Екипажът, спасил детето след мълния в Стара планина: Запазило е страхотно самообладание

Бурята забавила излитането на хеликоптера
23 юли 2024 15:58, Нели Христова
8
Екипажът, спасил детето след мълния в Стара планина: Запазило е страхотно самообладание

Екипажът на хеликоптер "Кугър", участвал в спасителната акция в Стара планина, даде брифинг пред медиите. Членовете на екипажа обясниха, че детето, подало сигнал за инцидента, при който други двама души бяха ударени от мълния, е действало адекватно и е проявило изключителна смелост през четирите часа, които е прекарало в планината.

"Изключителна смелост - четири часа само, действало е изключително адекватно, изпълнявало е всичко - не знаем дали това са инструкции от хората, с които е поддържало контакт или е научено, но наистина страхотно самообладание".

Детето е подало сигнал към 112 около 1:30 следобед. Военните обясниха, че лошото време е забавило изпълнението на полета.

"Полетът трая 25 минути. Имахме разрешение да тръгнем, но времето беше много лошо и не позволяваше минаване на района между нас и Балкана - той беше закрит в облаци. Успяхме да минем между двете бури. Детето около 4 часа е стояло в тези условия".

Спасител от Планинската спасителна служба също е помогнал в изпълнението на мисията:

"Благодарност на хората от ПСС за бързите им действия, те винаги са адекватни и ни помагат много. Реално те двамата с детенцето просто са действали, бяха клекнали доста ниско, за да не ги събори струята".

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, то е настанено в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Баща му и 11-годишната му сестричка, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс да оцелеят, коментира пред БНТ Красен Георгиев от Планинската спасителна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Оня, дето е сложил метално, НЕЗАЗЕМЕНО въже, на 2000 метра височина, какво да го правим??
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на момчето! Силен дух и смело сърце! А загубата е огромна, съболезнования.
5
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Роден с късмет.
4
10
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Е, това са момчетата, а не разни шлангове от Симеоново, които ни пробутват! Нищо лошо, но по внимателно, когато се говори за ,,геройства"! 13 години не е малко дете, достойно се е държал! Митко Палаузов е загинал на 13 по тези места!
3
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не е от ония осиновените 'българчета' дето нямат капка жал за българите ?
2
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
To детето най-вероятно наистина е било адекватно, но тоя екипаж като му слушам нелепите приказки ми се вижда неадекватен.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съболезнования и БОГ ДА ДАДЕ СИЛИ НА МОМЧЕТО!!!