Бащата и дъщеря му са се държали за метално въже, когато ги ударила мълнията

47-годишният мъж от София бил опитен турист
23 юли 2024 08:53, Петър Бойчев
20
Бащата и дъщеря му са се държали за метално въже, когато ги ударила мълнията
Снимка Марица

Бащата и дъщеря му, които загинаха под връх Голям Купен, са се държали за метално въже, когато ги е ударила мълнията. С него е обезопасен маршрутът към върха, който е висок 2169 метра. Това съобщи пред БНТ кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

47-годишният мъж, който беше убит от мълнията  заедно с 11-годишната си дъщеря, е бил опитен турист от София. Хеликоптер закара първоначално 13-годишния син на загиналия столичанин, който е придружавал баща си. По-късно момчето беше откарано в пловдивската болница "Свети Георги".

"Мъжът и децата му са преспали в хижа "Добрила", искали са да отидат до връх Ботев, но по пътя ги е застигнала буря", разказа още Кабаиванов. Тримата са се движели по билото на Стара планина, когато в района на връх Голям Купен ги е ударила мълнията.

Върхът има форма на пирамида, доста е стръмен и не се препоръчва за неопитни туристи. Тримата са се намирали на 2000 метра височина, когато е паднала мълнията. От Планинската спасителна служба в Троян казаха, че времето е било неподходящо за преходи. Гръмотевици и дъжд имаше и в Карлово и Сопот. Времето се е влошило много бързо и загиналият мъж явно е бил изненадан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Фифо преди 1 месец
Попадал съм в подобна ситуация - зловеща буря с брутални гръмове в Ст планина. Виждах бурята, как се задава откъм Родопите и няколко пъти алармирах мн опитните от групата ни по Ком-Емине. Те само се подхилваха и ми фърляха насмешливи погледи... Докато не се затичаха надолу след мен. Металние колове пищяха от статичното напрежение, а гръмовете удряха оглушително на метри от нас. Чужденците изперкаха, а аз вървях и се хилех с цяло гърло. Сега мога да се нарека късметлия, 1/2ч як адреналин изживях.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горе - долу същото се случи с мен и сина ми преди около 5 години или повече, качихме Мальовица, седнахме на полянката да си починем и от нищото се събраха облаци и почна да гърми. Тръгнахме надолу, а тясната пътечка е осеяна с метални колове за ориентиране в лошото време. Вървим колкото е възможно бързо надолу, а някои хора се качваха и продължаваха към Мальовица. Нямаше нещастни случаи. Според мен светкавиците бяха между облаците по-нагоре. Не видях / не чух да са паднали по земята.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Награда Дарвин - Жалко, че не си ми пред очите ...
16
25
 
3
 
! Отговори
Награда Дарвин преди 1 месец
Жалко за детето. А иначе един чалнат дъновист по-малко хич не е лоша новина. От друга страна, то и щерката предполагам щеше да порастне също толкова куку
15
2
 
17
 
! Отговори
Неграмотници преди 1 месец
Какво означава 'опитен турист', или имате предвид 'опитен планинар' може би?
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се обърне колата - пътища много. Голям камък хвърли - голяма дума не казвай. Точно в планината и точно около вр. Ботев често пъти времето е непредвидимо и се променя толкова бързо, че не можеш да търсиш ни слизане, ни заслон. Държали ли са се за това въже, не са ли - не знаем. Господ да прости хората. Мал-шанс е това. Буквално на всеки може да се случи, вкл. на плажа на пясъка. Хубаво е да се знае какво може да се направи и да се направи, а от там-насетне - каквото Господ е решил.
13
24
 
5
 
! Отговори
Mn преди 1 месец
Какъв опитен планинар е този - като ти е омръзнал живота отиваш и се застрелваш, а не си убиваш и детето.
12
2
 
32
 
! Отговори
смях преди 1 месец
Специално за Ботев и централен Балкан, не може да има прогнози. Там Бог те пази, а и отчасти интуицията и опита. Много тъжно, Бог да ги прости. Специално в южния джендем, на слизане от Ботев, такава гръмотевична буря мина покрай нас, че не е истина. Дъжд, направо потоп. Има една местност точно над паниците, която е брутално изровена, когато минавах от там се чудих как е възможно и кой го е направил. После с очите си видях че е от дъжда е . Накрая на прехода в Калофер, не беше капнало и капка.
11
10
 
15
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 месец
Явно се е стремял към безсмъртието човека. В Родопите, например, от три дни гърми и вали. Не, че нещо особено е, но това са например 1300-1400 метра и гърми се едно руснаците фъргат ФАБ-ове;))) Колко требе си зле, за да тръгнеш към пирамидален връх в такова време? И да са фанеш за метално въже? Просто каниш мълниите на гости! И с децата си... Това е Безумие!
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кошмар Ето пак още един отворко в твое лице! Ми аз съм стар планинар и имам МНОГО километри по планини и то не само в България. Какво като погледнеш прогнозата? В планината и нейни отделни райони МТО може да се смени за половин час поне два пъти. И никаква точна прогназя не може да има!
9
9
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
В Алпите въжетата също са метални, но няма зор да се държиш за тях при светкавици
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сменете ш.аното метално въже ВЕДНАГА! Не се знае каква ситуация може да има пак там. Хем ще е по-евтино, хем ще издържи повече. За безопасности няма смисъл да се говори даже!!!
7
2
 
25
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Миналата година минах същия маршрут...Бог да ги прости!
6
6
 
41
 
! Отговори
Кошмар преди 1 месец
Бог да ги прости! В статията пишете опитен турист? Първо има огромна разлика между турист и планинар, а бъдете сигурни, че няма опитен планинар, който не поглежда прогнозата за времето, в която от седмица предупреждават за гръмотевични бури! Това е просто лудост! Много жалко...! Пазете се, особено ако сте с деца. Планината не е разходка в парка!
5
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Електричеството гледа да затвори веригата. Понякога хора ги удря мълния, но не заземява и оцеляват. Тук вероятно обаче е затворило веригата в металното въже и тока директно е преминал. Без телефони, какъвто и да е метал и седнали на земята, единствения начин да оцелееш. Много ме потресе тази новина, човека е имал опит, но не знам защо не е реагирал.
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко за хората, но имаше прогноза, аз ходих до Карлово, там също преваля, точно както беше според прогнозата. Винаги еэдобре да се чете метео прогнозата.
3
14
 
27
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи. Жалко за дъщерята. И добре, че синът поне е останал жив. Опитен турист бил...толкова опитен, че резултатът е меко казано трагичен.
2
3
 
42
 
! Отговори
Кашкавалтурист преди 1 месец
Кой *** е решил, че въжетата ще са метални?!? Всеки опитен планинар знае, че в лошо време не се ходи и времето се мени непрекъснато... Голяма трагедия, Господ да ги прости!
1
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много тъжно. Бог да ги прости.