2024 09:16, Александър Попов
28
Над 440 военни са в готовност да гасят пожари
Снимка: БГНЕС

Над 440 служители на армията са в готовност да участват в потушаване на пожари, на територията на цялата страна. Към 7.00 часа тази сутрин двата хеликоптера и 60 души от Безмер и Кабиле са на терен във Воден. Следим с повишено внимание обстановката при границата с Гърция и имаме готовност да задействаме модула в Благоевград при поискване от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, заяви пред bTV служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Армията е в готовност да окаже съдействие за потушаване на пожара, който гори близо до границата с Гърция.

„Нашите възможности не са безгранични, но няма нито един случай, в който да е поискана помощ и армията да е отказала. Дългосрочно трябва да се мисли за създаване на военно-въздушна способност за гасене на пожари, подобно на HEMS. Но това е проект, който ще изисква време, ресурси и средства“, каза Запрянов.

В настоящата обстановка обаче – на бушуващи пожари, ако могат да се оборудват още два хеликоптера, ще може да се удвои способността, каза Запрянов, визирайки кофите за вода, които се използват за вертолетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: пожариАтанас Запрянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Мечта преди 1 месец
Да си бьлгарски военен мечтаЛежание и получаване на заплатаА ако си запрянов - пенсия и заплатата капе - демократичен живот ехе
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че имаме натовска техника, която да помага в гасенето на пожарите. Например : Ми - 17, БАТ- 1М, БТМ - 1М, ЗИЛ - 131, ЗИЛ - 130, УАЗ - 469, УАЗ - 452 - всички на 50+ години. Иначе ние сме в нато от 20 години (според една реклама по телевизора) ...
22
0
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ БЕ преди 1 месец
НЯМА ВЕЧЕ ПОЖАРИ -ВОЕННИТЕ СА ГОТОВИ-ТОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕГОДНИЦИ ОТ ДЪРЖ. СЛУЖИТЕЛИ-НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТИЯ ТЮФЛЕЦИ
21
0
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Вероятно ГЕРБ искат техни хора да вземат поръчките.
20
0
 
2
 
! Отговори
Цитат преди 1 месец
"Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация".
19
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Има достатъчно пари от ОП "Околна среда", които остави в бюджета Асен Василев и ПП-ДБ. Проблумът НЕ е финансов, а липса на отговорност от страна на управляващите страната ни.
18
0
 
2
 
! Отговори
Мисля, че ... преди 1 месец
Случилото се в страната във връзка с пожарите е абсолютна трагедия с хората. И показва неадекватното управление и инфантилността на управляващите в момента.
17
0
 
2
 
! Отговори
Питам само?! преди 1 месец
Кога Премиерът Главчев ще поеме ОТГОВОРНОСТ????? Пълна безотговорност!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Фактите не лъжат! преди 1 месец
Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация на Служебното правителство на премиера Главчев!
15
0
 
3
 
! Отговори
Некадърници! преди 1 месец
Оставка!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАПРЯНОВ Е ПО-УМЕН ОТ БОЙКО БОРИСОВ
13
0
 
2
 
! Отговори
Виновни са ГЕРБ! преди 1 месец
Липса на координация и организация на служебното правителство на ГЕРБ, Главчев и Стоянов!! Неадекватно правителство!!!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има слухове, че някои от тези пожари са тръгнали именно от военни учения.
11
1
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
Не е мълчал, а заяви, че не е работа на армията да гаси пожар! Тя имала функции по осигуряване на националната сигурност, а за такива бедствия си имало други стуктури! Така функционира демократична България! Всеки гледа да си ,,постави ламаринката" отзад и да натопи другарчето! Личният елемент в отношенията мужду институциите хич не е за пренебрегване - Другите се провалиха, само аз съм безгрешен!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрос към Атанас Запрянов. Другарю Запрянав, от къде армията ще вземе 400 кофи за тия 400 войници да гасят пожарите с вода от реката? По - добре е да докараш 400 девойки с 800 менци да носят вода от реката и ще се увеличи бойната готовност. Запрянка, та те Амазонките, много по-добре разбират от тая твоя мъжка армия как се гасят пожари! Бъди при Амазонките като гасят пожари да те поливат със студена водица и ти радостен да викаш: Напред на бой, другарки и другари! Напред, победата е наша!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрос към Атанас Запрянов. Другарю Запрянав, от къде армията ще вземе 400 кофи за тия 400 войници да гасят пожарите с вода от реката? По - добре е да докараш 400 девойки с 800 менци да носят вода от реката и ще се увеличи бойната готовност. Запрянка, та те Амазонките, много по-добре разбират от тая твоя мъжка армия как се гасят пожари! *** при Амазонките като гасят пожари да те поливат със студена водица и ти радостен да викаш: Напред на бой, другарки и другари! Напред, победата е наша!
8
2
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Аз съжалявам ако пак досадя с обичта си към Държавата Израел,но просто не се сдържам да кажа,че е единственната действуваща армия в сета. Армията на Израел не е в готовност,а в действие. Пребройте само за последната година колко пожара от ракети и бомби гасят и го правят с национално съзнание и любов към Родината си. Единственната нормална държава в света е Израел. Ако дадем на Израел да ни спретне армията ще сме същите. Само съм им сърдит,че и те не изпратиха поне един селскостопански самолет.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че бяха дъждът, доброволците и комшиите от Турция, че ако чакаме на управляващите и министерствата със сюрията безполезни служители из тях, да е изгоряло всичко вече. А тия могат да се включат по-наесен, като им минат летните отпуски. Да не си счупят краката от бързане.
6
0
 
10
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Готовността не е действие. Какво значи да са в готов ост?Вперили погледи в пламъците и се ококорили напрегнато. Това ли е готовност? В готовност били те? Лапачки гратис на народни пари.
5
0
 
10
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
Ами те все в готовност седят. През това време се наслаждават на "службата си", след това на заплатите си, на бонусите... и все са в готовност. Работа за 5 лв. не вършат, но са в говотност!